Şeker hastalarına Ramazan uyarısı

Efdal risk grubunda düzlük düzlük şeker hastalığı hastalarının oruç tutmadan önce hekime başvurmaları gerektiğini belirten Bahçeşehir Üniversite Hastanesi Medical Park Yeri Göztepe Iç Salgı Bilimi ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Soğan Çiçeği Akın büyük uyarılarda bulundu.

“AKIBET 3 AYDAKİ NEFES ŞEKERİ ÖNEMLİ”

Makule 1 diyabetliler, insülin kullananlar ya dahi insülin salgısını zait komprime kullanan kişilerin oruç tutamayacağını tabir eden Prof. Dr. Soğan Çiçeği Atak, “Bunun birlikte akibet 3 aydaki içki şekeri ayarı darmadağın olanlar mümkünse oruç tutmasın. Ama değerler stabilse, his yaradılış hastalığı, böbrek, sinir hastalığı, koku şekeri düşüklüğünü fark edemeyecek nöropati kabilinden diyabete haremlik fail herhangi apayrı tıpkısı çor yoksa bu şahıslar oruç tutabilir” diyerek konuştu.

Kan şekeri ayarındaki bozulmanın dirimlik riziko taşıdığını anlatım eden Prof. Dr. Atak, şu uyarılarda bulundu:

“Şeker Hastalığı hastalarında görülen sunu makro afiyet sorunu nefes şekeri ayarının bozulması. Koku şekerinin düşmesi evet üstelik yükselmesi oruç takkadak görülebilir. Bu kişilerde likit kaybı yaşanabilir, damar pıhtılaşması sorunu açığa çıkabilir. 3 aylık zaman şekeri ortalaması HbA1c, 6.5’un altındaysa, güç serencam 3 kamer içinde çağ şekeri düşmesi veya yükselmesi cihetiyle hastaneye başvurmamışsa, ruh ve yaradılış hastalığı, böbrek problemi ve sinir hasarı yoksa bu şahıslar hekim değerlendirmesi sonucu oruç tutabilirler. Bunların oruç tutmalarında engel olanaksız. Şeker ayarının, tagaddi planının ve insülin seviyelerinin bereketli olduğunu şahıslar doktorlarından izin alarak doğrulama etmeliler.”

 KOKU ŞEKERİ 60’IN ALTINDA EVET BILE 300’ÜN ÜZERİNDEYSE….

Tılsım almadan oruç markajcı kişilerde anide şeker düşmesi görülebileceğini hatırlatan Prof. Dr. Akış, “Hipoglisemi yani dem şekerinin düşmesi çokça oylumlu ayrımsız görüngü. Kişiyi komaya büyüklüğünde götürebilir. Şeker Hastalığı düşmesinde fenalık hissi, terleme, ellerde titreyiş, hafakan, kendini çığlık hissetme ve şuur kaybına kadar revan vaziyetler olur. Kişilerin dönme zarfında şeker hastalığı ölçümünü yapabilmeleri gerekiyor. Şayet soluk şekeri takdir cihazları varsa zaman ortamında şekerleri 60’ın altına düşmüşse orucu bırakmaları gerekir. Zaman şekerleri 300’ad üzerine çıkıyorsa yeniden orucu bırakmaları gerekecektir. Açlık şekerinin 80 ile 130 ortada olması gerekir. Tokluğun birlikte 180’i geçmemesi idealdir. 60’ın altına indiği antlaşma ise dümbelek dönüşümü olmayan olaylar menfaat” değerlendirmesinde bulundu.

“GİZLİ ŞEKERİ GÖZ ARDI ETMEYİN”

Muamma şeker hastalığı adı verilen insülin direncinin toplumda haddinden fazla yoğun görüldüğünü anlatan Iç Salgı Bilimi ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zerrin Atak, “Türkiye’birlikte 11 milyon diyabetli var. Adsız şeker hastalığı hastası bile ondan henüz aşkın. Bu kişilerde hele lezzetli gıdalara alın düşkünlük, yemeklerden sonra aymazlık yararsız ve halsizlik oluyor. Bu şekil kişileri değerlendirip diyet, deva vererek tıpkı dahi antrenman yaptırarak strateji ediyoruz. O kişilerde açlığa tahammülsüzlük varsa, haddinden fazla açgözlü kaldıklarında şekerleri düşüyorsa oruç tutmalarını önermiyoruz. Genellikle ilaçla çokça ferah kontrol altına aldığımız hastalar var” dedi.

SÜTLAÇ, GÜLLAÇ, DONDURMA, MUHALLEBİ ÖNERİSİ

Diyabet hastalarına Ramazan’ın vazgeçilmezi olan tatlılardan uzak durması uyarısında kâin Prof. Dr. Soğan Çiçeği Akış, “İnsülin direnci olan şahıslar yiyintili, şerbetli tatlıları tüketmesinler. Bunun hesabına sütlü tatlıları tercih etsinler. Kâr yiyebilirler, 1 porsiyon meyve ehliyetli olacaktır ve meyveyi de doğrusu iftardan 2 saat bilahare tüketmelerini öneririz. Sütlaç, güllaç, dondurma, muhallebi kabil sütlü tatlı tüketimini tavsiye mektubu ederiz” önerisinde bulundu.

Moderna: Geliştirdiğimiz aşı birlik güneş tacı türlerine alın yüzdelik 90 etkin

 

Share: