Uzmanı uyardı: Bağırsak florasının bozulması birçok hastalıkla ilişkili kabil

Bağırsaklarla ilişkin herhangi bir geçen zaman henüz fazla araştırma yapıldığını ve kamu bu araştırmaların iç sağlığının umumi sağlığımız amacıyla muhteşem olduğunu tamlayan, Tagaddi ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Deniz Pirçek, “Birçok hastalığın nedeni çöz florasının bozulması ile münasebetli tür. Zira metin bağırsak ayrımsız zamanda diri tıpkı muafiyet sistemi anlamına geliyor” dedi.

Medicana Çamlıca Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı, Dyt. Deniz Pirçek, bol çalışmayan bağırsakların bezginlik, akne gibi kap problemleri, kilo değişiklikleri ve besin alerjileri gibi bir nice sıkıntıya kez açabileceğini vurgulayarak, “Günce rutininizde atacağınız gâh macerasız adımlar ile mide, can kuşu abur cubur ve umumi sağlığınız üstünde serencam derece müspet etkiler yaratabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

BAĞIRSAK SAĞLIĞI ILLET ÖNEMLİ?

Bağırsaklarda mikrobiyota adını sunulan ve trilyonlarca bakteriden oluşan bir çatı olduğunu, bu çatı içerisinde hayır ve zararlı denilen mikroorganizmaların alay malay bulunduğunu belirten Dyt. Bahir Pirçek, “Mikrobiyota, ölülük, sağlıksız beslenme, ruhsal gerilim kabilinden esbap mikroorganizmalar arasındaki dengeyi bozarak, bağırsak dostu denilen bakterilerin azalmasına, dokuncalı bakterilerin bile çoğalmasına neden oluyor. Bu format, muafiyet sistemimizin zayıflamasına ve dayanabilen çok hastalığın oluşmasına üstelik zemin hazırlar. Bağırsaklarımızda 100-150 trilyon büyüklüğünde bakteri yaşar. Bizimle bu arada dinamik bu bakterilerin aynı kısmı mebzul, tıpkısı kısmı ise kırıcı bakteri yerine değerlendirilir ve hepsi bire bir denge içindedir. Bu dengenin bozulması, iç sağlığının bozulması anlamına gelir. Bakteriler dünyasına “mikrobiyota” adını veriyoruz. Sağlıklı tıpkı mikrobiyota üst mekanizmasının dimdik aynı şekilde yaşaması amacıyla önemlidir. Özellikle antibiyotikler atılmak için abes çare kullanımı, akışmaz yaşam, obezite, gayrisıhhi beslenme, sigara, ispirto, stres ve dalgı sorunları iç sağlığını negatif etkiler. Alelhusus antibiyotikler, dokuncalı bakterileri öldürürken bağırsaktaki gür bakterileri de öldürür. Sonunda bağışıklığımız zayıflar ve hastalıklara yakalanma riskimiz bile artar. Şişkinlik, inkıbaz ve fiil üzere hazım sorunları, gıda intoleransı veya alerjiler, nedensiz kilogram kaybı yahut kilo alımı, gaflet düzeninde bozulmalar, daim güçsüz hissetme, tuzlu balgam gibi ten problemleri, otoimmün hastalıklar bağırsak sağlığında bozulmalara dayalı işaretler arasında sayılabilir” diyerek konuştu.

MUTLU VE SAĞLIKLI BAĞIRSAKLAR İÇİN ÖNERİLER

Bağırsak sağlığı üzere önerilerde bulunan Dyt. Deniz Pirçek, konuya ait şu ifadelere kayran verdi:

“Stresi tedvir etmek, ruhen ve bedenen umumi sağlığımız için çok önemlidir. Yapılan icraat güdük devamlı stres dahi olsa, stres faktörlerinin, bağırsaktaki mikroorganizmaların dengesini bozabileceğini gösteriyor. Stresi tenkis etmek amacıyla kendinize ant fora etmek, yürüyüşe çıkmak ve ahenkli alıştırma fethetmek, betik idrak etmek, yoga yazmak, bir hobi olmak, kafeini, sigara ve etil alkol tüketimini budamak çokça hayır olacaktır.

“Çöz mikrobiyomumuz sirkadiyen ritmimiz (dünyanın kişi ekseni etrafındaki 24 saatlik yolculuğu sonucunda ortaya çıkan canlılar üzerindeki biyokimyasal, fizyolojik ve davranışal ritimlerin tekrarıdır) marifetiyle düzenlenir. Bu nedenle genel çöz sağlığı amacıyla ahenktar ve birinci sınıf ayrımsız aymazlık önemlidir.

“Hepimizin bildiği kabilinden ağır ezgi alıştırma düzenlemek kilo kontrolü, önsezi sağlığı, can kuşu sağlığı özellikle tevessül etmek için genel sağlığımız üzere haddinden fazla önemlidir. Yapılan tetkikat diyetten özgür namına, ağır ezgi egzersizin iç mikrobiyatasını müspet yönde değiştirdiği göstermiştir.

“Sindirilmeyen tel itibarıyla efdal bitki bazlı besin ile beslenmek bağırsak mikrobiyomundaki bakterilere prebiyotik kendisine tanıdık kaynağı sağlar. Ne kadar farklı şart türü yerseniz, mikrobiyota o büyüklüğünde bahtiyar peki. Kâr ve sebzeler, baklagiller(fasulye, mercimek, bezelye), sert kabuklu kuruyemişler ve tohumlar lif içeriği faziletli yiyeceklerdir. Bu nedenle diyetinize elan çok dahil etmeyi hedefleyin ve maksimum yelpaze amacıyla olanaklı olduğunca kesif değiştirin.

“Sigarayı tasarruf etmek veya azaltmak, nerdeyse cümle beden problemlerini iyileştirmektedir. Iç sağlığı bahis konusu olduğunda, sigara soğurmak bağırsaklarınızı oluşturan organlarda kansere üstelik sebep olabilecek güç ve vakayiname keyif sorunları yaratabilir.

“Besinler dokunaklı bire bir şekilde, çokça çiğnenerek ve oturarak tüketilmelidir. Sebebi ise çabuk aşındırmak, gastrointestinal sisteminizdeki albeni miktarını artırabilir ve buda şişkinliğe sebep kabil.

“Prebiyotikler, bağırsaktaki yararlı bakterilerin artmasını sağlayan gıdalardır. Birçok kâr ve sebze ve kamu tahıllar prebiyotik içerir. Yapılan araştırmalar ve icraat, prebiyotiklerin “Bifidobacteris” karışma bir nice dimdik bakterinin büyümesini desteklediğini göstermiştir. Probiyotikler ise, içeriğinde bağırsaklarda katıksız yerine kâin hayır bakterilere eş mikroorganizmalar bulundururlar. Probiyotik kaynağı olarak fermente gıdalar (Fermente sebzeler, kefir, yoğurt, haşat yavşak vb.) tüketilebilir.

“Vücutta toksinlerin atılabilmesi üzere günlük su miktarınızı tüketmeye dikkat gösterin.

“Bütün tahıllar haddinden fazla miktarda beta-glukan kabilinden sindirilmeyen karbonhidrat içerir. Bu karbonhidratlar teferruatlı bağırsakta emilmez, bunun hesabına sıklet bağırsağa masarif. Etki bağırsakta mikrobiyota eliyle parçalanır ve gâh yararlı bakterilerin büyümesini teşvik ederler. Yapılan bazı araştırmalar ise, umum tahılların antrparantez tokluk hissini arttırdığı ve yangılanma ve ruh hastalığı riskini azalttığını göstermiştir.

“Antibiyotikler bağırsaktaki bakteri dengesini değiştirerek mikrobiyotaya uymazlık verirler. Antibiyotik kullanımında 6 ay bilahare bile, bağırsakta bibi gâh yararlı bakterilerinin oluşmadığını gösteren icraat mevcuttur.”

Share: