2023 bütçe görüşmeleri

Enerji ve Bağımlı Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Nükleer Bati Santrali bütün sığa ile çalışmaya başlayınca, yılda tahminî 35 milyar kWh ile ülkemizin mevcut canlılık üretiminin yaklaşık yüzde 10’u akim tart ile karşılanacaktır” dedi.

2023 Merkezi Idare Bütçe ve 2021 Kesin Hesap Yasa Teklifi görüşmeleri Enerji ve Bağımlı Kaynaklar, Tecim ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlıkları ile devam etti.

Erke ve Bağımlı Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yaptığı konuşmasında, “Yıllar boyunca hem karada hem dahi denizde boşlama edilmiş alanlarda arama ve üretim projelerine sürat verdik. Serencam üç yılda acun çapında keşifler yaptık. Çekince büyüklüğü açısından Sakarya doğal gaz sahası Tuna-1 kuyusunda gerçekleştirilen irfan, 2020 yılında denizlerde yapılan dünyanın yer şişman keşfidir. Amasra-1 kuyusunda yapılan irfan ise 2021 yılında gerçekleştirilmiş dünyanın ikinci şişman keşfi olmuştur. Kara alanlarında da yıpranmamış keşif ve istihsal artışlarımız devam ediyor. Akıbet 5 yılda TPAO yoluyla yapılan hidrokarbon üretimi kısaca yüzdelik 70 artmıştır. Mecmu 540 bilyon m3’lük gaz keşfi sonrasında, keşiften ilk üretime kadar dünyanın yer çabuk düz ihya projesini kestirmece 2,5 sene üzere rekor benzeri sürede tamamlayarak Cumhuriyetin 100. yılında evcil gazımızı milletimizle buluşturmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda koyu bahir tabanındaki 170 kilometrelik boru hattının serim işlemini tamamladık. Test ve devreye ahiz işlemleri ise devam etmekte olup Filyos Gaz İşleme Tesisi’ndeki çalışmalarımızı üstelik mefret ölçüde tamamladık.” diyerek konuştu.

Dönmez, çekirdeksel enerjinin önemine değinerek, “Şu anda dünyanın sunma büyük çekirdeksel güç santrali (NGS) şantiyesi olan Akkuyu NGS’bile dört reaktörün da inşaatı bire bir anda devam etmektedir. NGS cemi yetenek ile çalışmaya başlayınca, yılda tahminî 35 milyar kWh ile ülkemizin bulunan elektrik üretiminin kestirmece yüzde 10’u başarısız emisyon ile karşılanacaktır. Akkuyu NGS dışında en az iki çıngı henüz NGS’nin kurulmasına yönelik çalışmalarımız da bitmeme etmektedir. Sonunda, hükümetlerimiz öncesinde on yıllardır gerçekleştirilemeyen ayrımsız hayali daha hayata etmek, Türkiye Yüzyılına talih olacaktır” dedi. Amasra beyaz zehir kazasına değinen Dönmez, “Amasra beyaz zehir kazası sonrasında, kazanın temas yönüyle araştırılarak sorumluların belirlenmesi üzere ayrımsız yandan adli ve yönetsel süreç devam ederken değişik yandan bile TBMM Divan Araştırması Komisyonu kazayı ele almaktadır. Biz dahi Vekillik yerine bahis konusu komisyonun çalışmalarına ilgilendiren kurumlarımız ile seçkin makule katkıyı sağlıyoruz. Ayrıksı yandan ahiret yolculuğu eden madenci kardeşlerimizin geride küsurat yakınlarına de topluluk çıkıyor, değme makule maddi ve manevi desteği veriyoruz. Bu çerçevede yapılan düzenleme ile ahiret yolculuğu eden madencilerimizin yakınlarına mahiye bağlanacak ve kamuda istihdam olanağı sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.

Mekân, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kasıt Çekicilik, Düzce depremine ilişik adına, “Düzce’bile; seçkin afette olduğu kadar, depremin evvel saatleri itibariyle 600 uzmanımızla çalışmalarımıza başladık. 60 bin bina, 157 bin müstakil birimde hasar tespitlerimizi özveren tıpkısı çalışmayla tamamladık. Kısık hasarlı 791 binamızın 210’unun yıkımını şipşak tamamladık. Bu vesileyle; Düzceli kardeşlerimize beyan etmek isterim ki; şiddetli bire bir depremle sarsıldığımız Elazığ ve Malatya’mızdaki kardeşlerimiz nasıl eskimemiş yuvalarında avlu sürüyorlarsa; İzmir’de, evlerine munsap kardeşlerimiz, kuşkusuz dirlik içerisindeyse; İzmir tarihinin arz iri dönüşümüyle elbette imge dolularsa; Düzce’mizde da inşallah tıpkı güzellikleri yaşatacağız. Tam kurumlarımızla, belediyelerimizle ahali ele vererek binalarımızı yenileyecek, milletimizin yıpranmamış yuvalarını, yeniden sunma hızlı şekilde teslim edeceğiz, yararlı dualarını alacağız! Düzce’mizde, arz balaban tesellimiz birey kaybımızın olmamasıydı. Şehirdeki binaların yüzdelik 80’inin, 99 sonrası düzenlemelere makul bire bir şekilde mamul olması; yine burada yaptığımız kalifiye, kudretli kentsel dönüşüm çalışmaları, hasarın daha dokunaklı olmasına mani olmuştur” ifadelerini kullandı.

Alım, Cumhur Reisi Erdoğan’ın ‘Türkiye’nin Temas Yerinde Kentsel Dönüşüm’ hedefini ortaya koyduğunu söyleyerek, “Bugün 81 şehrimizde yaptığımız kentsel dönüşümü; yavrularımızın ati meselesi yerine görüyor, 922 ilçemizin tamamını adeta tamamen yeniliyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde geçen 20 yılda, kamu 13 milyon vatandaşımızın, eksantrik aynı ifadeyle, Yunanistan, Portekiz, İsveç nüfuslarına balya sayıda insanımızın erinç içerisinde yaşadığı tüm 3 milyon 200 bin konutumuzu yeniledik! Aynı seferberlik şuuruyla; şu anda sahada, 250 bin konutumuzu, canla başla yeniliyoruz! Medeniyetimizin başkenti İstanbul’umuz, bu noktada yer sarsıntısı dönüşümünün merkezi konumundadır. İstanbul’umuzda birlik 695 bin konutun dönüşümünü tamamladık. Bugün, 39 ilçemizde girilmedik mahalle bırakmadık” diye niteleyerek konuştu.

TOKİ projesine ilgili kendisine Gurur, “TOKİ’mizle ürettiğimiz, tıpkısı milyon 170 bin sosyal konutla hiçbir ülkenin yapmaya cesurluk dahi edemeyeceği aynı encam yatırımını hayata geçirdik. Şu an 81 ilimizde 138 bin eskimemiş yuvamızın inşası sürüyor. Bizim gözümüz hiçbir ant dışarıda olmadı! Alelhusus alelhusus ithal iktisat uzmanlarında, ithal iklim ve şehircilik uzmanlarında on paralık olmadı! Bizim kulağımız de, aklımız da bütün millette oldu, milletimizin rızasında oldu! Türkiye kendisine özlük kaynaklarımızı oluşturduk, planımızı yaptık, milletimiz bizden yıpranmamış yuvalar istedi, biz birlikte yaptık. Demincek yine Cumhuriyet tarihinin en nazik içtimai göz hamlesini yerel ve milli imkanlarımızla, büyük tıpkı gururla başlattık. 500 bin sosyal bölük, 1 milyon altyapısı ve imarı müstahzar ev arsası ve 50 bin aksiyon yerimizi halkımıza sunuyoruz. Projemize; 8 milyonu aşkın vatandaşımız başvuru yaptı. 5 milyon 135 bin referans ise kuraya katılmaya adalet kazandı” dedi.

Bakan Çekicilik, akim atığa ilişkin namına, “Bugün eksiksiz, 150 bin kurum binamız rate atığa geçti, artık binalarımıza gübür kamyonu girmiyor. Plastik torba kaynaklı 550 bin titrem plastik atığın oluşumunu ve 23 bin ton limonluk gazı salınımı engelledik. Bu sene da aldığımız kararla, poşet fiyatlarını 25 kuruş yerine belirliyor ve gelişigüzel artışa gitmiyoruz. Deminden poşette gösterdiğimiz başarıya, inşallah, Depozito Yönetim Sistemi’mizle birlikte ulaşacağız. 2023’ün sonuna kadar ülkemizin herhangi bir yerinde 7 bin depozito iadeli noktasıyla milletimize hizmet verecek; ekonomimize katkı verecek ve arz önemlisi de doğamızı koruyacağız” ifadelerini kullandı. – ANKARA

Share: