Baharın geldiği Ağrı Dağı’na cenup yarımküreden kuş göçü başladı

Havaların ısındığı Dert Dağı Milli Parkı’na cenup yarımküreden dünyada nesli od altında olan türlerin da yer aldığı kuş toprak kayması başladı.

Yurdun en iri milli parkı olan Balkı Dağı Milli Parkı’nın Iğdır tarafında küsurat Glokom ve Bulakbaşı sulak alanında karışık hayatı hareketliliği yaşanıyor.

Her sene bağ bozumu aylarında kuzeyden güney yarımküreye göçen kuşlar, havaların ısınmasıyla alay malay aktarılma yoluna geçip bölgeye gelmeye başladı.

Aylarca sürecek olan göçün evvel kafilesinde ötücü ve badi türleri, sulak alanlara gelerek kuzey yarımkürede havaların ısınmasını beklemeye koyuldu.

Gelen enva arasında, Acun Huy ve Tabii Kaynakları Siper Birliğince (IUCN) nesli coşkunluk altındaki türlerin bulunduğu “kırmızı cetvel”ye alınan kız kuşu (Vanellus vanellus) birlikte bulunuyor.

Bölgede Iğdır Üniversitesi Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KUŞMER), Iğdır Huy Siper ve Milli Parklar Müdürlüğü (DKMP), KuzeyDoğa Derneği ve gönüllülerce göç dönemi süresince müşahede yapılarak göçen türler tayin edilecek.

KUŞMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Emrah Polat, AA muhabirine, göçün başlamasıyla gelişigüzel alanda gözlem ve fotoğraflamaya başladıklarını söyledi.

Bulakbaşı ve Glokom sulak alanlarının önemini vurgulayan Polat, “Baharın gelmesiyle alay malay bu alanlarda yaptığımız yer çalışmalarımızda, kuş aktivitesi bakımından çok hareketliliğin yaşandığını, yavaş yavaş yaz göçmenlerinin buraya geldiklerini gözlemledik.” dedi.

Özellikle ötücü türlerin alana geldiğini anlatan Çelik, “Dünyada nesli kızdırma altında olan kız kuşunun dahi burada popülasyonunun çokça bol tıpkı durumda olduğunu gördük. Belki burada yüzlerce bireyi benzeri alanda gözlemledik.” diye niteleyerek konuştu.

“Mevkut olarak gözlemler gerçekleştireceğiz”

Gelen türlerin ve sayılarının tespiti üzere şümullü mesai yürüteceklerini nâkil Çelik, şunları kaydetti:

“Hem güz hem birlikte baharat göç döneminde biz alanda çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz. Mart ayında alanda tınlamalı, mevkut olarak gözlemler gerçekleştireceğiz ve buraya hangi türlerin ne zaman gelip gittiklerini, kök sayısında ne kadar tebeddülat olduğunu gözlemlerimizle ortaya koyacağız.”

Share: