Yalova’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Semavi Barajı’nda su seviyesi yüzdelik 25 adına ölçüldü

Yalova’nın günlük 90 bin metreküp akarsu ihtiyacını karşılayan Semavi Barajı’nda yüzdelik 9’a kadar inen su düzeyi akıbet yağışlarla yüzdelik 25’e yükseldi.

Yıllık 36 milyon metreküp kapasitesiyle kentin içme suyu ihtiyacının karşılandığı Gökçe Barajı, 2023 yılına kuraklık nedeniyle yüzde 9 doluluk oranıyla girdi.

Geçen yıl bir dönemde yüzde 87 dolulukta olan ve kapaklarını yapmak yerinde küsurat barajdaki su seviyesi, serencam dönemde kar ve yağmur yağışıyla yüzde 25’e büyüklüğünde yükseldi.

Su seviyesiyle ait barajda açıklama eden Yalova Uray Başkan Vekili Mustafa Islakkarga, 2014 yılında yapılan Kurtköy hattından baraja yıllık 7 milyon metreküp su geldiğini rapor etti.

Kurtköy hattıyla 37 milyon metreküp suyu baraj havzasında topladıklarını belirten Çekingen, “Barajımız 12. ayda yüzdelik 9’a kadar düşmüştü. Sülale ayında yağan karla alay malay şu dakika yüzdelik 25 seviyesine yükselmiş durumda. Yüzde 25 seviyesine katmerleşmek yüzdelik 9’dan sonraları kulağımıza uz geliyor amma yüzdelik 75 baraj yersiz şu dakika. Tedbirlerimizi elimizden bırakmayacağız. Halk ve uray adına hep tedbirlerimizi kabul etmek durumundayız. Mülhak tıpkısı göletimiz olan Ortaburun göletimiz var. 2 milyon metreküp suyumuz amade. Bu suyu aracısız Çınarcık depolarına vermeyi düşünüyoruz. Şu dakika vermedik. İhtiyaç duyduğumuz anda Çınarcık hattını ayırıp Ortaburun göletini Çınarcık’a bağlayacağız. Çınarcık’ın tek başına 6 ay suyunu karşılayabilecek tıpkı göletimiz var.” diyerek konuştu.

15 Mayıs 2023 itibariyle barajın yağışlarla birlikte dolacağını düşündüklerini kaydeden Kaçıngan, barajın dolmaması yerinde ise akarsu kesintilerinin yaşanabileceğini söyledi.

Yapımı planlanan Edvar Barajı (Gökçe 2) karşı de vukuf veren Güre, şunları kaydetti:

“Barajın projesi çiziliyor, dayanak etütleri başlayacak. Barajı besleyici asıl dere olan Selimandra üzerinde Mavi 2 Barajı 5 yıllık envestisman planına makbuz. Bunun birlikte Altınova tarafında Karadere Barajı dahi yapılacak. Karadere, Göçke 2 ve Kurtköy devülasyonu desteğiyle Yalova’nın 100 sene suya ihtiyacı olanaksız. Bu adımların bütünü atıldı. Fakat son 63 yılın sunma yağışsız sezonunu bile yaşadığımız için tıpkı problemle cebin karşıyayız. Mecmu ülkemizde olduğu kabil Yalova bile bu kuraklıktan çokça kilolu etkileniyor. Barajımızın bu aylarda normalde kapakları münhal olması gerekiyordu. Fakat şu dakika yüzdelik 25 seviyesine sevinçli kabil yapıyoruz. Esasen yüzdelik 75’in da gereksiz olduğunu söylüyorum.”

Zayi gizlice oranının önüne saklamak için bile 500 milyon liralık ana akıtma hattının değişimi başlattıklarına dikkati çekici Islakkarga, yüzde 10’u tamamlanan çalışmanın 18 ayda bitirilerek doğrulama edileceğini anlattı.

Ana akıtma hattında yüzde 20 kaçak bulunduğunu ve bunun baraj suyunun yüzdelik 20’sinin boşa akması anlamına geldiğini nâkil Cesaretsiz, şöyle devam etti:

“Bunun önüne geçtiğimiz devir otomatikman baraj suyunun yüzde 20’sini koruma altına almış olacağız. İkinci adım site içi içme suyu hatlarının değişimi. Bunu birlikte temel isale hattı bittikten sonra 2025 yılında değişimini öngörüyoruz. Orada da yaklaşık yüzdelik 30 gizliden gizliye var. Bunların önüne geçtiğimiz, ikinci barajı yaptığımız ant Allah’ın izniyle Yalova’üstelik akarsu sorunumuz kalmayacak ama temel isale hattı haddinden fazla mehabetli. 1999 depreminde 26 yerden şikeste, yırtık tıpkı minval. Ne yaparsak yapalım yüzdelik 20 kaçağın altına düşüremiyoruz. 40 milyon metreküplük barajın yüzdelik 20’si 8 milyon metreküp emreylemek. 8 milyon metreküp su şu zaman barajda olsa zaten baraj yüzde 50 olurdu. Bunları da konuşmuyor olurduk.”

Vatandaşların suyu tasarruflu kullanması gerektiği uyarısında birlikte bulunan Güre, müstacel ayrımsız durum olması halinde amade bekletilen 14 su kuyusunun da devreye alınabileceğini sözlerine ekledi.

Açıklamaya, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Yeşil Haliç Su Birliği Başkanı İsmail Çıpa ve DSİ yetkilileri üstelik katıldı.

Share: