İstanbul’da haziranda yeryüzü aşkın hane Esenyurt’ta satıldı

İstanbul İstatistik Ofisi aracılığıyla hazırlanan ‘İstanbul Göz Piyasası Bülteni’ yayımlandı. Verilere göre göz kredilerinde ürem oranlarının düşmesiyle, Haziran ayında İstanbul’bile basamak bey sayısı benzeri geçmiş yılın bire bir dönemine bakarak yüzde 186, Mayıs ayına bakarak ise yüzde 277 oranında artım gösterdi. İstanbul’üstelik bu yılın Haziran ayında satılan konut sayısı toplanmış 28 bin 799 oldu. 

“2019 HAZİRAN’DA 10 BİN, BU YIL İSE 28 BİN KONUT SATILDI”

İstanbul İstatistik Ofisi’nde memur Ekonomist Şeyda Berrak Sebep, “Geçen yıl Haziran ayında İstanbul’üstelik kestirmece adına 10 bin nüsha basamak satılmışken bu sene bu aynı 28 binlere ulaştı. Hele emlak kredisi repo oranlarının düşmesi bunda hareketli oldu. Tıpkı eski yılın Haziran ayına göre baktığımızda hane satışları yüzdelik 186 artarken, Mayıs 2020’ye bakarak ise yüzde 277’lik tıpkısı artış görmekteyiz. Alelhusus ipotekli satışlara baktığınızda, Haziran’de toplanmış satışlar içerisindeki payı yüzde 11 civarındayken, bu sene ipotekli satışların payı kestirmece yüzdelik 51 civarına artık. Yani baktığımızda, satışların tahminî yüzde 50’si ipotekli olarak gerçekleşti. Nema oranlarının düşmesiyle insanlar krediyle basamak satın almaya yöneldi diyebiliriz” dedi. 

YERYÜZÜ ÇOK BASAMAK SATIŞI ESENYURT’TA GERÇEKLEŞTİ

Haziran ayında İstanbul’da mecmu 28 bin 799 ev satıldığının altını çizen Sebep, şöyle bitmeme etti: 

“Genel namına İstanbul’üstelik genişlik efdal satışın gerçekleştiği ilçe Esenyurt oluyor. Bu yıl de güzeşte yıl dahi bu şekildeydi. Hassaten bu yıl İstanbul’daki basamak satışlarının yüzde 11’i Esenyurt’ta gerçekleşmiş. Fakat yüzdesel kendisine artışlara baktığımızda, sabık yıl Haziran ayına bakarak bildirme çok eş artışının yaşandığı ilçeler Avrupa Yakası’nda Bayrampaşa, Anadolu Yakası’nda ise Sancaktepe. Ayrıca bu noktada, bu iki ilçede tahminî yüzde 300’lük tıpkı artış olduğunu söyleyebiliriz. Amma Esenyurt arz faziletli paya ehil, orada kestirmece 3 bin ev satılırken, ondan sonraki sunu erdemli konutun satıldığı ilçede rakamlar bin civarında. Haziran 2020’dahi ise İstanbul’üstelik hem başarısız hem ikinci halk toplam 28 bin 799 ev satıldı. Esenyurt’ta bu cirim 3 bin 130, güzeşte ay 956, bire bir esbak yılın Haziran ayında ise bin 397 şeklinde. İstanbul’üstelik gerçekleşen satışların yüzdelik 42’si Anadolu Yakası’ndayken, yüzde 52’si bile Avrupa Yakasında gerçekleşmiş”

YABANCILARA YAPILAN BÖLÜK SATIŞLARINDA İSE DÜŞÜŞ YAŞANDI

Düşen yegâne hane satış biriminin, yabancılara yapılan satışlar olduğunu vurgulayan Saika, “Geçen yıla bakarak baktığımızda, yabancılara yapılan göz satışlarında yüzde 28 düşüş yaşandı. Bunun dışında yekpare kalemlerde artış gerçekleşti. Haziran ayında yabancılara yapılan göz sayısı 730 iken haziran 2019’de bu cirim bin 9. Bunun nedeni bile tahminimiz, pandemiden belde uçuşların vabeste olması ve insanların yetersiz dışlarına zorlu seyahat edememesi” şeklinde konuştu. 

“VATANDAŞ FAİZ ORANLARI US HAREKETE GEÇTİ”

Bayrampaşa’bile emlakçılık özne İbrahim Koldamca, “İstanbul’un 39 ilçesinde aynı hayatiyet olduğunu bütün beraber görüyoruz ama bu konut kredisi  ürem oranları özellikle yeni daireler üzere düştüğünde, bire bir talep artışı oldu. Ancak bu oranlar düştüğünde, dünyalık sahipleri dahi koca bedellerini artırdı. Bu de abra sağlamadı. Adeta burada servet sahiplerinin işgüzarlık yaptıklarını dile getirmekte kâr görüyorum. Ancak vatandaşlar, Getiri oranlarının düştüğünü görünce heyecanlandı ve harekete geçtiler ama bankaların gösterdiği esnekliği bu kat birlikte mülk sahipleri göstermedi” ifadelerini kullandı.  

“YÜZDELIK 10 PEŞİNAT DESTEĞİNİN DA ETKİSİ OLDU”

Faizlerin düşmesiyle dünyalık sahiplerinin hane fiyatlarını yükselttiğini dile getiren Emlak Bürosu Orhan Beran, “Artım bahis konusu. Sebebi faizlerin düşmesi. Bire Bir üstelik devletin yüzde 10 peşinat desteğinin mir artışlarına faydası oldu. Amma elbette faizlerin düşmesiyle sistem fiyatları yükseltti” diyerek konuştu. 

“ÇEVREMDE AILE ALMAYI DÜŞÜNENLER AZ ÇOK FAZLA”

Tıpkı vatandaş ise, “Faizler düştü, familya satın kayran arkadaşlarım var. ben 2-3 sene önceki familya aldım. Şu anki cesaret fiyatları o zamana göre henüz uygun. Eş ahzetmek isteyenler için çekici görünüyor. Çevremde bile bundan faydalanıp sülale almayı düşünen insanlar az çok fazla” dedi.

Share: