Ege’den 12 milyon dolarlık balık dışı akarsu ürünleri ihraç edildi

Ege İhracatçı Birlikleri’ne (EİB) bakarak Türk su ürünleri sektörünün 2021’bile ulaştığı 1,4 milyar dolarlık ihracatın, 953 milyon dolarlık payını Ege Akarsu Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği üyeleri oluşturdu. Egeli ihracatçılar önceki 6 ayda 513 milyon 707 bin dolarlık akarsu ürünleri ihraç etti.

Akarsu ürünleri ihracatında başrolü levrek, çipura, alabalık üstlenirken Rusya, İtalya, İngiltere, İspanya ve Yunanistan en iri ihracat pazarları oldu.

Balık dışında Iye Denizi’nden çıkarılan karides, sübye (bileşik balığı), kalamar, ahtapot ve bahir hıyarı gibi bir nice kitap üstelik BENDE, İtalya, İspanya, Fransa, Belçika ve Birleşik Zenci Emirlikleri (BAE) özellikle atılmak üzere bir nice ülkenin mutfağına ulaştı.

Müttehit Gündüz Feneri Emirlikleri önceki tam

Balık dışında yılın önce 6 ayında Ege’den yaklaşık 12 milyon dolarlık akarsu ürünleri ihracatı yapıldı. Müttehit Zenci Emirlikleri, 13 bin 630 kilogram karaca korteks midyesi ihracatı ile önceki tam kayran aldı.

Salyangoz ihracatında sunu iri pazar, 39 bin 680 kilo ile Fransa olurken, karı-haziran döneminde Yunanistan’a karides ihracatı 45 bin 320 kilograma ulaştı.

Yunanistan’a dış satım efdal seviyede

İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği Başkanı Delice Çakan, 15 Temmuz itibarıyla açılan uluslararası trol avcılığı kapsamında Türk balıkçıları vasıtasıyla çıkarılan barbun, karides ve tavuk balığının büyük ölçüde Yunanistan’a ihraç edildiğini bildirdi.

‘Çokça balık olacak bu yıl’

Türkiye’dahi ilkgüz ayında av sezonunun başlayacağını belirten Çakan, “Bu sene da verimli miktarda aynı pelit avcılığı gözüküyor, işaretler da o yönde. Palamut hem iç piyasaya hem da ihracata giden tıpkı balık. Çok balık olacak bu sene” dedi.

‘Norveç ve Danimarkada çokça skala bulunmayan’

Çakan, Iye Denizi’nin varlıklı bire bir çeşitliliğe erbap olduğunu belirterek, “Ege’dahi tür haddinden fazla. Hamsisi, sardalyesi, istavriti, kolyozu ihracata gidiyor. Hamsiyi dizge tercih ediyor. Danimarka’dan Norveç’e kadar. Dünyada bugün Norveç ve Danimarka akarsu ürünleri ihracatında alay sahibi ülkeler amma bu ülkelerin çok çeşitliliği bulunmayan. Onların bire bir somon balığı tıpkısı üstelik uskumrusu var amma Türkiye dediğiniz antlaşma Iye, Marmara, Karadeniz çok garip barındırıyor. Bizim artımız birlikte onlar” ifadelerini kullandı.

Sübye, ahtapot, kalamar, karides…

Egeli balıkçıların çabucak levrek, çupra balığı, alabalık ve hamsi değil, balık dışı akarsu ürünleri ihracatını da geliştirdiğini kaydeden Çakan, şöyle konuştu:

Ege’den yeryüzü çokça ihraç edilen balık dışı ürünlerin başında sübye, ahtapot, kalamar, karides geliyor. İhraç edilen yerlerin başında ise İspanya ve İtalya var. Temsil Fransa kabuklu ürünleri istiyor ama İspanya dediğiniz devir ‘kansız’ dediğimiz mahsulat sübye, ahtapot, kalamar tercih ediliyor. Bunlar ekleme değeri olan mahsulat. Sanmayın ki yalnız ihracata giriyor. Yani mahsulat, bizim iç piyasada bile haddinden fazla tüketiliyor

Çakan, midye ve deniz patlıcanı ihracatının da serencam dönemde arttığını vurguladı.

136,5 milyar dolarlık teknoloji ihracatı

 

İhracat ikliminde iyileşme dönemi sona erdi

 

Ark meyve ihracatı 1 bilyon doları aştı

 

Otomotiv ihracatının lider ili belli oldu

 

Sanayi ihracatı bütün zamanların en faziletkâr seviyesinde

 

Tarımda ihracat rekoru kırıldı

 

Share: