görme engelli Süslü ana yarısı ve Ahmet emmi mektep çocuğu tiyatrocu oldu

Kastamonu Görme Engelliler Derneği üyelerinin oluşturduğu “Takım Moni” piyes topluluğunda düzlük alan 69 yaşındaki Müzeyyen Karakoca ve 65 yaşındaki Ahmet Kökmen, ikinci defa izleyici karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Mayıs ayında sahneledikleri “Hayata Değişik Bakıyoruz” piyes oyunu ile izleyicinin beğenisini toplayan “Ekip Moni”, ikinci oyunları “Buz Dağı”nın provalarına başladı.

Hulusi Sıvacı ile görmez oyunculardan Necati Korkmazer’in yönettiği oyunun provaları, Grand Moni Konuşma Salonu ve derneğin binasında gerçekleştiriliyor.

Ekipte yer düzlük iki insanoğlu ise 65 yaşın üstünde olmalarına karşın mektep çocuğu tiyatrocu olmanın mutluluğunu yaşıyor. Mayıs ayında temaşa ile tanışan Karakoca ve Kökmen, yıpranmamış oyunlarını sahneleyecekleri familya ayını heyecanla bekliyor.

Müzeyyen Karakoca, AA muhabirine anadan doğma kör olduğunu söyledi.

Oyunda düz almaktan mutlu olduğunu anlatım fail Karakoca, “Mahiyet benzeri piyes deneyimim yoktu, radyo tiyatrosu, arkası yarınlar ve ekol radyoları ile büyüdüm. Altmışımdan sonradan tiyatrocu olmak çokça fena hâlde tıpkı duydu. İlk oyunumuz gayet güzeldi. İnşallah bu yıl elan sunturlu olması amacıyla himmet ediyoruz. Heyecanlıyım, konuşma peki dahi cümbüş olanaksız mı? Coşku çok var.” dedi.

Seyretme sebebiyle sosyalleştiğini anlatan Karakoca, “Bugüne kadar temsil hangi izledim hangi dahi oynadım. İlk öneri geldiğinde, ihvan, ‘Seyretme yapalım’ dediğinde bir dakika düşündüm, bilahare sevindim. Seyircinin alkışı eğilim veriyor, çaba veriyor. Elan ilk kip hariç çıkmıyordum, çıkarsam ailemle çıkıyordum. Tek başıma çıkamıyordum. Seyretme yaptığımızda böylece hariç çıkıntı oldum. Sanatı çok seviyorum, domuzuna oldu, sosyalleşiyoruz.” diyerek konuştu.

“Oynarken alkış olduğu ant değişik bahtiyar oluyoruz”

Ahmet Kökmen ise hayatının büyük bölümünün köyde geçtiğini belirterek şunları dile getirdi:

“2018 yılında Müşahede Engelliler Derneği ile tanıştım. Arkadaşlarla eğlenceler düzenledik. En böylecene piyes yapmaya değişmeyen verdik. İlk tiyatromuzu yaptık. Bu yıl bile ikincisini yapmaya çalışıyoruz. Başarabilirsek hangi mutlu. Bu yaştan sonra tiyatrocu olduğuma kendim birlikte inanamıyorum. Seyirciler yoluyla beğenildiğini söylüyorlar. Hayatımda temaşa nedir bilmiyordum, görmedim birlikte. Bilmeden, ortada olmaksızın atıldık. Isteyerek yapıyorum, sevmesek filhakika yapamazdık. Oynarken alkış olduğu zaman değişik mutlu oluyoruz.”

Toplum Örgütü Başkanı Cahit Kuşoğlu, görme engellilerin da oyun yapabileceğini gösterebilmek, farkındalık rekzetmek amacıyla yola çıktıklarını söyledi.

Kuşoğlu, “Derneğimizde farklı gözyaşı gruplarında abilerimiz, ablalarımız, kardeşlerimiz var. 7’den 70’e tamam arkadaşlarımızı tiyatroda görevlendirdik. Onlar birlikte konusunda düşeni bildirme ongun şekilde yapıyor.” ifadelerini kullandı.

Oyunun yazarı ve yönetmeni Necati Korkmazer üstelik kırsalda zihayat 15 yaşındaki görmez çocukları dahi sahneye çıkartmak istediklerini anlatım etti.

Bu konuda çalışmaları olacağını aktaran Korkmazer, şunları kaydetti:

“Altmış yaşlarının üzerinde abilerimiz, ablalarımız var. Şayet 65 yaşındaki 70 yaşındaki oynayabiliyorsa, eğer tıpkısı kat açılırsa 15 yaşındaki bala neleri yapamaz. Tığ örnek olmak istiyoruz.”

“Burada tıpkısı oyun gösterisinden artış belirtmek istediğimiz kentlileşmiş cesaretimiz”

Engellilerin önünün açılması gerektiğini anlatan Korkmazer, “Burada ayrımsız tiyatro gösterisinden artış göstermek istediğimiz kentlileşmiş cesaretimiz. Lütfen evinizdeki, köyünüzdeki, mahallenizdeki gözsüz kardeşlerimizin, abilerimizin önünü açın, siz önünü açtıkça o yürüyecek. O yürüdükçe ailesi namına sizler alım duyacaksınız.” dedi.

Share: