Otomotiv üretimi 8 ayda yüzdelik 11 azaldı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) bu yılın eş-ağustos dönemine ilişik üretim, dış satım adetleri ile iş verilerini açıkladı.

Buna göre, yılın 8 ayında hem bütün otomotiv üretimi hem dahi makine üretimi bire bir önceki yılın tıpkısı dönemine göre yüzde 11 azaldı. Toplanmış otomotiv üretimi 921 bin 187 nüsha namına gerçekleşirken, geride bırakılan sekiz ayda Türkiye’da üretilen otomobil sayısı ise 610 bin 222 adet oldu. Bire Bir dönemde mecmu muamele yüzdelik 46 azalarak 246 bin 161 nüsha, araba pazarı yüzdelik 44 azalarak 193 bin 320 skor adına gerçekleşti. Mavera yandan ihracat, benzeri esbak yılın benzeri dönemine göre skor bazında yüzde 6 azalırken, makine ihracatı yüzdelik 8 azaldı.

Rastgele yıl ağustos ayında hizmet/tamir ve istihsal planlamaları için üretime mesafe veren otomotiv üreticileri, bu yılın ağustos ayında üretim performansını güzeşte yıllara bakarak artırdı.

Bu kapsamda, ağustos ayı temel alındığında istihsal ve ihracatta geçen yılın tıpkısı dönemine kıyasla artma kaydedildi. 2018 yılı Ağustos ayında hep üretim 47 bin 175 adet iken, bu yılın Ağustos ayında bütün istihsal yüzdelik 11 arttı ve 52 bin 242 skor oldu. Ağustos kocaoğlan otomotiv ihracatı ise geçen yılın benzeri ayına göre yüzdelik 19 artarak 54 bin 604 skor adına gerçekleşti. Tıpkı dönemde makine üretimi yüzde 7 artarak 31 bin 287 nüsha olurken, otomobil ihracatı da yüzde 11 arttı ve 33 bin 852 adete ulaştı.

Otomotiv endüstri sekiz ayda 807 bin sayı dış satım gerçekleştirdi

2019 yılı ocak-ağustos döneminde nüsha bazında bütün ihracat tıpkısı geçmiş yılın ayrımsız dönemine bakarak yüzde 6 azalırken, makine ihracatı ise yüzdelik 8 azaldı. Bu dönemde, toplam ihracat 806 bin 666 nüsha, araba ihracatı ise 526 bin 496 adet düzeyinde gerçekleşti. OSD verilerine göre, otomotiv ihracatı dolar bazında yüzdelik 4 azalırken, avro bazında yüzde 2 arttı. İlk sekiz ayda toplanmış otomotiv ihracatı 20,3 bilyon dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı yüzdelik 9 azalarak 7,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Avro bazında araba ihracatı ise yüzde 3 azaldı ve 6,6 milyar avro oldu.

Verilere göre ticari miftah üretiminde ağırlıklı olarak iç alışveriş kaynaklı daralma eş-ağustos döneminde bile devam etti. Ticari çevirgeç grubunda toplam istihsal geçtiğimiz yılın benzeri dönemine bakarak yüzdelik 11 azalırken, ağırbaşlı ticari vasıta grubunda üretim yüzdelik 22 ve hafif ticari açar grubu üretiminde birlikte esasen yüzdelik 11 tenakus yaşandı. Ticari komütatör pazarı geçtiğimiz yılın ayrımsız dönemine bakarak yüzde 52 daralırken, belli belirsiz ticari açkı pazarı yüzdelik 52 ve kilolu ticari vesile pazarı yüzde 56 daraldı.

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, konuya ilgilendiren namına yaptığı açıklamada, otomotiv pazarının 2019 yılında dünya genelinde bir daralma yaşadığını belirtti.

Dünyanın arz oylumlu pazarlarına bakıldığında bu daralmanın etkilerini rakamsal olarak görebildiğini vurgulayan Yenigün, “Örneğin averaj 28 milyonluk aynı pazar olan Çin, geçmiş 7 ayda yüzdelik 11,4 daraldı. MEMLUK pazarı yerinde saydı. Bizim amacıyla yeryüzü önemli alışveriş olan AB pazarı ise önce 6 ayda yüzde 2 daralma gösterdi. Bu kapsamda, anne sanayi ihracatımızın yüzdelik 85 kabil çok büyük ayrımsız bölümünü oluşturan DENIZ pazarında yaşanan mevcut daralma, ihracatımızı olumsuz etkiledi ve önceki 8 ayda Türkiye’nin otomotiv ihracatı yüzde 6 oranında azaldı. 2018 yılının ikinci çeyreğinde başlayan iç pazarımızdaki daralma ile birlikte ihracat pazarlarımızın küçülmesi, üretimimiz üzerindeki etkisini olumsuz yerine gösterdi.” değerlendirmesinde bulundu.

Share: