Hücum Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tülek: “Bölgedeki (deprem bölgesi) tozlaşma oranları birlikte salgını etkileyen amil”

Çevik Üniversitesi Tababet Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tülek: “Bölgedeki (hareket bölgesi) tozlaşma oranları birlikte salgını etkileyen amil”

ANKARA – Saldırış Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Necla Tülek, zelzele bölgesinde yaşanabilecek salgın hastalıklara alın uyarılarda bulunarak, “Bölgedeki kişilerin elan önceki esenlik durumları, bölgedeki döllenme oranları bile salgını etkileyen sebep” dedi.

Çevik Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Necla Tülek, Kahramanmaraş merkezli depremlerin peşi sıra bölgede meydana gelebilecek salgın hastalıklar ve sağlıkla ilgilendiren sorunlar üzerine değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Tülek, afetlerin tipine bakarak oluşabilecek müstevli riskleri olduğunu söyleyerek şunları kaydetti:

“Bu mutlak müstevli olacak anlamına gelmez katiyen. Muhtemel riskler var, geçmişten birlikte edinilmiş deneyimler var. Bunu üstelik etkileyen bir nice sebep var. Depremin şiddeti çok makro, büyüklüğü majör. Çünkü ona göre enfrastrüktür tahrip olabiliyor, altyapının tahrip olduğu zamanlarda riziko daha çok. Zelzele alanının açık olduğu durumlarda çok aşkın kayırıcı hareketi, kişi hareketi ile risk henüz aşkın. Hep bunlara merbut olarak dahi salgın riski temas antlaşma mümkün. Ayrıksı faktörler birlikte aktif, o bölgenin henüz esbak altyapısı, bölgedeki kişilerin henüz esbak afiyet durumları, bölgedeki döllenme oranları üstelik salgını etkileyen faktör.”

“Tetanos aşısı çokça makro”

Hareket bölgesinde beklenen riskler ve hastalıklardan bahseden Prof. Dr. Tülek, enfeksiyon hastalıkları açısından riziko beklemediklerini tabir etti. Tülek, yaralanmalar, travmalara ilişkin riskler olduğunu anlatım ederek, “O dönemde kazıklı humma aşısı haddinden fazla koca, haddinden fazla kilolu yaralanmalar var. Bir Zaman üstelik bunun örnekleri var.

Deprem sonrası telkih yapılmadığı için kazıklı humma olan olgular var. Bildiğim kadarıyla bölgede kazıklı humma aşısı yapılmaya çalışıldı. Kan ve eğin sıvılarıyla ilişki olduğu amacıyla Hepatit B kadar hastalıkların geçişi kolaylaşabilir. Ona karşı üstelik ilaç kabul etmek gerekir. İlk dört günlük dönemden sonra ikinci etap dediğimiz enfeksiyon hastalıkları riski başlıyor burada. Akarsu ve şebeke altyapısı bozulduğu için, tehlikesiz akarsu temin edilemediği üzere akarsu ve besinlerle bulaşan çor riski artar. Yalaz arttıkça bunlar daha aşkın riziko yerine karşımıza gelebilecektir. Başkası solunum tarafından bulaşıcı emraz. Enflüanza, Covid-19 kadar bunlar teneffüs yolu ya de çekicilik damlacık aracılığıyla bulaşabilir. Deprem sonrası tahaffuz koşulları zımnında daha hareketli koşullarda insanlar benzeri arada sürmek zorunda ve bunların yayılımı artar, tetik görünmek gerekir” ifadelerini kullandı.

Share: