Salgın ekincilik arazilerinde izinsiz yapılaşma tehdidini artırdı

Yüksel yaptığı açıklamada, Türkiye’birlikte toprak koruma yasalarının, ekincilik alanlarının apayrı amaçlarla kullanılmasını engellediğini hatırlatarak, sonuç 10 yıldır tarım alanlarındaki yapılarda artım görüldüğünü kaydetti.

Son benzeri yılda başta salgın başlamak amacıyla depremlerin üstelik etkisiyle bu yapılaşmanın bir anda arttığını vurgulayan Yüksel, şöyle bitmeme etti:

“Alelhusus İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa kabilinden büyükşehirler başta kalkmak üzere ülkenin bir haddinden fazla bölgesinde tarım arazilerinin ‘mesken’ yapılması üzere satışa sunulduğu görülmektedir. Taşınmazlar sitelerinin sunu fazla rabıta çeken bu ilanları ‘konteyner koymaya uygun’, ‘tarımsal çatı’, ‘villa yapmaya uygun’, ‘yazlık yapmaya uygun’ şeklinde başlıklarla yayınlamaktadır. Ekincilik arazilerinde takkadak tarım yapılabileceği, tecezzi şartlarının yumruk olduğu, bölgeden bölgeye, hassaten ilçeden ilçeye değişebileceği, bölünen arazilerde ise villa, dinlence köyü, apartman yapılamayacağı yasalı ayrımsız gerçektir.”

“Bugün analog tıpkısı od tarım arazileri amacıyla muteber”
Büyük Yüksel, müstevli ve yer sarsıntısı korkusunun oluşturduğu yapılaşma odaklı tarla ve yerey piyasasının çabucak denetim altına alınması gerektiğini belirterek, “Tarım arazilerinde habersizce, destursuz ve imarsız bir yapılaşma tehlikesi başlamış ve yayılmaktadır. Bu konuda haddinden fazla müstacel harekete geçilmelidir.” dedi.

Sonuç ayrımsız yılda yasaya uymaz olmasına karşın 200 ila 300 bin aralığında arazinin tapudan umum değiştirdiğini evet dahi tapuda bölünmesi yasak olduğu için kâtibiadil sözleşmesi yahut muhannet eş sözleşmeleriyle satışının yapıldığını hesap ettiklerini nâkil Yüksel, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu durum 2021 amacıyla birlikte benzer olacaktır. 1960’lı yıllardan itibaren başlayan gecekondulaşma, 1980’li yıllarda doruk noktaya erişmiş ve kentlerin çeperleri çarpık yapılaşmaya kurban olmuştu. Bu konu, bibi düzeltilemeyen ve kentsel dönüşümü birlikte engelleyen süreğen aynı mesele. O zamanki yönetimlerin toprak kayması planlamamış ve barhana edilen bölgelerde mamure planı ve altyapı yapmamış olmaları halen nazik kentleri yaşanmaz fail nedenlerin başında geliyor.”

Yüksel, zaman eş tıpkı tehlikenin tarım arazileri amacıyla makbul olduğunu vurgulayarak, alelhusus salgın tehlikesi geçtiğinde bu meskenlerin “fantom çatı” olarak ekincilik arazilerinde kalabileceğine dikkati çekti.

“Türkiye’nin izansız dönülemez zirai kondu sorunuyla birlikte kalmaması üzere harekete geçilmeli”
Emlak Hukuku Enstitüsü Başkanı Yüksel, Türkiye’nin “kalın kafalı dönülemez zirai kondu” sorunuyla baş başa kalmaması üzere harekete geçilmesi gerektiğini, yapılan yapıların sonraları yıkılmasının baskı ve masraflı olduğunu söyledi.

Azık, Ekincilik ve Orman Alanında Gâh Düzenlemeler Yapılması Karşı Kanun teklifinin Ilk Teşrin 2020’de TBMM Umumi Kurulunda kabul edilerek yasalaştığını anımsatan Yüksel, “Tarım arazilerinin anonim ortaklık veya kooperatif kadar ortaklıklar kurarak hobi bahçesi gibi yöntemlerle amacı dışında kullanılmasına vasıtalık edenlere 1 yıldan 3 yıla büyüklüğünde mahpushane, 100 günden 1.000 güne büyüklüğünde adli nakdî ceza veriliyor.” dedi.

Yüksel, alıcıların çoğunun bu cezalardan bilgisiz olduğunu belirterek, bu konuda halkın henüz aşkın bilgilendirilmesinin yüce olduğunu kaydetti.

Türkiye-Bulgaristan ticaret hacminde meram 5 bilyon dolar

Marmara üzere ‘fırtına’ uyarısı

Bakanlıktan ailelere yönelik güneş tacı rehberi yayımlandı

Biden’ın iktisadi planı amacıyla bir sonraki cesim ruz

Share: