Mobbing 4 aşamada yaşanıyor

TBMM Araştırı Merkezi Uzmanı Cengiz Mezar, işyerlerinde mobbingin (ruhsal güç) 4 aşamada gerçekleştiğini belirterek bunları, “damgalama”, “ruh bilimsel hamle”, “yönetimin mağdurdan kurtulmak istemesi” ve “işten tart veya metrukiyet” şeklinde sıraladı 

TBMM Karı Eş Vesile Eşitliği Komisyonu bünyesinde oluşturulan “Mobbing-hal önerileri” madun komisyonu, önce toplantısını yaptı. Toplantıda Oyuntu, “mobbing” üstüne brifing verdi. Mezar, “mobbing”in bir numara aşamasında tetikleyici unsurun çoğu antlaşma tıpkısı patırtı olduğunu, bu çatışmanın sürmesi halinde birlikte mağdurun, gelişim arkadaşları yahut dümen yoluyla damgalandığını bildirdi.

Yasa çıkıyor
İkinci aşamada ruhsal saldırıların başladığını, taciz dinamiklerinin harekete geçtiğini kaydeden Mezar, üçüncü aşamada ise yönetimin mobbing sürecinde yıpranan, kendini savunma mekanizması zayıflayan mağdurun falsolu olduğu sonucuna vararak ondan kurtulmayı isteyebileceğini belirtti. Oyuntu, dördüncü aşamanın dahi işten kovulma veya ayrılmayla sonuçlandığını anlatım etti. İş hukukunda psikolojik tacizle ilgili açıkça ve aracısız bir düzenleme olmadığını dile getiren Çukur, işverenin zaruri tedbirleri kabul etmek zorunda olduğunu vurguladı.
Oyuntu, ocakta TBMM’da görüşülerek yasalaştırılması planlanan Türk Borçlar Kanunu Tasarısı’nın 417. maddesinin önceki fıkrasında, “İşveren, işçinin kişiliğini yüklenmek ve imtina etmek izhar etmek ve işyerinde sıhhat ilkelerine makul bire bir düzeni sağlamakla, hele işçilerin ruh bilimsel ve tensel tacize uğramamaları ve bu çeşit tacizlere düçar olanların daha fazla uymazlık görmemeleri üzere zaruri önlemleri almakla yükümlüdür” denildiğini anımsattı.

Milliyet

 

Share: