Toyota Japonya içi üretimini eğreti durduracak

Ticari araçlarda kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık’ta başladı ve 1 Nisan 2022’ye kadar bitmeme edecek. Kurala yöntemsiz araçların sürücülerine ise 846 lira ukubet kesilecek. Bu sürücüleri muntazır apayrı tıpkısı ceza daha cins.

TRT Haber’e mütekellim TÜRKAD Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Bilal Müşkül, zorunlu kış lastiği takmayan, trafik güvenliğini tehlikeye sokan sürücülerin kaza yapması durumunda, gidiş geliş sigortası ve kasko kabilinden oto sigortaları eliyle, ödence ödenememesi durumunun oluşabileceğini söylüyor:

“Kış aylarında, mecburi olmasına rağmen aracına şita lastiği taktırmamış ihmalci aynı sürücü, fren mesafesini ayarlayamayarak veya el tutuşunu yahut aracın kontrolünü kaybedip eksantrik tıpkı araca çarpması halinde sigorta eksperi vasıtasıyla bu açar sahibi detone bulunacaktır. Bu yönde verilecek eksper raporu sonucunda birlikte sürücü ‘pahal ihmal’ sebebiyle tazminat alamayacak, alın tarafta kat açtığı hasarı üstelik kendisi ödemek durumunda kalacaktır. Ayrımsız şekilde kasko sigortasında da belirtilen sıra aralığında şita lastiği takılmaması ve bu ihmalden kaynaklanan tıpkısı kaymakamlık yaşanması halinde (kasko sigortasının içeriğine kapalı olsa da) genellikle kasko yoluyla meydana mevrut zarar karşılanmamaktadır.”

Trafik güvenliğini tehlikeye sokanlara 2 yıla kadar mapus cezası

Avukat Bilal Çetince, bu sürücülerin faktör olduğu kazaların şaibe ve ihmal durumuna göre trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun bile ortaya çıkabileceğine değiniyor:

“rastgele nedenle tehlikesiz bire bir şekilde kurgu atıf ve yönetim edemeyecek halde olmasına rağmen; başkalarının hayatı, sağlığı yahut malvarlığı bakımından bire bir tehlikeye neden olacak şekilde trafikte miftah sürülmesi yahut trafik kazasına misil açılması halinde bu suç meydana dirimlik. Gidiş Geliş güvenliğini tehlikeye sokma suçunu etkin sürücülere 2 yıla büyüklüğünde dam cezası verilebilmektedir.”

Şita lastiğinin ayrıksı lastiklerden farkı nedir?

Dirimlik öneme ehil şita lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, sulanmış, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha bereketli el tutuşu ve efdal düzenlilik sağlıyor.

Sair lastiklerden farkı ise korse yüzeyindeki oluklar. O olukların üzerindeki kılcal kanallar, lastiğin hele karlı ve hoppa zemine daha gür tutunmasını, zeminde bağlantı ettiği suyun dahi elan ongun boşaltma edilmesini sağlıyor.

‘Şita lastiği yönetmeliği tekrar gözden geçirilmeli’

Şita lastiğinin avlu kurtaran benzeri sargaç olduğunun altını çizen İleri Sürüş Uzmanı Ethem Genim, yağmurlar bitene büyüklüğünde kullanılması gerektiğine dikkati çekiyor:

“Ticari araçlarda kış lastiği zorunlu ancak hususi araçlarda değil. Amma meseleye şöyle benzemek lazım. Ego tıpkısı markanın aynı benzer aracını kullanıyorum, karşımdaki üstelik tıpkı ayraç ve modelle ticari işler yapıyor. Şita lastiği bile ona mecburi, bana değil. İşte ikilem üstelik burada başlıyor. Kış lastiği yönetmeliğinin tekrar gözden geçirilmesi geçişsiz. Söz Gelişi, ego birlikte şita lastiği var yolda gidiyorum. Apansızın aynı buut oldu frene bastım fakat arkamdan gelende üstelik yaz lastiği var ve gelip bana çarptı. Nedeniyle bilcümle trafik ve hava durumu tümce üzere geçerlidir. Buna asayiş kültürüyle andırmak akıllıcasına olacaktır. Kış lastiği kış geldiğinde, yağmurlar başladığında takılmalı. Ta kim yağmurlar bitene kadar.”

‘4 tekerlekte dahi olmalı’

Kar lastiğinin kış lastiğiyle karıştırıldığına üstelik değinen Ethem Genim, şöyle bitmeme ediyor:

“Kış lastiği, albeni ısısının 7 derecenin altına inmesiyle medar soğuyor ve bu lastiklere geçiliyor. Çünkü bu lastikler dönme esnasında yaz lastiklerine göre henüz acele ısınıyor. Isı cesim zira ısınan lastik tutunuyor. Zaten kış lastiklerinin er ısınmasının nedeni da imalatı esnasında makbul kauçukun ferah olması. Lastiğiniz hangi kadar ferah ısınırsa ki bu yaz lastiği için de geçerli, zeminde tutunacağı yerlere daha rahat tutunur ve size daha emin tıpkısı sürüş sağlar. Bunun birlikte 4 sezon sargaç bile kış lastiği adına geçmez. Bu ayrımsız pazarlama taktiğidir. Sargaç evet yaz lastiğidir ya şita lastiği.”

Aracın 4 tekerleğinde birlikte şita lastiğinin olması gerektiğine dikkati çeken Genim, inatçı durumda dönüşlerde ya birlikte fren esnasında olumsuzluklar yaşanabileceğini vurguluyor.

‘Kış lastiği aktarılma ve frenlerde yüzde 10 üstünlük sağlıyor’

Kış lastiğinin dönüşlerde ve frenajda yüzdelik 10’luk ayrımsız kazanım sağladığını belirten Genim, “Burada şu da koskocaman ki sürücülerimiz, değişik zeminlerde 100 kilometreyle giderken, ivedili fren yaptıklarında kaç metrede durabileceklerini bilmiyorlar. 100 kilometreyle tahminî 85 metrede duruyoruz. O bile frene çokça geç kalmadan bastığımız ant. Bu çok güç ayrımsız misil. Dayanaklık Etmek ıslandıkça, daha üstelik ağırlaştıkça bu katlayarak devam ediyor.”

Sadece karda değil yağışlı zamanlarda bile yüksek himaye sağlıyor

Yağmur mevsimi başladığı andan itibaren şita lastiklerinin takılmasının çokça kocaman olduğuna vurgu özne Genim, şita lastiğinin asıl görevinin, suyun üzerinde yüzmeyi engellemesi olduğunu anlatarak, sürücüleri uyarıyor:

“Söz Gelişi, sargaç dönüyor ve siz suya giriyorsunuz. Sargaç suyu itiyor ve önde tıpkısı ekip oluşturuyor. Dayanım üzere düşünülebilir. Su lastikle öğün arasına giriyor ve aracın havalanmasına illet oluyor. O esnada frene örtmek, direksiyonu yüklemek ölümcül neticelere ulaştırabiliyor sürücüyü. Çünkü suyun üzerinde frende yapsanız elhak lastikler dönmüyor ki o an, bölge kabil kayıyor suyun üstünde. Siz o esnada frene bastınız o sudan çıktıktan sonra frenler kilitleyeceği amacıyla savrulmalar cins.
Ya da suyun üzerinde çalkantı yaptınız direksiyonu çevirdiniz sağa sola. Arık zemine çıktığınız zaman şalter rappadak nöbet alacaktır.

Hakeza aynı durumda kaldığımızda yapacağımız madde, direksiyonla aşkın oynamayacağız, meydan vites ise debriyaja basacağız. Çünkü arık zemine çıktığımızda motor kompresyonu devreye gireceği için ara bulucu tekrar sağa sola çekebilir. Bizatihi vites ise sadece ayağımızı gazdan çekmemiz ehliyetli. Frene de asla basmayacağız.”

Şita lastiğinde isticar dönemi

 

Mecburi şita lastiği uygulaması başladı

 

Zorunlu kış lastiği uygulamasında 625 teklik ukubet

 

Share: