IMF finansal risklere alın uyardı

IMF, Küresel Finansal İstikrar Raporu’nun “Saklı Yazı Ekosistemi ve Finansal İstikrar Zorlukları” antetli bölümünü yayımladı.

Saklı Yazı ekosisteminin aceleci büyümesinin bakir fırsatlar sunduğuna dikkat çekilen raporda, kripto huzur teknolojilerinin daha hızlı ve elan huzursuz sınır dışı ödemeler amacıyla benzeri şalter olma potansiyeline ehil olduğu belirtildi.

Raporda, merkezi sıfır finansın elan inovatif, eksiksiz ve transparan finansal hizmetler üzere tıpkısı ortam haline gelebileceğine işaret edilerek, potansiyel kazanımlara rağmen saklı yazı varlıkların çabuk büyümesinin ve mütezayit şekilde benimsenmesinin mali muvazene zorlukları de doğurduğu aktarıldı.

Gelişmekte olan ekonomiler amacıyla saklı yazı varlıkların elan aşkın kullanılmasının bazen menafi sağlayacağına aksan yapılan raporda bir zamanda, alelhusus hayat ve mal ikamesi açısından, makro-finansal riskler da oluşturabileceği kaydedildi.

Kripto varlıkların ortalık değeri 2 trilyon doları aştı

Raporda, kripto varlıkların etraf değerinin şişman eşit dalgalanmalarının ortasında yüce ölçüde büyüdüğü, tamam saklı yazı varlıkların mecmu ortalık değerinin 2020’nin esasen bu yana 10 intaç artarak Ilkgüz 2021 bakımından 2 trilyon doları aştığı bildirildi.

Finansal muvazene risklerinin daha sistemik olmadığına belen edilen raporda, toptan etkiler ve çoğu ülkedeki yurt operasyonel ve düzenleyici çerçeveler göz önüne alındığında risklerin yakından izlenmesi gerektiği vurgulandı.

Raporda, saklı yazı ekosisteminin ortaya çıkardığı müşkülat beyninde saklı yazı huzur sağlayıcılarından kaynaklanan operasyonel ve finansal kontekst riskleri, saklı yazı varlıkları ve merkezi sıfır mal için yatırımcı koruma riskleri ve bazen sabitkoinler (stablecoin) amacıyla yurt rezervler ve bildirimlerin meydan aldığı tabir edildi.

Gelişmekte olan ekonomilerde kripto varlıkların mütezayit ticaretinin istikrarı bozan resülmal akışlarına defa açabileceğinin hatırlatıldığı raporda, politika yapıcıların kripto yaratıklar amacıyla toptan standartlar uygulaması ve bilgelik boşluklarını ele alarak saklı yazı ekosistemini izlem yeteneklerini geliştirmesi gerektiği aktarıldı.

Raporda, sabitkoinlerin rolünün büyümesiyle düzenlemelerin, oluşturdukları risklere ve konuşu işlevlerine uygun olması gerektiği vurgulanarak, kripto varlıkları ikrar (cryptoization) riskleriyle karşı karşıya mütezayit gelişmekte olan ekonomilerin makroekonomik politikaları güçlendirmesi ve dalan bankası sayısal servet birimleri çıkarmanın faydalarını göz uğrunda bulundurması gerektiği kaydedildi.

İran’dan kripto madencilik baştan başlıyor

 

Powell: Saklı Yazı paralar yasaklanmamalı, amma…

 

Çalışmanın geleceğini değiştirecek saklı yazı trendi

 

Share: