Hareket kuşağında mevcut Tokat’ta bina stokunun yenilenme çağrısı

Zelzele kuşağında kâin Tokat’ta bina stokunun yenilenme çağrısı

TOKAT İnşaat Mühendisleri Odası Tokat Temsilcisi Mustafa Dönmez, Tokat’ın belli 50 ila 250 yılda ayrımsız yer sarsıntısı yaşanan tıpkı bölgede bulunduğunu belirterek, “2000 yılı öncesi bina stoklarımızın yenilenmesi gerektiği kanaatindeyiz” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde 43 binin üstünde vatandaşın birey verdiği, binlerce binanın çöktüğü sarsıntı 1999 öncesinde yapılan binaları gündeme getirdi. Birinci paye deprem bölgesinde mevcut Tokat’ta ise vatandaşlar oturdukları binaların sakıncasız olup olmadığını sorgulamaya başladı. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Tokat Temsilcisi Mustafa Dönmez, bir numara merhale deprem bölgesinde düzlük düz kentte bina stokuna dikkat çekti. Tokat’ın mahsus 50 ila 250 yılda bire bir sarsıntı yaşanan aynı bölgede bulunduğunu belirterek, “Bizde bununla ilgili de yine genel beyin adına üstelik 2000 yılı öncesi çatı stoklarımızın yenilenmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bununla bu arada denetime elbette 2010 yılından itibaren yapı denetleme sisteminden bağımlı olan yapılarımız birlikte ise bunaltıcı anlamda hasar oluşacağı kanaatine varmıyoruz” dedi.

Vatandaşların bina yapısının tehlikesiz olup tehlikesiz olmadığıyla ait tereddütler yaşadığını rapor fail Dönmez, ” 2000 yılı öncesi rastgele yapı zayıftır anlamına de gelmiyor evet bile 2000 yılından sonraki değme çatı dinamik dahi anlamına gelmiyor. Bununla ilişkin odamıza mukayyet yapım mühendislerden öngörüm yapı projesine uygulanarak mamul mı, yapılmamış mı değerlendirmesi yapılabilir. Daha bilahare ise kentsel inkılap bandında devletimiz gözetiminde adım yapılması gerekmektedir” diyerek konuştu.

“Seçme şantiyeye aynı yapım mühendisi”

Dönmez, ülkemizde 2010 yılından beri inşaat denetimlerinin Kasaba, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından görevlendirmiş yapı teftiş firmaları yoluyla yapılmakta olduğunu rapor ederek, “Yapı denetleme firmalarında mesleki tecrübelerine bakarak 10, 12, 15 yıllık mühendis mimarlar çalışmaktadır. Tekrar düzlük elemanı kendisine birlikte ağırlıklı inşaat mühendisi kalkışmak amacıyla rastgele mühendislik grubundan elemanlar çalışmaktadır. Ama burada kocaman olan hane çatı denetimler, yapıyı doğrulama almakla mükelleflere teslim fail ise yapı yeri şefidir. Yani bizim birlikte odamız yerine dahi Türkiye çapında yönettiğimiz değme şantiyeye ayrımsız inşaat mühendisi, ayrımsız lider programımızın uyması gerekmektedir. Bu şu intikal geliyor, tıpkı yapı yeri şefi inşaatın herhangi bir kademesini inceleyebilir. Tutup üstelik benzeri yapım mühendisinin 5 inşaatı incelemesi evet da 30 bin metrekare yapım incelemesinden ise temas inşaatta seçme şantiye bir tane inşaat mühendisinin düzlük alması oradaki işçi, gereç, beton kaynaklı rastgele tür dikkatsizliğin tedbirsizliğin önüne geçilmesini sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.

“Bütün binalarımız çatı stoklarında inceleme olması geçişsiz”

İnşaat Mühendisi Mustafa Türker ise Kahramanmaraş depreminden kontekst vatandaşların hayli gergin olduğunu söyledi. Vatandaşların kendilerini, firmaları arayarak binasının sağlam mı asılsız mü olduğunu hıfzetmek istediğine özen çekerek, ” Ayrımsız zor var, vatandaşın çoğu ne yapacağını bilmiyor. Vatandaşın yapacağı geçmiş iş mezun mühendisle görüşerek ön inceleme yaptırarak ince incelemesini gerek var mı? Ona değişmeyen verecek. Şu anda bu çalışmalar maliyet açısından bile çok pahalı. Yani oturup depremin gelmesini beklemeyeceğiz. Herkes binasına baktıracak amma bu işlerin tıpkı maliyetini anlattığımızda insanların çokları yaptırmıyor. Tokat’ta şu asıl kadar böyle ihya mamul, resmi kurumlar dışında ego size yegâne söyleyebilirim, ikincisi bulunmayan. Güçlendirme maliyeti, projelendirme ve inceleme maliyeti aşkın. Bittabi ki binalarda ısı çarpıcılık yönetmeliği mecburi tutuldu. Yani bu deprem oturup beklemeyeceğiz. Bilcümle binalarımız çatı stoklarında bu soy bire bir inceleme olması geçişsiz” şeklinde konuştu.

Share: