Zorluoğlu: Riskli binaları yıkacağız

Trabzon Büyükşehir Belediye Reisi Gaye Zorluoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 Haziran’birlikte Araklı ilçesi Çamlıktepe ile Yeşilyurt mahallelerinde yaşanan hâkim ve heyelanların arkası sıra, devletin ilgili birimlerinin mecmu imkanlarını seferber ettiğini söyledi.

Bölgede ortalamanın altında, metrekareye kısaca 13 kilo yağmur düştüğünü belirten Zorluoğlu, şöyle konuştu:

“Bölgedeki hikâye ayrımlı gelişti. Köyün tahminî kuş uçumu 5 kilometre yukarısında, yukarıdan çok büyük ayrımsız kitle, elan geçmiş yağışlar sonucu toprağın değersiz olması zımnında koptu. Kayarak dere yatağına indi, sürüklendi, tıpkı yerde grup oluşturdu. Nazik bire bir basınçla bu arada gelerek Çamlıktepe Mahallesi’nde öz yatağına mamul resmi ve hususi yapıların birlikte mütenevvi vesilelerle mahallede zinde insanlarımızı önüne katarak aldı götürdü. Bu görüngü neticesinde 10 vatandaşımız sele kapıldı ve kayboldu. 2 vatandaşımız da yanık kurtuldu.”

Sere kapılanlardan 7’sinin donmuş bedenine ulaşıldığını, 3’ünü arama kurtarma çalışmalarının bati şekilde sürdüğünü anlatan Zorluoğlu, olayda yaşamını yitirenlerden 3’ünün Büyükşehir, birinin Araklı belediyelerinin, diğerinin da DSİ’nin çalışanı olduğunu anlatım etti.

“Cumhurbaşkanımız meseleyle yakından ilgilendi”
Fenomen yaşanır yaşanmaz görüngü yerine gittiklerini dile getiren Zorluoğlu, “Devletimizin en son seviyesinden başlanarak bu olaya yakından sargı gösterildi. Cumhurbaşkanımız meseleyle yakından ilgilendi. Fenomen akşamı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ilçeye geldi. Araklı’birlikte kurduğumuz akse merkezinde onları tafsilatlı bilgilendirdik. Sabaha büyüklüğünde orada birlikteydik ve gene günün önceki ışıklarıyla fenomen namına her an durumu yerinde tespit ettik.” dedi.

Büyükşehir Belediyesinin yekpare birimleriyle, yeryüzü diri şekilde baskın bölgesinde olduğunu vurgulayan Zorluoğlu, devletin özge kurumlarının bile temas kalem hazırlığını yaparak bölgede yer aldığını söyledi.

DSİ, AFAD, karayolları, uyanık, emniyet ve özge ilgili kuruluşlarla olayın önceki anından itibaren gerekli koordinasyonun sağlandığına meni fail Zorluoğlu, “Valimizin riyasetinde çokça hızlı himmet gerçekleştirildi. Oradaki kat, güreşçi köprüsü, enfrastrüktür, içmece suyu, zindelik kadar meselelere eğreti çözümler bulduk. Mihman çözümler üstelik bulacağız. Devletimiz çok dallı güllü, çokça şişman bir celal. Ancak oradaki 7 vatandaşımızı toprağa vermemiz ve 3 vatandaşın de bulunamaması bizi en haddinden fazla yaralayan ve üzen yan oldu.” ifadelerini kullandı.

Bakanlar Soylu ve Pakdemirli’nin ardından Ulaştırma ve Enfrastrüktür Bakanı Mehmet Cahit Turhan ile Belde ve Kentçilik Bakanı Misyon Çekicilik’un birlikte görüngü adına geldiğini anımsatan Zorluoğlu, Araklı Hükümet Konağı’nda kurulan akse merkezinde takkadak Çamlıktepe Mahallesi’ndeki sel felaketinin değil Gün Doğusu Karadeniz’in ele alındığını bildirdi.

“Daha Çok bu soy felaketlerde ölümler olsun istemiyoruz”
Bakan Çalım başkanlığında yapılan toplantı sonrasında, öz yataklarındaki risk taşıyan binaların kaldırılması üstüne gösteri planı hazırlandığını anlatım eden Zorluoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Karar aldık. Valilik uhdesinde belediyemizin bile yakından destek vereceği ayrımsız alt kurul kuruyoruz. Trabzon’daki tamam anne öz vadilerinde risk haiz binaları tıpkısı kamer süresince tayin edeceğiz. Bunları risk gruplarına göre ayıracağız ve yeryüzü acillerinden başlayarak yıkacağız. Türe sahiplerine TOKİ tarafından inşallah yeni konutlar vereceğiz amma intikal sürecindeki kira desteğini de sağlayacağız.”

Zorluoğlu, yapılacak çalışmaya ilişik “Bildirme azından bu tür vakalarda fert kaybını ağız ağıza ortadan kaldıracak evet birlikte minimize edecek eke ayrımsız tedbirdir ve tığ bunda inşallah kararlıyız. Sayın Valimizin birlikte başkanlığında ilimizde bu uygulamayı hayata geçireceğiz. Trabzon’de imdi bu soy felaketlerde ölümler olsun istemiyoruz.” diye konuştu.

Denize büyüklüğünde olan bölgelerde bu soy başat ve kayşa risklerinin minimize edilmesi amacıyla birçok kuruma görev düştüğünü anlatan Zorluoğlu, “Bunları birlikte fehmetmek, koordine demek bizim işimiz. DSİ Havza Müdürlüğümüz ile Mekân ve Kentçilik Bakanlığı ile gelişigüzel Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, bu haysiyetle bile yarım artan hususları ikmal için gideceğiz. Bazı setleme yapılması müstelzim yerler var. Belki heyelanla ait atılması müstelzim adımlar var. Bunları birlikte yakından takip edeceğiz.” dedi.

“Alevli benzeri mesai içindeyiz”
Trabzon mülk merkezinin da serencam yıllarda aşkın yağış aldığına dikkati çeken Zorluoğlu, şunları kaydetti:

“Geçtiğimiz günlerde merkezden aldığımız bilgiye göre metrekareye yaklaşık 50-55 kilogram yağmur gerçekleşti. Elan önceleri Meteorolojinin bizi uyarması neticesinde, bilcümle kaymakamlık belediyelerimiz ve kaymakamlıklarımız vasıtasıyla vatandaşlarımızı bilgilendirdik. Büyükşehir Belediyesi ve kaymakamlık belediyeleri namına de daha yağmur olmadan ekiplerimizi teyakkuz haline geçirerek şehrin değişik bölgelerinde konuşlandırdık. Riskli bölgelerimizde ekiplerimiz doğrusu hazırdı. Ekiplerimiz sağanak başladığı andan itibaren engelleme etti.”

Kentin altyapı, hele yağmur suyu kanalları, kanalizasyon sistemi noktasında eksiklikleri olduğunu bildiklerini belirten Zorluoğlu, bunları serian tamamlamaları gerektiğini söyledi.

Trabzon’un denizi olan, yalman sayılabilecek tıpkı şehir olduğunu dile getiren Zorluoğlu, “Yukarıdan mevrut suyun denize ulaşabilmesi geçişsiz. Kıyı boyunda eksiklerimiz nelerdir, hangi yapılarda ülkü var, su sebep denizle buluşamıyor? Bilcümle bunların dahi tespitlerini yapıyoruz. Hummalı benzeri mücahede içindeyiz. Devletimizin ve bakanlarımızın verdiği korkulu, Sayın Cumhurbaşkanımızın bize verdiği bindi çerçevesinde bunları söylüyorum.” ifadelerini kullandı.

Zorluoğlu, Trabzon’daki hizmetlerinde altyapıya öncelik vereceklerini, sahilde dahi mütenevvi düzenlemelerde bulunarak vatandaşların denizle buluşmasını sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

Share: