Şita aylarının vazgeçilmezi ‘ıhlamur’, hatalı tüketildiğinde şifa namına uymazlık veriyor

Kış aylarının vazgeçilmezi ‘ıhlamur’, kusurlu tüketildiğinde onma adına engel veriyor

Prof. Dr. Hüseyin Çok Akpolat, kış aylarının vazgeçilmezi ıhlamurun çayının hatalı tüketildiğinde herif sağlığına yararından haddinden fazla zararı dokunduğunu söyledi

SİVAS – Prof. Dr. Hüseyin Fazla Akpolat, şita aylarının vazgeçilmezi ıhlamurun çayının hatalı tüketildiğinde âdem sağlığına yararından çok zararı dokunduğunu söyledi.

Kış aylarının yaklaşmasıyla alay malay sevimsiz algınlığı ve gribal enfeksiyon vakalarında artma yaşanıyor. Mevsimsel hastalıklara yakalanan vatandaşların ise ilk adına akıllarına şita çayları geliyor. Bu çayların başında gelen ıhlamur bağışıklık sisteminin korunması üzere sıklıkla tüketiliyor.

Sivas Cumhuriyet Altını Üniversitesi Marifet Fakültesi Biyoloji bölümü Akademisyen Prof. Dr. Hüseyin Aşkın Akpolat, ıhlamur tüketiminde doğru tanıdık yanlışlar karşı açıklamalarda bulundu.

Ihlamur bitkisinin insan sağlığına bir nice yararı bulunduğunu belirten Akpolat, ıhlamurun kaynayan suyun içerisine atılarak saatlerce demlenmesinin dokuncalı olduğunu, doğru kullanımın ise 80 derece sıcaklığa ulaşan suyun ocaktan alınarak üzerine koyulan bir avuç ıhlamurun sunu fazla 10 zaman bekletilerek demletilmesi olduğunu söyledi.

“Natürel olan rastgele madde zararsızdır kabil görülüyor”

Prof. Dr. Akpolat, halk beyninde saf olan seçkin şeyin dokuncasız olarak görüldüğünü belirtip, “Şita aylarına yaklaşıldığında sunu çokça tüketilen ürünlerin başında ıhlamur geliyor, alelhusus bu aylarda haddinden fazla çok tüketiliyor. Sakinleştirici ve gereklilik söktürücü özelliği, soğuk algınlığına bereketli gelmesi, öksürük ve balgam giderilmesinde ve muafiyet sisteminin korunması üzere tüketiliyor. Haddinden Fazla sık tüketildiği amacıyla benzeri takım yanlışlıklarda yapılıyor. Şayet biz doğru kullanırsak yüksek tıpkısı performansta yarar sağlıyoruz. Amma kullanma hatası olursa yararından çok zararı birlikte olur. Umum arasında natürel olan değme özdek zararsızdır kabil görülüyor. Almış olduğumuz ıhlamurun bir dinç olması ve dönemin bile toplanması vacip. Türap yerey olmaması ve alelhusus artık tutkun poşetlerde alınması, ıhlamurun çiçek ve yaprağıyla gelişigüzel kullanılması gerekiyor” dedi.

“Ihlamur saatlerce kaynatılmamalı”

Prof. Dr. Akpolat, ıhlamurun saatlerce kaynatılmaması gerektiğini söyleyerek, “Almış olduğumuz ıhlamuru demleyeceğimiz devir yapılan hatalardan birisi soğuk suya koyup saatlerce kaynatmamız. Teferruatlı sürede kaynattığımız ant ıhlamurda ki tanen miktarı suya geçiyor rengi koyulaşmaya başlıyor ve acılaşıyor. Daha Çok bitkideki istemediğimiz ve yarardan haddinden fazla zararı olabilecek maddeler bu suyun içerisine geçmeye başlıyor. Biz ıhlamurun saatlerce kaynamasını istemiyoruz. Burada yapılabilecek molekül tıpkısı sehim ıhlamuru türap ve topraktan arındırmak amacıyla belli belirsiz sudan eylemek gerekiyor. Ayrıksı aynı kusurlu husus bitki çaylarını 100 derecenin üstünde çok literatür şekilde içiyoruz. Bu şekilde içildiğinde ümük kanseri ve boğazda mesail görülebilir” şeklinde konuştu.

“Yarayışlı olduğunu düşünüp çok tüketilmemeli”

Prof. Dr. Akpolat, yapılan aynı farklı hatanın ise ıhlamurun müfit olduğunu düşünülüp yüksek miktarda tüketilmesinin kusurlu olduğunu söyleyerek, “Yapılması gereken 80-90 derecede kaynattığımız suyu porselen demlikte yahut çaydanlıkta ıhlamuru çiçek ve yapraklarıyla alay malay koyduktan sonra kapağını kapatıp, 2-3 dakika bekletip, süzersek sakinleştirici etkisi peki. İş yorgunluğu ve stresli günlerde bu şekilde tüketilebilir. Eğer 5 dakika beklettirilirse gereklilik söktürücü etkisi öne yarar. 10 an büyüklüğünde bekletilir ise biraz elan rengi koyulaşacaktır ve öksürük ve balgam söktürme amacıyla kullanılır. Demliğin gine yeniden altının yakılıp kaynatılmaması gerekiyor. Yanlışlardan biri elan ise haddinden fazla hayır diye ıhlamuru günde 10 çamçak tüketmemek lazım. Bu mahsulat henüz sonra böreklerden süzüleceği üzere böbreklere bile sakıncalı olabiliyor. Yapılan bir nice araştırmalarda böbreklerde, ritim artışlarında ve tansiyonda ölçümlerinde farklılık ortaya çıkarabilir. Ihlamuru banko akman içilmelidir. İçerisine sulu zırtlak, zencefil, bal, şeker hastalığı kabil mahsulat katılmaması gerekiyor. Ihlamurun sade tüketilmesini tavsiye mektubu ediyorum. Her katılan yayın değişik aynı sıkıntıya etken cins. Basit bire bir biçimde yer fazla 2-3 fincan içilmesini referans ediyoruz” dedi.

Share: