PAÜ’de organ aktarımı bilinci anlatıldı

Denizli Pamukkale Üniversitesi Tababet Fakültesi aile sahipliğinde Transplantasyon ve İmmünolojisi ve Genetiği Derneği (TİGED) toprak toplantısı gerçekleştirildi.

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen toplantının açılışına Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Yüksel, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Özdel, TİGED Başkanı Prof. Dr. Vazıh Türkmen, PAÜ Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Uğur Özban, dekan yardımcıları, talim üyeleri, öğrenciler katıldı. Açım konuşmalarından ilkini Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Yüksel yaptı. Prof. Dr. Yüksel, “Meslek hayatımda gösteriş kabil yerine emsal aldığım hocalarım şu zaman burada. Pamukkale Üniversitesinin Bala Nefrolojisi Bili Dalı serüveni, 2009 senesinde başlıyor. 2010 senesinde haber dalının kurulması ve sonrasında yetiştirilen meslektaşlarımız kardeşlerimizle bu arada Pamukkale Üniversitesi Yavru Nefrolojisi ünitesi gelişti. Zaman Üniversitemizde nefroloji yerine değme husus yapılıyor. Bugünkü konumuz aktarım (tranplantasyon) ile ilişkin olduğu için Başhekimiz Prof. Dr. Uğur Özban hocamıza dahi teşekkür gelmek istiyorum” dedi.

Küşat konuşmalarından ikincisini Organ Aktarımı İmmünolojisi ve Genetiği Derneği (TİGED) Başkanı Prof. Dr. Okumuş Türkmen gerçekleştirdi. Prof. Dr. Türkmen konuşmasında şunları dile getirdi:

“Zaman burada gerçekleştirdiğimiz bölgesel toplantıdaki temel amacımız üstelik organ nakli aktivitesi yıpranmamış başlamış evet üstelik gelişmekte olan üniversitelerin bu aktivitelerini ivmelendirmektir. Şehirlerde organ aktarımı bilincini arttırmaktır. Bugünkü toplantımızda bile transplantasyon müstacelen derhâl hep toplumların ilmî ve medikal adına gözbebeği kadar, çok atraktif şeyler oluyor, adi hanay halaskâr işlemler yapıyorsunuz ve dahi bunları çok kazançlı tıpkısı şekilde yapıyorsunuz. Bunların birlikte uzuv naklindeki medikal sorunları ve bu sorunların çözümlerinde yenilikleri konuşacağız. Muvaffakiyetli ve faal benzeri güruh olmasını diliyorum.”

“Tıp Fakültemiz, farklı üniversitelerin tababet fakültelerinden ayrıdır ve lokomotif özelliği taşımaktadır”

Rektör Prof. Dr. Kutluhan yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

“Üniversitemizin amacı şehirle bütünleşmektir. Şehirle bütünleşmede Darülfünun-endüstri teşrikimesai yöre planda gözükse birlikte tababet fakültelerinin rolü tabiatıyla kim küçümsenemez. Ben de tıp fakültemizden haddinden fazla memnun olduğumu dile yayımlamak isterim. Üniversitemizin şehirle bütünleşmesinde yeryüzü nazik role sahiptir. Bunun üzere bilcümle arkadaşlarıma teşekkürname ediyorum. Tıp Fakültemiz tekrar farklı üniversitelerin tıp fakültelerinden ayrıdır ve lokomotif özelliği taşımaktadır. Çünkü Üniversitenin ÖSYM’da sunu liyakatli öğrencileri önce tababet fakültesi yerleşiyor. Üniversitemizin tababet fakültesinin şöyle ayrımsız özelliği var: öğrenci tercihlerinde PAÜ Tıp Fakültesi 40’ıncı 50’inci sırada düzlük alırken, TUS’da 12’inci,15’inci, 17’inci gibi sıralamalarda yerini almaktadır. Bu birlikte, Tıp Fakültemizin eğitiminin çokça farklı olduğunu ortaya koymaktadır. Ülkemizde vakit kaybetmeden 1’den 6’ya büyüklüğünde PDÖ eğitimi özne fakülte bizim tıp fakültemizdir.”

Küşat konuşmalarının arkası sıra toplantı Türkiye’de Uzuv Naklinde Aktüel Uzanım başlığındaki ilk celse; Pamukkale Üniversitesi Akademisyen İlknur Kaleli’nin ve Prof. Dr. Oğuz Söylemezoğlu’nun başkanlığında TİGED Başkanı Prof. Dr. Aydın Türkmen’in ‘Ülkemizde Organ Aktarımı Muntazır Hastaların Yönetimi’ mevzulu sunumu, Prof. Dr. Tülay Ayna’nın ‘Pretransplant İmmünolojik Testler’ adlı sunumu, Prof. Dr. Hüseyin Töz’ün ‘Posttransplant İmmünolojik Takip’ mevzulu sunumu ile bitmeme etti. Toplantının devamında Beyin Ölümü Kavramı – Ciddi Bakımda Verici Takibi başlığındaki ikinci oturum, Örgen Naklinde Yenilikler başlığındaki üçüncü oturum ve Denizli ve Mekân İllerde Transplantasyon Aktivitesi başlığındaki dördüncü oturum gerçekleştirildi. – DENİZLİ

Share: