Öğretmen, öğrenci ve kursiyerler “depremzedeler üşümesin” diye niteleyerek iş yapıyor

Van, Hakkari, Muş ve Bitlis’te sarıklı, mektepli ve avrat kursiyerler, 6 Şubat’ta meydana mevrut Kahramanmaraş merkezli depremlerin geçmiş gününden bu yana afetzedelerin istinas ve giysi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla emek yapıyor.

“Asrın felaketi” adına nitelenen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin peşi sıra Van, Hakkari, Muş ve Bitlis’te yaraların sarılması amacıyla başlatılan arkalama seferberliği sürüyor.

Meslek liseleri, el eğitimi merkezleri ile kurslarda fahri olarak çalışan hoca, öğrenci ve kadınlar depremzedelerin üşümemesi için yaptıkları kışlık kıyafetleri AFAD koordinasyonunda bölgeye ulaştırıyor.

Van’üstelik, Olgunlaşma Enstitüsü Müdürlüğünde bile çalışanlar ile kursiyerler, soğuğa ve suya dayanıklı kumaş ve polardan battaniye, dalgı tulumu ve yelek üretiyor.

Giysi üretim teknolojileri bölümde 44 çalışanla hazırlanan mahsulat, paketlendikten bilahare deprem bölgesine gönderiliyor.

“Battaniyeler ihtiyaçları giderecek nitelikte”

Enstitü Müdürü Alay Evliyaoğlu, AA muhabirine, depremden etkilenen vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda himmet başlattıklarını söyledi.

Depremzedelerin yaralarının yer gücük zamanda sarılması amacıyla seferber olduklarını anlatan Evliyaoğlu, “Battaniyelere gerekseme duyulduğu amacıyla ağırlığı bu alana verdik. Bunun yanında bağırsak çamaşırı, yelek ve dalgı tulumu üretiyoruz. Battaniyelerin dışı yağmurluklu, içi kutup. Tıpkısı zamanda içeriğinde elyaf ürünü var. Kalitesi berenarı efdal. Battaniyeler, bala ve önemli ihtiyaçlarını giderecek nitelikte. 2011’bile Van’de hareket muammer aynı şehir namına oradaki insanların neler yaşadıklarını ongun biliyoruz. Bu amaçla müstacel olarak kışlık yayın üretimine başladık.” dedi.

Sıfırın altında 30 derecede insanı koruyabilen gaflet tulumu yapıyorlar

Hakkari’dahi birlikte Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Mesleki Yetişek Merkezindeki sarıklı ve öğrenciler, depremzedelerin istinas ihtiyacının karşılanması için uyku tulumu üretiyor.

Merkez Müdürü Abdullah Karataş, depremlerin nazik acılara öğün açtığını dile getirdi.

Yaraların sarılması için herkesin elinden gelen çabayı gösterdiğini belirten Karataş, şunları kaydetti:

“Bu acı hepimizi içten sarstı. Biz bile merkezimizde aymazlık tulumu yapıyoruz. Çul bölümü hoca ve öğrencileri bu üretimi gerçekleştiriyor. Bu güpür sıfırın altında 30 dereceye kadar insanı koruyabilen özelliğe topluluk. Tulumları zelzele bölgesine göndereceğiz. Acı hepimiz acısı. Allah ayrımsız elan bu acıları yaşatmasın. Allah milletimizi korusun.”

Yordamlı öğretici Ayşe Abi bile “Dalgı tulumu mesaisine başladık. Depremzedelere tıpkı faydamızın dokunacak olması bizi bahtiyar ediyor. Atölyede üretilenleri ayrıksı tıpkısı bölümde paketliyoruz. Peşi Sıra dahi araçlarla deprem bölgesine gönderiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Muş’ta kursiyerler tehlikeli çalışma harcıyor

Muş’ta üstelik Umum Eğitim Bilimi Merkezi bünyesinde çul üretim teknolojileri kursuna katılan kursiyerler, depremzedelerin kışlık yayımlamak ihtiyacı için kolları sıvadı.

Deprem bölgesine mütenevvi hayat malzemesi desteği sunulan merkezde, üretilen 320 çizik, 300 argaç, 100 ellik, 100 panduf (eş ayakkabısı) ve 800 çorap afetzedelere gönderildi.

Merkez Müdürü Tahsin Oral, depremin yaşandığı andan itibaren celal ve milletin ahali ele vererek depremzedeler amacıyla seferberlik ilan ettiğini aktardı.

Herkesin sahaya inerek elinden mevrut gayreti gösterdiğini dile getiren Ağızcıl, “Depremin yaşandığı ilk günden itibaren yordamlı öğreticilerimiz, idarecilerimiz ve personelimizle elimizden geldiğince ceht gösterdik. Özellikle rakımı yüksek kesimlerde kış mevsimini ayn uğrunda bulundurarak 30’a mümasil kursta 400 kursiyerimizle fahri namına hareket bölgelerine çıkmak için bala battaniyesi, panduf, atkı, bere ve eldiven gibi malzemelerin üretimine başladık.” dedi.

Dirayetli belletmen Necla Özdemir ise vatandaşları soğuktan destek olmak üzere polar kumaştan kapela ve atkı hazırladıklarını dile getirerek, “Şu an ayrımsız sınıfta 20 gönüllüyle çalışıyoruz. Yaşanan kızdırma cihetiyle çokça üzgünüz. El birliğiyle yaraların sarılması gerekir. Mevsim şartları zımnında kursiyer arkadaşlarımız özveriyle çalışıyor. Depremzedelere sançmak istedik.” ifadelerini kullandı.

Bitlis

Bitlis’in Tatvan ilçesinde ise Halk Eğitimi Merkezindeki kurslara katılan kadınlar battaniye, atkı, bere, eldiven, oyuncak ve kışlık yapmak üretiyor.

Merkez Müdürü Kazım Enerjik, “Hazırlanan ürünlerin ayrımsız kısmını belirlenen bölgelere gönderdik. Çalışmalarımız devam ediyor ve aralıklarla gönderim sağlayacağız. Kursiyerlerimiz şişman çaba sarf ediyor. Depremin yaralarını kullanmak üzere elimizden geleni yapacağız.” diye konuştu.

Share: