Sigorta sektörü maharet zarara rağmen yüzdelik 74 büyüdü

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), 2022 yılının önceki çeyreğinde hayat ve emeklilik sigortalarının ustalık kârının güzeşte yılın tıpkı dönemine nazaran yüzde 25 artarak 806 milyon TL, mali gelirlerle birlikte kesin kârının de yüzdelik 33 artışla 1,9 bilyon TL olduğunu açıkladı.

Maltalık dışı sigortaları aynı geçmiş yılın tıpkısı çeyreğine bakarak yüzdelik 121 düşerek 423 milyon TL maharet zararla sonuçlanırken, mali gelirlerle birlikte yüzdelik 85 gerilemeyle bütün 264 milyon TL kemiksiz kâr elde edildi.

Sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulunan TSB Umumi Sekreteri Hür Obalı, serencam 10 yılda sayı farkı yüzde 15 büyüyen sigorta sektörünün ati 5 sene boyunca da büyümeye devam etmesini beklediklerini kaydetti.

TSB’nin Boğaziçi Üniversitesi ile gelişigüzel hazırladığı Türkiye Sigortacılık Sektörü Konuşu Yük Analizi’nde sigorta sektörünün şişman potansiyeline dikkat çekildiğini aktaran Obalı, şu değerlendirmelerde bulundu: 

Talih ekonomimizin gelişmesine paralel yerine, sigorta sektörünün acilen büyümesini ve mali piyasalardaki ağırlığının artmasını bekliyoruz. Türkiye sigortacılık sektörü penetrasyon oranının bulunan yüzde 2,2’den eş değer ülkelerde gözlemlenen yüzde 4,5 seviyesine çıkması durumunda sektörümüzün, ülkemizin milli gelirine arttırma katkısı, bilvasıta katkılarla birlikte 421 milyar TL’ye büyüklüğünde çıkabilir. Bu ilave ulama, milli gelirde yüzde 7,5 büyümeye tekabül ediyor. Türkiye ekonomisine katma ayar sağlamayı görevi bilici TSB yerine, bu hedefimiz için kürsü olarak cümle gücümüzle çalışmaya bitmeme edeceğiz.

Sigortacılık sektörünün, karlılığını olumsuz etkileyen faktörlere rağmen prim üretiminde yüzdelik 74 civarında büyüdüğünü vurgulayan Obalı, sektörün ekonomiye sunduğu kaynak desteğiyle üstelik şanlı bir güç olduğunu belirtti.

Tafsilatlı vadeli bonolara gerekseme duyulduğunu nâkil Obalı, “Türkiye ekonomisine ilişik değer bulmak üzere sektör bütün gücüyle çalışmaya devam edecek. Fehamet iç istikraz senetlerine 30 bilyon liralık rica oluşturulması gibi.” ifadelerini kullandı.

“Sürdürülebilir ekonominin güvencesi sigorta sektörü”

Bağımsız Milletvekili Obalı, sigorta şirketlerinin fiyatlama politikalarını uygularken özellikle pahalılık ve kur etkisinin göz uğrunda bulundurulduğunu belirterek, şunları kaydetti: “April 2022 sonu bakımından prim üretimi geçen yılın bire bir dönemine göre yüzde 81 artarak 49,4 bilyon TL’ye vasıl avlu dışı sigortacılıkta, ilk çeyrek altın dengelem döneminde teknik tarafta uymazlık ettik. Yürürlükteki trafik poliçe adedimiz 21 milyona mail ve söz konusu dönemde trafik branşında açık hasar prim oranı yüzde 188, kesin mürekkep orantı ise yüzdelik 214. Şirketlerimizin yazdıkları gelişigüzel 100 TL prim için hasar ödemeleri, ödence karşılıkları, ara bulucu komisyonları, genel masarif karışma 214 TL gideri oluyor. Kasko branşında 2021 yılı ilk çeyreğinde 656 milyon TL teknik kar elde edilirken bu dönem 599 milyon TL maharet zarar oluştu. Kaskoda kesin hasar prim oranı yüzde 126’ya yükseldi ve açık mürekkep nicelik yüzde 156 oldu. Bu zararın gerçek nedeni, sektörümüzün yeryüzü eke istihsal kaynağı olan motor branşındaki maliyetlerin güç oranda artması. Maliyetler ile primlerin uyuşmadığı tıpkı dönemi yaşıyoruz; maliyetler efdal, primler düşük kalıyor. Trafik sigortalarının prim seviyelerinin hem geleceği koruması hem birlikte gelecekte oluşacak bilcümle belirsizlikleri ortadan kaldırması lazım.”

Obalı, yılın evvel çeyreğinde para şişkinliği, döviz kurundaki dalgalanmalar, asgari ücretteki artışa sadık sakıntı parça ve iş maliyetlerinin yükselmesi ile çıngı tedarikinde yaşanan sorunların birlikte ödenen tazminat tutarlarının, prim tutarlarının çok üzerine çıkmasına hastalık olduğunu vurguladı.

Çiplerdeki hazırlık sorununun 2022’üstelik dahi bitmeme edeceğinin öngörüldüğünü aktaran Obalı, “Bu da otomotiv ve bilvasıta namına sigorta sektörünü inatçı etkileyecektir. Şirketlerimizin yükümlülüklerini eğlemek amacıyla yatırıma yönlendirdikleri aktifleri karşılığında elde ettikleri yüzde 25-30 bandındaki envestisman gelirleri, maharet zararların karşılanmasına yetmiyor. Bu çerçevede, ödenecek tazminatların olağanın üstünde mütezayit maliyetlerinin karşılanması amacıyla asgari 30 bilyon TL tutarındaki enflasyona endeksli yatırım araçlarının ihracı ve branşımızın sürdürülebilirliği amacıyla eskimemiş işlerde muteber prim tavanlarının artırılması durumunda olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

“Kaynaklar, hasar ödemeleriyle ekonomiye kalın kafalı dönüyor”

Sektörün prim üretimlerinden elde ettiği kaynağı hasar ödemeleriyle ekonomiye dümbelek kazandırdığına dikkati calip Obalı, “Bizler zihayat birer ‘kara dönüş’ dostuyuz. Bunun yeryüzü iri göstergesi olan bölüm şirketlerimizin etken büyüklüğü, maltalık dışı tarafta tıpkısı önceki yılın ayrımsız dönemine göre yüzdelik 39 artarak 142 milyar TL’ye ulaştı.” ifadelerini kullandı.

Sektörün lokomotif branşları arasındaki keyif sigortalarına dahi değinen Obalı, şunları kaydetti: “Zarar bulunmayan amma teknik karlılığın düştüğü tıpkısı asıl. Yılın önce çeyreğinde keyif sigortasında şirketlerimiz 447 milyon TL teknik kar açıkladılar. Sabık yılın ilk çeyreğinde bu alanda 682 milyon TL maharet kar elde edilmişti. Mavera yandan, bu alanda açık mürekkep nispet evvel çeyrek itibarıyla yüzde 117 seviyelerine yükseldi. Kesin hasar/prim oranına bakıldığında ise sağlıkta güzeşte senenin geçmiş çeyreğinde yüzdelik 74 olan mehabet, bu sene yüzdelik 89’a yükseldi.”

Sahn sigortacılığı fayda etmeyi sürdürüyor

Obalı, hanay branşında ise prim üretiminin Nisan 2022 sonu itibarıyla tıpkısı önceki yılın tıpkısı dönemine bakarak yüzde 60 artarak 8,1 milyar TL büyüklüğe ulaştığını bildirdi.

Bu branşın beceri kârının önce çeyrekte aynı esbak yılın bir çeyreğine göre yüzde 25 artarak 806 milyon TL, mali gelirlerle alay malay ise net bölüm kârının ise yüzde 33 artışla 1,9 milyar TL olduğunu tamlayan Obalı, “Kar tutarındaki artışın primdeki artışın gerisinde kalmasının gerçek sebepleri, kar marjı nispeten düşük olan kompozit hayat sigortası ürünlerinin genel avlu branşı veriş payındaki artışı ve 2022’üstelik yürürlüğe giren güven bağlantılı sigortalarda brütten iade uygulaması kapsamında artan matematik karşılıklar. Öte yandan bu alanda açık hasar prim oranı yüzde 29, açık mürekkep büyüklük yüzdelik 61 oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

Sigorta sektörünün, ekonomiye sağladığı yarar yardımıyla kamunun üzerindeki yükü tenkis etmek amacıyla kilit öneme cemaat olduğunu vurgulayan Obalı, “Sigortalılık oranının artması, bu anlamda ülke ekonomisine doğrudan ulama sunuyor.” ifadesini kullandı.

Ferdî Emeklilik Sistemi’ndeki (BES) ivmenin başarıyla devam ettiğini nâkil Obalı, devamında şunları söyledi: “BES’e deste ve sistemin büyümesi devam ediyor. Bunun sunma mehabetli nedeni dahi devletimizin sisteme olan teveccühü. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan destekler ülkemizde bulunuyor. Ihtimal dahi ülkemiz mal sisteminin genişlik şanlı başarı hikayelerinden biri olan ve 18 yıldır muvaffakiyetli bire bir şekilde değme geçen gün güçlenen Ferdî Tekaütlük Sistemi’mizle kurum duyuyoruz. Tekaütlük Gözaltı Merkezi’nin 31 Mart 2022 tarihli açıklamasına bakarak, BES ve OKS’üstelik toplanmış 13,5 milyon katılımcıya 26,5 milyar TL’si cesamet katkısı tutmak üzere 277,1 bilyon TL görüntü büyüklüğüne ulaşıldı. 18 yaş şeş BES’te ise 2022 yılının önce önce çeyreğinde elçi sayısı 284,6 bine ulaştı, görüntü büyüklüğü devlet katkısı dahil 692,5 milyon TL’ye yaklaştı.”

Afiyet sigortasında zam kapıda

 

Sigorta sektöründe maliyet krizi artıyor

 

Neova Paydaşlık Sigorta zirvesinde kez değişimi

 

Share: