Yegâne yerde bilcümle sigortaları gösterecek sigorta cüzdanı geliyor

Sigorta Bilgelik ve Gözetim (SBM) Merkezi Genel Müdürü Tasavvur Hakseven, dijital yaşam kasası kendisine nitelendirdiği sigorta cüzdanı projesini hayata geçireceklerini söyledi. Bloomberg HT televizyonuna misafir olan Hakseven, 38 Avlu Dışı ve 22 Sahn Sigorta şirketi özellikle oluşmak üzere, DASK, Sigorta Berkitme Komisyonu,Garanti Hesabı,Türkiye Motorlu Vasıta Bürosu, Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı, Çap Destekli Matlup Sigortası sisteminin yürütücüsü olan Karmaşık Riskler Dümen Merkezi’nin verilerine karı sahipliği yaptıklarını belirterek, “Sigorta sektörüne sağlayacağımız yenilikçi digital mahsulat ve hizmetler ile sigortacılık teknolojisine katkıda bulunuyoruz” diye niteleyerek konuştu.

SBM olarak kullanılmamış benzeri proje hayata geçireceklerini belirten Hakseven, sigorta cüzdanı projesi ile sigorta müşterilerinin, ayrımlı sigorta sağlayıcılarından olan poliçelerini etkin çalışmalar aracılığı ile yönetebilmesine imkân sağlanacağını tabir etti. Sigortalıların sahn ve sahn dışı parçalanmamış ürünlerini bu cüzdanlarda saklayabileceğini tamlayan Hakseven, antrparantez gittikçe bu cüzdanların ayrımsız kişinin, cemi dijital varlıklarını ve toplumsal iletişim araçları hesaplarını tek tıpkı yerde sakladıkları bir “dijital yaşam kasası” çözümüne dönüşebileceğini söyledi.

‘YAPAY ZEKA VE DERİN ÖĞRENME İLE MÜŞTERİ SKORU HESAPLANACAK’
Hakseven, ‘sigortalı riziko skoru’ projeleri ile dahi sentetik zeka ve yoğun öğrenme algoritmaları kullanarak müşteri skorunu hesaplayarak departman ile paylaşmayı hedeflediklerini kaydetti. Hakseven şöyle devam etti: “Lokasyon bazlı hizmetler projemize ile de poliçeye bahis olacak risk noktasını harita üzerinden görüntüleyip, belirlenen yarıçap içerisindeki fay hatları, faziletkâr gerginlik hatları, kayşa bölgeleri, yeğin lüks riski olan bölgeleri size gösteren keyfiyet karşı çözümleme yapılmasını sağlayan uygulamaları üstelik sektörümüz ile yakın zamanda paylaşmış olacağız” dedi. Hakseven, IoT/Telematik ile Ilçe Önleme/Tayin projesi ile üstelik telematik cihazlarından alınacak verinin SBM verileri ile harmanlanması sonucunda ilkin yapılan kaza desenleri öğrenilerek gelecekteki kazaların önüne geçilmesinin hedeflendiğini sözlerine ekledi.

‘SEKTÖR PAYDAŞLARINA KEDER ÇÖZÜMÜ’
2019 yılında tamamlanan MPLS projesi ile kamu sigorta şirketleri ile güvenli suret üzerinden malumat transferi dönemini başlattıklarını kaydeden Hakseven, bire bir şekilde amme kurumları ile amme.net ağına karışma kendisine tamam kamu kurumlarıyla entegrasyonlarını bu apışlık üzerinden yapmaya başladıklarını, bu sayede farklı kurumlarla yapılan haber alışverişlerinin da tutkun çevrim hep ile çok elan tehlikesiz ağıl getirildiğini söyledi. S-Cloud adını verdikleri endişe ortamını üstelik kurduklarını vurgulayan Hakseven, bu paylaşım platformunda insurtech odaklı çözümlerin desteklendiğini ve sektöre yenilikçi dijital çözümler getirilmesinin hedeflendiğini kaydetti. Hakseven, tam sektör paydaşlarının, ‘satış a service‘ mantığı ile bu dijital çözümlerden bulut altyapısı tarafından güvenle ve faziletli performansla faydalanabileceğinin altını çizdi.

Gelecekte yapılması planlanan bu projelere ait SBM’da bunaltıcı tıpkı teknoloji altyapısı oluşturulduğunu belirten Hakseven, önümüzdeki dönemde 5G’nin hayatlarımıza girmesi ile alay malay internete bağlanabilen akil cihazların sayısının artarak devam edeceğini kaydetti. Bu cihazların kullanıcı alışkanlıklarını makine öğrenmesi evet da Dip Öğrenme (Deep Learning) teknolojileri vasıtasıyla kendileri öğrenerek, kullanıcılar cihazlar ile ilgili tıpkı prosedür yapmadan kendi kendilerine ilgilendiren kararları alabilecek ve aksiyona geçebileceklerini kaydeden Hakseven, “Ayrıca bu cihazlardan alınacak veriler, Nesnelerin İnterneti (IoT, Genel Ağ of Things) teknolojisi sebebiyle Big Data ortamlarında ayrımsız araya getirilebilecektir” dedi. SBM’da bu nazik verinin tutulması ve işlenerek ayrımlı hizmetlere dönüşmesini sağlayacak bileşimli zekâ teknolojilerine ilgili çalışmalar başlatıldığını belirten Hakseven, “Iri olgun ve yapay anlak uygulamaları ile sigortalılar elan bereketli tanınabilecek; tahminleme ve optimizasyon teknolojileri ile bile sigortalıların ihtiyaçları ve kullanma alışkanlıkları çözümleme edilerek, elan akla yatkın mahsulat, servisler sunulabilmesi sağlanacak” diyerek konuştu.

Share: