Dr. Miyuki Aoki Girardelli, “Japonya Festivali”nde mimar İTO Chuta’yı anlattı

Türkiye’deki Japonya Büyükelçiliği vasıtasıyla düzenlenen “Japonya Festivali” kapsamında düzenlenen etkinlikte Japon mimar İTO Chuta konuşuldu.

Türkiye’bile dinamik İstanbul Ustalık Üniversitesi Mimari Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Miyuki Aoki Girardelli, Meiji dönemi mimarisi ve İTO Chuta’nun Osmanlı coğrafyasında gezi ederken, elde ettiği izlenimleri devre içi etkinlikte katılımcılara anlattı.

Türkçe namına slaytlar eşliğinde tike işleyen Girardelli, İTO Chuta hakkında akademik icraat yaptığını, henüz önceki İstanbul’bile de 2010 Japonya Yılı kapsamında Türkiye – Japonya ilişkilerinin kelle döneminde İstanbul’u konuşma eden iş kadını ve öz merasimi üstadı Yamada Torajiro, mimar Ito Chuta ile Budist ilmek adamı, araştırman Otani Kozui’yi anlatan “Ayça ve Ruz” sergisinin açıldığını aktardı.

Chuta’nın ilk defa Japonya mimarlık tarihini yazan kişi olduğuna bel fail Girardelli, yeniden Chuta’nun 1902- 1905 beyninde 3 sene 3 ay dünya gezisine çıktığını ve bu süreçte dahi mimari araştırmalar yaptığını söyledi.

Girardelli, aynı mimar adına Japonya’üstelik önceki nişan kayran kişinin birlikte 1867’üstelik dünyaya gelen Chuta’nun olduğunun altını çizerek, mahir mimarın tıpkısı zamanda kudretli bir çizer ve manga sanatçısı tarafına dikkati çekti.

Ito Chuta’nun mimari çizim çalışmalarından bile konuşmasında bahseden Dr. Miyuki Aoki Girardelli, Chuta’nun ayrıca Avrupa üzerinden trenle İstanbul’a geldiğini belirterek, “Chuta, hayatı süresince meydan defterleri tuttu ve hep 76 modül defteri var. İlk 12 cildi bu defterlerin dünya gezisine ilgilendiren. Bu 12 cildin 3’te biri de Osmanlı İmparatorluğu üzerine notlardır. Bu aslında çok balaban benzeri bekçi.” dedi.

Girardelli, çevrimli mimarın İstanbul’un beraberinde Ankara, Bursa, Antakya kadar bir nice şehri gezdiğini da tabir ederek, “Chuta, bir yeri gezerken ilk harita çiziyor, çizdikten sonraları müracaat etmek istediği yerleri listeleyerek haritaya yerleştiriyor ve sonradan teker teker kadar aldığı yerleri geziyor. Küçüklükten beri çokça ferah ayrımsız coğrafya bilgisi var.” diyerek konuştu.

Chuta’nun Osmanlı coğrafyasında Bizans mimarisi yerine araştırmalar ve çizimler yaptığını birlikte belirten Girardelli, çalışmalarında Mağribî kaynaklardan yararlanma ettiğini de sözlerine ekledi.

Share: