Prof. Dr. Kurugöl: Çocuklarda enflüanza vakaları artıyor

İZMİR’da Iye Üniversitesi Bala Enfeksiyon Hastalıkları Temel Selen Dalı Başkanı Prof. Dr. Yengi Kurugöl, çocuklarda rastlanan enflüanza vakalarının güzeşte ayak tabanı göre yavaş oranda arttığını belirtti. Teneffüs hastalıkları ortamında yüzde 14,4’lük kısmı grip vakalarının kapsadığını tamlayan Kurugöl, “Grip, hele 5 gözyaşı altı çocuklarda okkalı müstehap. Okkalı bakıma yatan hatta ölümle sonuçlanan vakalarımız olabiliyor. Dikkat edilmeli” dedi.

Havaların soğumasıyla çocuklardaki grip vakalarında artma yaşandı. Veli Üniversitesi Yavru Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yengi Kurugöl, konuyla ilişik açıklamalarda bulunarak, “Eylül ayından itibaren kısıtlamaların azalması, peçe takılmaması ve okulların açılmasıyla bir nice teneffüs yolu enfeksiyonunda artma oldu. Eylül ayında ‘rinovirus’ (nezle) ve ‘parainfluenza’ dediğimiz gürültülü kısıklığına giden vakalar görüldü. Fakat ilk teşrin kocaoğlan ortalarına kadar çocuklarda grip vakaları neredeyse tek görülmedi. Ilk Teşrin sonu ve son teşrin ayı esasen itibaren grip vakalarında balaban tıpkı çoğalma bahis konusu. Keyif Bakanlığı’nın verilerine göre, teneffüs yolu hastalıkları süresince yüzdelik 14,4’ü enflüanza vakası” ifadelerini kullandı.

HASTALIKLA UĞRAŞ İÇİN YAPILMASI GEREKENLERİ ANLATTIGribin çocuklara etkisine değinen Prof. Dr. Kurugöl, “Alelhusus 5 gözyaşı altı çocuklarda kısık beğenilen. Ölümlere bozukluk gibi. Korkulu bakıma yatan üste ölümle sonuçlanan vakalarımız olabiliyor. Bu nedenle ilgi edilmeli. Üzerinde durulmalı. Enflüanza vakalarında artışı göğüslemek üzere öncelikle hastalığın enflüanza olup olmadığını anlamalıyız. Bunun üzere test yaptırmalıyız. Kolay testlerle tayin edilebiliyor. Bu nedenle muhakkak bala doktoruna başvurulmalı. Enflüanza teşhisi konulursa 2 yaşın altındakilere bu virüse has tılsım çevirmek gerekiyor. Ayrıca gripli hastanın eli nimetli sıvı alması gerekiyor. Bebeklerde da görülebiliyor ve ağır seyrediyor. Hakeza tıpkısı durumda sık sık esas sütü verilmesini referans ederim. Henüz nazik çocuklara ise tavuk suyu çorba, ılık süt, bitki çayları öneririm. Özetle eli nimetli likit alınmalı. Tavuk suyu çorbanın hareketli olduğunu, hastayı rahatlattığı birçok çalışmayla gösterilmiştir. Antrparantez, çocuğun burnunun uygun şekilde temizlenmesi, açılması gerekiyor. Hırçın halde gribin peşi sıra kulak iltihabı, sinüzit veya zatürre kabil yavaş emraz gelir. Zaten ölüme bu emraz etken evet. Üşütmeye, gribe tutkun münasebetsiz öksürüğü olan hastalara antibiyotik vermek akla yatkın değildir. Alelhusus tün öksürüğü olan çocuklara yatmadan geçmiş ılık sütle alay malay 1 lezzetli kaşığı bal verilmeli. Bal piyasada satılan tamlık öksürük gidericilerden elan ekili bire bir öksürük kesicidir” dedi.’AŞI YAPTIRMAK VE MASKE OTURMAK ÖNEMLİ’Havaların soğumasıyla mabeyin ve eş aylarında vakalarda daha dahi artış olacağının endişesini taşıdığını tamlayan Kurugöl, gripten korunmada yeryüzü etkin yöntemin aşısını yaptırmak olduğunu anlatım ederek, “Gribe alın ilkah boşaltmak lazım. Özellikle 5 yaş altına ve o yıl kreşe başlayan çocuklara riziko fazla olduğundan yapılmasını öneririm, kim bu kollar eve gelince büyüklerine de bulaştırıyorlar. Kalp, şeker hastalığı, teneffüs hastası çocuklara, gebelere ve KOAH gibi risk grubundaki erişkinlere ve 65 gözyaşı üstü herkese temas sene muhakkak enflüanza aşısı yapılmalı. Gripten korunmanın majör aynı yolu dahi peçe takmaktır. Dolgun taşımaya binerken yahut canlı bağlı ortamlarda kesinkes maske takılmasını öneririm” diye konuştu.

Share: