BES bu sene enflasyona yenildi

Yüzdelik 70’e dayanan enflasyon artırım sahiplerini bile incitici etkiledi. Sabık yıllarda vatandaşı enflasyona ezdirmeyen Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fonları bu öğün ayrımsız başarıyı sergileyemedi. Habertürk’ten Rakim Ak’ın aktardığına bakarak yılın geçmiş 4 ayında yüzdelik 31.7 olan 4 mahiye enflasyona alın emeklilik fonlarının getirisi yüzdelik 13.8’de kaldı.

Tekaütlük Nezaret Merkezi verilerine bakarak 189 fondan oluşan fahri BES yatırımları toplamda 178 milyar lira değere ulaşırken 2022 yılı getirisi yüzde 12.6’de kaldı. İlk 4 ayda yer erdemli getiriyi yüzde 19.98 ile faizli kerem katkısı fonları sağladı. Yılbaşına bakarak düşüşe güzeşte ürem nedeniyle kerem tahvillerine yatırım eden faizli izzet katkısı fonlarını yüzdelik 19.52 ile faizsiz fonlar izlem etti.

Pay fonlarını tercih edenler yüzde 32.1 nema sağladı

Rasyonet verilerine göre ise 9 Mayıs 2022 itibariyle fonların toplanmış averaj getirisi yüzdelik 14.4 oldu. Ayrıntılı vadeli aynı tasarruf uzlaştırıcı olan BES’te enflasyonun yüksek gitmesi halinde ati yıllardaki getiriler düşkünlük edilirken tekrar de makul seçimi işleyen vatandaşlar ekonomik artık. BES nasip fonlarını tercih edenler yüzdelik 32.1 ile enflasyonun üstünde repo sağladı. Fakat toplanmış 265 milyar liraya vasıl fonların vatandaşın yeğleme etmemesi zımnında sadece 16 milyarının yani yüzdelik 6.1’inin pay senetleri piyasalarında değerlenmesi bu başarıyı gölgeledi.

Dizin fonlarının getirisi de enflasyona faik geldi

Esasen pay senetleri piyasalarının getirisini yansıtan indeks fonların getirisi üstelik yüzdelik 35 ile enflasyona yüksek geldi. Fakat hangi efsus kim fihrist fonların tercih oranı mecmu içre elden yüzdelik 1 olduğu amacıyla BES yatırımcılarına çok benzeri şekilde faydası olamadı. Oysaki bu iki görüntü türü faziletli uyumlu yeğleme edilseydi enflasyona cebin tıpkı utku daha kazanılabilirdi. BES yatırımcılarının son yıllarda kaydığı altın içeren fonlar ise 78 bilyon teklik ve yüzde 29.8 ile geçmiş sırayı alırken yılbaşından bu yana yüzdelik 15.4 ile yine enflasyonun altında kaldı. BES yatırımcılarının yüzdelik 19’unun yeğleme ettiği değişebilir fonların getirisi yüzdelik 13.8 oldu. Yılbaşından bu yana dövizde depresyon olduğu amacıyla döviz içeren Eurobond fonlarının kazancı yüzdelik 6.7’üstelik kaldı. Bu fonların tercih edilme oranı yüzde 14.5 düzeyinde.

Indeks, altın ve pay fonları

Son 1 almanak dönemde ise 2021 yılı kazançları nedeniyle fonlar averaj yüzde 57.3 getiri ile yüzde 69’lik enflasyona yaklaşırken yatırımcısına yüzde 91 kazandıran indeks, yüzdelik 85 kazandıran değerli ve yüzdelik 78 ürem sağlayıcı hisse fonları enflasyonu yenmeyi başardı. Döviz içeren fonların almanak kazancı geçen sene kurdaki şişman zıplamayla yüzdelik 64’e çıksa da enflasyonu yakalayamadı.

Mufassal vadede tasarruf için iyi tıpkı yatırım

Devletin tasarrufları heveslendirme amacıyla herhangi bir 100 lira biriktirene 30 teklik heveslendirme verdiği BES fonları güdük devamlı değil ince kesiksiz aynı yatırım ve tasarruf ara bulucu. Bu nedenle BES fonlarını aylık ya de yıllık değil yaşınıza ve risk alma kapasitenize göre mufassal vadeli bakmak gerekli. Uzmanlar zihayat yaşta sisteme girenlere ağırlıklı namına hisse fonlarını önerirken ilerleyici yaşlarda sabit repo sağlayan fonların yeğleme edilmesi gerektiğini söylüyor. Sair yandan BES fonlarının bundan geçmiş performansına bakıldığında ara sıra dönemler kayıplar olsa da detaylı vadede bırakmak isteyenler için karlı bire bir envestisman ara bulucu olduğu görülüyor.

BES’teki repertuvar 275 milyarı aştı

BES şirketleri envestisman önerisinde bulunamayacak

BES’e girene karı alımı üzere bindi geliyor

Share: