İklim değişikliği sigorta fiyatlarını yükseltiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ DUYUM SERVİSİ

1990’ların ortalarında Londra’nın sigorta pazarında, yarı dokunaklı bile olsa koskocaman namına “belli belirsiz” yani pimpirik tanıdık ikili sigorta pazarının düşük karlılık sürecinden boşanmak üzere balaban bir felakete gerekseme duyduğu söyleniyordu. Çağ katılımcıları bu nev ayrımsız olayın pazarı, güvence için henüz faziletkâr sevap ahzetmek zorunda olduğunun farkına varmaya iteceğini öne sürüyordu. Bu tartışmadan beş altı sene sonraları 11 Ilkgüz 2001’de iki tayyare ÇAKER’birlikte Acun Tecim Merkezi’hangi çarptığında şakayla anlaşılmaz bu hesap pusulası gerçekleşmiş oldu.

Fakat Financial Times’ın haberine göre yıldırı saldırısı sigorta sektörü amacıyla başarının anahtarını dahi yanında getirdi. İlk aşamada kaydedilen 40 bilyon dolarlık zararın peşi sıra, sigorta şirketleri tamlık bile hesap pusulası edildiği kabilinden kar etmeye başladı. Geneva Association’a bakarak, 2000 yılı öncesinde şirketlerin risk maliyeti %42 seviyesindeydi ve bu sürdürülebilir tıpkısı cesamet değildi. 2000 yılı sonrasında bu şevket majör ölçüde evolüsyon kaydetti. 2001 yılı böylece %15, 2002 yılı böylece %30 yükseliş gösterdi. Ancak bir apayrı trend, bunun sigorta şirketleri için güdük sürekli tıpkısı yarar süreci olduğunu gösterdi.

Acun Tecim Merkezi’nin etrafındaki değişik binalar, terör saldırısının gerçekleştiği ‘akim noktasını’ çekmek için atak fail turistlerden kar emreylemek isteyen çıkmaz satıcılarıyla dolarken, sigorta şirketleri birlikte acul ayrımsız şekilde kar beklentisi efdal sigorta sermayesi için ayrımsız magnet halini aldı. 1992 yılının eşi bire bir görülmemiş yıkıma sebep olan kasırgası Hurricane Andrew’nam ardından ortaya çıkan kıyamet tahvilleri, 11 Eylül saldırısının peşi sıra koca ağıl geldi.

Bu yeni yatırım araçları hedge fonlar ve özge “alternatif resülmal” kurumları vasıtasıyla desteklenerek yükselişe geçti. Bakir bir resülmal dalgası birlikte yatırımcılarla alay malay geldi. 11 Eylül 2001 ve aynı yılın sonuna kadar 40 sigorta şirketi 20 bilyon doların üzerinde yıpranmamış fon elde etti. Ancak döngüsel olmasıyla şiddetli titr edinen bu pazarda, bakir servet akışı için rakiplik tıpkı müddet sonradan, oldukça alımlı görünen karlılığı geride bıraktı. Akıbet 20 yılda ise 11 Ilkgüz öncesi tanıdık “belli belirsiz” pazara az çok analog tıpkısı pazar oluştu.

Olur bundan sonra sigorta şirketlerini yeniden sürdürülebilir fiyatlandırmaya yöneltecek şok hangi olacak? Korona virüs pandemisi bittabi ayrımsız tutar finansal hasar getirdi ve sektörün arz şişman isimlerinden bazılarını kırmızı alana itti. finansgundem.com’un derlediği bilgilere bakarak Londra’nın dev sigorta şirketi Lloyds 2020 yılında tahminî 1 bilyon paunt kayıp yaşadı. Swiss Re’nin kesin kaybı ise 900 milyon dolara ulaştı.

Fakat daha iri aksiseda uyandıracak yüklülük henüz gelmemiş olsa birlikte, 11 Eylül ya dahi korona virüsten çokça daha varoluşsal tıpkı kaynaktan gelecek: Gezegenin iklim değişikliği karşısında ayakta kalma mücadelesinden. Bu sene familya ayında dünyanın tamam sigorta poliçelerinin yarısından fazlasının yenilenme ve danışma dönemi gerçekleşti.

Familya ayı ikili sigorta şirketleri için fiyat artışlarının gündemde olduğu bire bir periyot oldu. Sigortacılar Almanya’da baskın riski ya bile BENDE’de orman yangınları kadar riskler üzere primlerin %50 ila %100 oranlarında arttığını belirtti. Bu artışlarda geçtiğimiz sene yaşanan afetlerin üstelik etkisi oldu. Swiss Re Institute’a bakarak, 2021’in sigorta altındaki natürel afet bilançosu 105 milyar dolarla, 1970 yılından bu yana sunu üzücü dördüncü yıl oldu.

Fakat laf abuhava risklerinden ibaret değil. Siber güvenlik da fiyatların kebir ölçüde çoğalma gösterdiği aynı başka kayran oldu. Bunun nedeni da efdal miktardaki zayiat ve şiddetli amaçlı yazılım vakalarının artma göstermesi kendisine kaydedildi. Özellikle üstelik BENDE’üstelik zararlara müteveccih açılan davalarda elde edilen miktarların yükselmesi, bu alanda bile primlerin yükselmesine neden oldu.

Fiyatlar üzerinde, enflasyondaki vehleten yükseliş de üst cepheli rehavet ortaya çıkardı. Tıpkısı fırtınada yıkılan tıpkı evin baştan inşası şimdi birkaç yıl öncesine nazaran üç tekmil daha erdemli maliyetle cins. Çünkü korona virüsün yıkıcı etkileri, tedbir zincirlerini vurarak hammadde fiyatlarının ve iş maliyetlerinin yükselmesine hastalık oldu. Sigorta sektörüne resülmal akışı, son yılların yara geçmesi ve sektörün 20 sene öncesine kıyasla cazibedar görünmemesi nedeniyle azaldı.

Piyasalar biçim bankasının repo oranı artışlarını fiyatlamaya başladığında, ara sıra resülmal sağlayıcılar reasürans piyasasının yüksek riskleri ve volatilitesini tercih etmedi ve daha asıl akıntı sağlık sınıflarına yöneldi. Ancak bu hamle sektörde rekabetçi baskıyı azaltmış ve geride küsurat sigorta şirketleri için faydaları artırmış de tür. Bugünün sigorta fiyatlarının, sektörün anbean küsurat abuhava fiyatlarıyla kelle etmesini sağlayıp sağlamayacağı elan bilinmiyor.

Ergene Nehri taştı, tarım arazileri akarsu altında kaldı

 

Bir yüzyıl sonradan geçmiş: Dünya 100 yıldır tek bu büyüklüğünde parasız olmamıştı!

 

Ev güçlendirme taleplerinde büyük artım

 

Share: