NASA’nın Ay’a dönem programının sınav ara bulucu Orion, Ay’ın yörüngesinden Dünya’ya döndü

ESIR Ulusal Havacılık ve Feza Ajansının (NASA), Yunan Kamer tanrıçası “Artemis”in adını verdiği ve 2025’te Ay’a dönme için sezme görevi kapsamında Ay’ın yörüngesine gönderdiği Cebbar uzay aracının, Meksika açıklarında okyanusa indiği bildirildi.

NASA’dan yapılan açıklamada, Avcı mürettebat modülü Artemis I adı verilen 25 günlük mürettebatsız sınav uçuşunu, Pasifik Okyanusu’nun Meksika açıklarına inerek tamamladığı belirtildi.

Açıklamada, Avcı gök aracının mürettebat modülünün yerli saatle 11.00’üstelik taşıma modülünden başarıyla ayrıldığı, transfer modülünün atmosferde emniyetli benzeri şekilde yandığı ifade edilerek, mürettebat modülünün birlikte atmosfere methal yaptığı kaydedildi.

Modülün “sektirme tekniğini” kullanarak gaz yuvarı zarfında irtifasını artırıp azaltarak akilane ve insicamlı ayrımsız şekilde iniş yaptığı tamlanan açıklamada, “Orion atmosferle karşılaştığında oluşan forslu ısının kapsülü çevreleyen havayı plazmaya dönüştürdüğü ve bunun de feza aracıyla olan iletişimi kısa süreliğine aksattığı” bilgisine saha verildi.

Artemis I görevi kapsamında Orion feza uzlaştırıcı, kestirmece 1,3 milyon balçık (2 milyon kilometre) nöbet mezuniyet ederek, mürettebat kapsülünü şimdiye çatışma Ay’ın yörüngesinde götürebileceği yer uzak noktaya taşıdı.

Bir tuhaf imtihan görevi olan bu uçuşun tıpkısı amacı de Orion’un altındaki hizmet modülünün 10 küçük uyduyu Ay’ın yörüngesine ve Kamer’a konuşlandırmasıydı, bu uydulardan 4’ünün konuşlandırılması rate olurken, 6’sının başarıyla Ay’ın yörüngesine yerleştiği belirtildi.

NASA 16 Kasım’üstelik Avcı feza aracını Florida’nın Cape Canaveral bölgesinde kâin Kennedy Gök Üssü’nden fırlatmıştı.

Artemis I görevinin başarısıyla NASA, şimdi bu uçuşta toplanan verileri inceleyecek ve 2024’te kalkabilecek olan Artemis II görevi için ayrımsız takım seçmeye çalışacak.

Artemis II, astronotları Artemis I ile eş benzeri yörüngeye göndermeyi, ayın etrafında uçmayı ve yüzeyine inmeyi hedefleyecek.

Bu doğrultuda 2025’te başlatılması planlanan Artemis III göreviyle astronotların Kamer’a yeniden fut basması hedefleniyor.

Orion, 128 kilometre yükselti ile Kamer’ın yörüngesinde yüzeye bildirme mail konumuna gelmişti.

Cebbar feza aracının tasarımı, inşası, testleri ve zemin tesisleri karışma kalkışmak üzere şimdiye kadar NASA’ya en beş altı 37 bilyon dolara mal olduğu anlatım ediliyor.

NASA, ismini Yunan mitolojisindeki Apollo’nun koşa kız kardeşinden düz programla, Ay’a dönüşün yanı sıra Mars’a herif gönderebilecek henüz detaylı vadeli yolculuklar için ayrımsız Ay kolonisi kurmayı hedefliyor.

Share: