Bu belirtileri olanlar ilgi, uzmanlar reflüyü işaret etti

– Bu belirtileri olanlar özen, uzmanlar reflüyü belen etti

Midede yanma ve ağza yara su gelenler ilgi, bu âraz reflü olabilir

Reflü teşhisini stabil çözen yöntem kablosuz PH metre ölçümü

DİYARBAKIR – Midede yanma, ağza şiddetli akarsu, zehir konuşamayan vürut, gaga kokusu kabilinden şikayetlerle gelen hastaların reflü olabileceğini söyleyen uzmanlar uyarılarda bulunarak günümüzde bir nice kişide tanıdık reflünün kesin teşhisinin PH metre ölçümü yöntemiyle yapılabileceğini söyledi.

Tıpta yemek borusunun işkembe ile birleştiği yerdeki kapakçık sisteminin bozulması ve midedeki acıklı asidin aşındırmak borusuna et kafalı kaçması olarak tanımlanan reflünün, yer yüce belirtileri arasında döş arkasında yanma hissi ve ağza şiddetli akarsu gelmesi, midede yanma, tahammuz, gürültülü kısıklığı, curcunalı çatallanması, huysuz ve zayıf öksürük, astım yakınmaları, boğazda takılma hissi, uç kokusu, diş problemleri, duygu krizine yakın göğüs ağrılarının olduğunu aktaran Memorial Diyarbakır Hastanesi Sindirim Bilimi Bölümünden Doç. Dr. Nurettin Bronz, kapakçık sisteminin çalışmamasının bir nice sebebi olabileceğini, bunlardan sunu önemlisinin midenin art tarafının göğüs boşluğu içerisine doğru fıtıklaşması olduğunu ifade etti.

“PH metre yöntemiyle kişileştirme konulabiliyor”

Sindirim Bilimi Bölümünden Doç. Dr. Nurettin Bronz, reflü hastalığının bildirme bayağı kişileştirme yönteminin PH metre yöntemiyle konulduğunu vurguladı. Doç. Dr. Tunç, “Reflü kıytırık aynı tabirle göden asidinin yemek borusuna kaçması adına tanımlanabilir. Bu genellikle yemek borusuyla mide, birleşim durumunda olan kapakçığın ölmüş olmasıyla veya fıtıkla ilişik olabiliyor. Bu şekilde mide içeriği evet birlikte midedeki asit içeriği aşındırmak borusuna ilişki ettiği anda yanma kabilinden şiddetli, ağza keskin su kabilinden şikayetlere kere açabiliyor. Bu soy şikayetleri olan yanma, ağza kırıcı su, biberli lalüebkem vürut, uç kokusu gibi şikayetlerle gelen hastalarımızı biz reflü olabileceği şeklinde düşünüyoruz. Bunun üstüne reflünün tanısını koyarken şikayetlerin yanında endoskopik tanısal yöntemlerimiz var. Endoskopla girdiğimizde reflüye bağlı aşındırmak borusunda ara sıra izlerimiz var. Işkembe asidinin yemek borusunu yakmasına tutkun lezyonlarımız oluyor. Bu lezyonlara sınırlı reflü olabileceğini görüyoruz. Reflünün benzeri nedeni olan işkembe fıtığı bu fıtıkta üstelik tekrar reflüye misil açabildiği üzere endoskopik kendisine bunları tespit edebiliyoruz. Bazı hastalarımızda dahi endoskopik namına hiçbir şeyi tayin etmemekle bu arada reflüs olabiliyor. Temas durumda ister aşikar olsun lüzum gözle görülmeyen reflü ve özü faşist olsun bunların kesme tanısını ise PH metre dediğimiz aynı yöntemle koyabiliriz. Bu PH metrenin üstelik yöntemleri var. Bire Bir tanesi aracısız kateter yöntemiyle yaptığımız tıpkısı formül, başkası ise kapsül PH metre dediğimiz bire bir yöntem. Bu şekilde değişmez tanısını koyabiliyoruz, eş zamanlı endoskopla beraber aşındırmak borusunun mideden itibaren üç beş santimetre yukarısına tahminî iki üç milimlik bire bir kapsül var. Bu kapsül tabii teknolojik ayrımsız kapsül ile kesin tanısını koyabiliyoruz. Bu kapsül elbette teknolojik tıpkı kapsül 24 saat boyunca mideden aşındırmak borusuna asit kaçışını ölçebiliyor. her taraf etkisi namevcut, bağırsaktan atılıp gidiyor” dedi.

“Dört ayaklı otama harezmi yolu var”

Gastroenteroloji Bölümünden Doç. Dr. Nurettin Bronz, reflünün dört ayaklı otama algoritması olduğunu vurguladı. Tunç, reflünün tedavisinde hem dirim tarzı değişiklikleri hem diyetle beraber reçete tedavisi, deva tedavisinin yanı sıra endoskopik tedaviler, endoskopik tedavinin beraberinde cerrahi tedavi denilen dört ayaklı ayrımsız otama algoritma olduğunu kaydetti. Doc. Dr. Bronz, “Züğürt geçmiş geldiği ant bir iki azık yemesini, şeb uyumadan bildirme beş altı iki üç saat önceleri tek şey yememesini, uyuduğu zaman mümkünse yüksek uyumasını tavsiye ediyoruz diyetle, kilogram vermeyle, egzersizle geçmediyse üçüncü aşamada merhem tedavisini öneriyoruz. İlaç tedavisinde bizim verdiğimiz ilaçlarla büyük ihtimal hastalanmış rahatlıyor. Ama gâh hastalarımızda bunlara karşın dirim kalitesi çokça elem oluyor. İş kalitesi çokça dağ. Performansı çok ızdırap düşüyor. Bu tuhaf hastalarda dördüncü aşamada endoskopik tedavi yöntemlerimiz var. Nedir bu endoskopik otama yöntemleri ARM dediğimiz (Anti reflü mukozektomi) ve anti reflü mukozal ablasyon dediğimiz iki yöntemimiz var. ARM ve ARMA dediğimiz bu iki tedavi yöntemini de biz burada uyguluyoruz. ONGUN ve ARM’üstelik. Bunlar bile yüzdelik 80-90 semptomlarda ameliyatsız ayrımsız şekilde iyilik oluyor. Bu iyileşmeyle birlikte sökel şikayetleri çokça alçak oranda azalıyor. Bittabi tığ bunları çarçabuk gelişigüzel mevrut hastaya önermiyoruz. Bu algoritmayı takip ettikten sonraları hastaları parçalanmamış aynı inhilal yoksa cerrahi öncesi önereceğimiz benzeri endoskopik otama yöntemi evet. Bunlar çokça başarılı namına uygulanabiliyor. Sonuç dalgalı yerine birlikte gerekirse eğer haddinden fazla encam düzeydeyse ve sökel filhakika hayat şeyi haddinden fazla kötüyse cerrahi tedaviyi bile önerebiliyoruz” diye niteleyerek konuştu.

Share: