Kayseri Ticaret Odası mabeyin ayı divan toplantısı yapıldı

Kayseri Tecim Odası (KTO) Umumi Heyet Başkanı Ömer Gülsoy, ” Türkiye, aylık 20 bilyon dolarlık dış satım eşiğini aşarak ihracatta aktif aynı takat sınırı gösterdi.” dedi.

KTO’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, meyan ayı divan toplantısında konuşan Gülsoy, 2022 yılında global ekonominin jeopolitik gerilimler, faziletli erke maliyetleri ve enflasyonist baskılar ile şekillendiğini belirtti.

Türkiye’nin SU tedarik zincirlerindeki konumunun pandemi ve mevrut Rusya ile Ukrayna arasındaki uğraş sonrası henüz da ehemmiyet kazandığını anlatan Gülsoy, Türkiye’nin eleştiri tıpkı oyuncu olarak öne çıktığını hatırlattı.

Enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasının kocaman olduğunu vurgulayan Gülsoy, şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan yılın sonuç kabine toplantısında Karadeniz’dahi 58 bilyon metreküplük eskimemiş doğalgaz rezervinin bulunduğunu müjdeledi. Mecmu rezervimiz 710 milyar metreküpe yükseldi. Bunun etraf değerinin ise 1 trilyon dolar olduğunu açıkladı. Esaslı iyi olsun. İnşallah ülkemizin katıksız zenginlikleriyle dışa bağımlılığımızı minimuma indireceğiz. Zat mühendislerimiz, istikşaf gemilerimiz ve kendi çöz dinamiklerimizle elan hayatiyetli aynı Türkiye haline geleceğiz.”

Küresel ekonominin pandemi ile sarsıldığını hatırlatan Gülsoy, 2023 yılına ise jeopolitik gerilimlerin arttığı tıpkısı seyirde girildiğini aktardı.

Gülsoy, Türkiye ekonomisindeki büyümeye değinerek, şunları kaydetti:

“Türkiye ekonomisi, 2022 yılının önce üç çeyreğinde sırasıyla yüzdelik 7,5, yüzde 7,6 ve yüzde 3,9 büyüdü. İlk iki çeyreğe bakarak, üçüncü çeyreğin tahaccüm hızında, küresel ekonomideki yavaşlamanın etkisiyle, aut istek ve sanayide ivme kaybına vabeste kendisine benzeri düşüş görüldü ve yüzde 3,9 tahaccüm gerçekleşti. İhracat, bu büyümede esasen genişlik şişman katkıyı sağladı. İhracatımız, 2021 yılında yakaladığı artış trendini 2022 yılında üstelik sürdürdü. İnşallah Kayseri kendisine 4 bilyon dolarlık dış satım hedefimizi dahi yakalayacağız. Türkiye, aylık 20 milyar dolarlık ihracat eşiğini aşarak ihracatta hararetli bire bir takat sınırı gösterdi. bununla birlikte, 2023 yılına girerken ihracatımız açısından henüz kompetitif şartların oluşmaya başladığını görüyoruz.”

Minimal ücrette denge mekanizmasını yetişkin bulduklarını tamlayan Gülsoy, açıklanan minimum ücretin de çalışanlara nefes aldıracağını düşündüklerini bildirdi.

Share: