Türkiye’de ihracat 2021’de 30 milyar dolar artacak

Euler Hermes ekonomistleri, Türkiye’nin GSYH büyümesinin 2021 yılında yüzdelik 5 olacağını, toparlanma sinyalleri ile gelişigüzel ihracatın bile ayrımsız eski yıla nazaran yüzde 15 artacağını tahmin ediyor.
GSYH, akse öncesi seviyelere çoktan ulaştı.

Euler Hermes iktisadi tetkikat birimine bakarak Türkiye, akse öncesi GSYH seviyelerine 2020 yılının üçüncü çeyreğinde çoktan ulaştı.

Türkiye bu bakımdan, Polonya, Rusya ve Çekya’yı geride bıraktı. Rusya’nın 2021 yılının ikinci çeyreğinde, Çekya’nın ise 2022 yılının ikinci yarısında, akse öncesi seviyelere ulaşması bekleniyor.

İhracatta İngiltere’nin payı artacak

2021 yılında Türkiye ihracatının, benzeri eski yıla kıyasla 30 bilyon dolar artma göstererek toparlanmaya başlayacağını belirten Euler Hermes, kriz öncesi seviyelere ise fakat 2022 yılında ulaşılabileceğini öngörüyor.

Türkiye’nin bütün ihracatı içindeki payı Brexit dolayısıyla az buçuk gerilemiş olsa de İngiltere’nin 2020 yılında üstelik yer balaban 2. ihracat noktası olmayı sürdürdüğünü tamlayan Euler Hermes, bu ülkeye ihracatın daha birlikte artacağı tahmininde bulunuyor. Gelişmemiş ayrımsız süre geçmiş imzalanan tecim anlaşmasının etkisiyle İngiltere’nin Türkiye’nin ihracatındaki payının önümüzdeki ilkokul yıl süresince yeniden yüzdelik 8’e çıkması bekleniyor.

Endüstri üretimi çabuk toparlandı

Türkiye’bile sanayi üretiminin 2009’dakine analog benzeri şekilde ciddi düşüş sergilemiş olmasına rağmen, çabuk aynı şekilde toparlandığına dikkat calip Euler Hermes, Ocak ayında 54,4 olan PMI endeksinin bile üretimdeki, kullanılmamış siparişlerdeki, ihracattaki ve istihdamdaki büyümeyi yansıttığını düşünüyor.

Ekonomistler ayrıca, pejmürde satışlarının Kovid-19 şokunun geçmiş aşamasından sonradan, yüzdelik 11,9 oranında yükselişle, toparlanmaya başladığını vurguluyor.

Euler Hermes Türkiye CEO’su Ahmet Yüksek Bugay üstelik Kovid-19 ile alay malay başlayan ve halen devam eden süreçte, bilcümle acun ile alay malay Türkiye’nin üstelik el tıpkı dönemden geçtiğini belirterek, ihracat ve sanayi üretimindeki toparlanmaya denk, şirketler için iflasların ciddi seviyede olduğunu vurguladı.

Bugay, şu değerlendirmede bulundu:

2021-2022 yılında parçalanmamış dünyada müşareket iflaslarının artması bekleniyor. Bu nedenle içre bulunduğumuz bu dönemde şirketler için nakit akışını planlamak, sakıncasız ayrımsız şekilde ticaret yaparak büyümek haddinden fazla daha eleştiri ehemmiyet taşıyor. Euler Hermes namına, 100 yılı fazla uzmanlığımızda müşterilerimizin yanı sıra olmaya bitmeme edeceğiz.

İSO Türkiye İhracat İklimi endeksi yükseldi

 

Stratejistler ECB’yi bekliyor

 

Borçluların takip oranında azalış sürüyor

 

IMF’dahi Türkiye’nin payı değişken

 

Share: