TMSF’ye güreşçi köprüsü banka yetkisi

Türkiye’de 6,3 milyon tarım çalışanının kısaca yarısını mevsimsel işçiler oluşturuyor. Mevsimlik işçilerin yüzde 60’dan ilavesi ise zaruret sınırının altında. ‘Mevsimsel Tarım İşçileri ve Ailelerinin Sağlığının Geliştirilmesi Programı’ kapsamında Birleşmiş Milel Kişi Fonu ve Harran Üniversitesi tarafından Adıyaman ve Şanlıurfa’da durma fail mecmu bin 21 aileyi havi ve toplanmış 7 bin 165 kişinin katıldığı bir araştırma yapıldı.

Elde edilen sonuçlara bakarak mevsimsel tarım işçilerinin yüzde 60’ından dahası yokluk sınırının altında. Serencam aynı yılda 48 değişik ilde tarım alanlarında müteharrik işçilerin yüzdelik 80’inin sosyal güvencesi bulunmazken, ailelerin yüzde 70’e yakını tarlalarda çocuklarıyla gelişigüzel çalışıyor. Yüzde 38,8’i devletten ayni ya birlikte nakdi arkalama alıyor. Arkalama alanların yüzde 57,1’i yakacak, yüzdelik 19,8’i eğitim bilimi, yüzdelik 17,5’i defolu maaşı ve yüzde 10,4’ü besin yardımı alıyor. Beşte biri yakıt ve besin özellikle tutmak üzere patadak çok arkalama alıyor.

Kötü düzentileme şartları sebebiyle bu işçilerin ahiret yolculuğu oranı faziletli. Türkiye genelinde nüfusa bakarak ölüm oranı hızı binde 6 olarak gerçekleşirken sezonluk ekincilik işçilerinde binde 22,6’evet büyüklüğünde yükseliyor. Çağa ölümleri bile Türkiye ortalamasının kısaca 3 cellat. Sezonluk işçilerin dörtte üçü çalıştıkları tarlalarda sağlıklı şartlarda banyo ve tuvalet ihtiyacını karşılayamıyor. Üçte ikisi afiyet hizmetlerine, bozulmamış içmece ve kullanma suyuna erişememe, sıkıntılı tagaddi; yarısından ilavesi elektriğe erişememe, ücretlerin vaktiyle ödenmemesi, okula gidememe üzere problemler yaşıyor.

Mevsimsel tarım işçilerinin mücahede şartlarının iyileştirilmesi için Keyif Bakanlığı, Tekfen Ana Ortaklık iştiraki Toros Ekincilik ve Hollanda Büyükelçiliği’nin desteğiyle geliştirilen proje, sezonluk ekincilik işçilerinin hastalıklarının önlenmesine katkıda bulunmayı hedefliyor. Projeye 5 sene üzere kısaca 1 milyon dolar üs ayrıldı. Proje öncülerinden Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Aplikasyon ve Araştırı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynep Şimşek, “Bu program ile çoğu kadın işçilerden kült görevlilerine, muhtarlara, gelişim aracılarına ve arazi sahiplerine büyüklüğünde degaje tıpkısı kesime dönük eğitim programları düzenliyoruz.” dedi. Toros Ekincilik Umumi Heyet Başkanı Sabah Yeli Mete da ekincilik işçilerini bilinçlendirmeye ve tarımsal üretimde verimliliği artırmaya müteveccih her nev çabaya bindi vereceklerini anlatım etti.

Share: