Icar sözleşmesinde özen edilmesi gerekenler

Serencam dönemde mevrut zamlar yüzünden kiracıyla servet sahibi arasındaki anlaşmazlıklar artıyor.

Barış ülfet ve yürütme mahkemelerinin ciddi şekilde kiracı ve karı sahibi arasındaki davalarla dolduğunu belirten Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Mehabetli Itimat Kiraz, özellikle bozuk kiracılar ile mülk sahipleri beyninde mesail yaşandığını belirtti.

Aile sahiplerinin, kiracıyı istedikleri devir çıkarabilmek için denediği yollar

Kiraz, gelinen noktada ocak sahiplerinin, yıpranmamış kiracıyı istedikleri ahit çıkarabilmek için, gereksiz yahut günlü tahliye taahhüdü istediğini anlatım ederek, şunları kaydetti:

Ayrıca akarsu, cümbüş ve tabii faturasını kiracı üzerine yapmıyorlar. Karı sahibi rastgele itilaf yapmadan ‘Burada oturabilirsin, aldatma anahtarını. Ancak faturalar benim üzerime olacak. Fatura geldikçe size ibraz ederim’ diyor. Müstecir bu şekilde kalmayı kabul ederse, ilerleyici zamanlarda fırsatçı sülale sahibi istediği dakika su, hayatiyet ve katıksız gazı kapattırıyor. DASK poliçesi veya temas itilaf olmadığı üzere kiracı abonelikleri konusunda alamıyor. Böyle tıpkı durumda müstecir hak de murat edemiyor. Çünkü, kiracının hukuki anlamda hakkının korunması veya mahkemeye başvurabilmesi amacıyla ‘servet sahibinin aldığı kirayı bildirme etmesi’ yahut ‘kiracının oturduğu evi ikametgah olarak kullandığını bildirmesi’ gerekiyor. Bu nedenle gelişigüzel hukuki müeyyide yapılamıyor.

Sözleşmeyi imzalarken ilgi edilmesi gereken 6 yasakçı

Kiraz, kiracılara, familya sahibi ile kira kontratı yaparken dikkat etmeleri gerekenleri şöyle anlattı:

Birincisi; müstecir kategorik ve muhakkak kayıtlı kira kontratı yapmalı. Namzet kira sözleşmesine öz saygı edilmemeli. İkincisi; müstecir, icar sözleşmesiyle alay malay imza attığı tarihte meskenin DASK poliçesini katiyetle almalı. Üçüncüsü; taşınmaza ilişik ruh, su ve doğal gaz kabilinden cümle genel abonelik hizmetleri kiracı üzerinden yapılmalı. Dördüncüsü; müstecir asla boş tahliye taahhüdü düzenlememeli. Eğer hakeza bir özdek düzenlenecekse boşaltma tarihi net olmalı. Beşincisi; müstecir, kira bedeli ve yararlanma kaynaklı vergiler dışında tek verginin ve taraf giderlerin namına ödetilmesini akseptans etmemeli. Söz Gelişi taşınmazlar vergisi, ecrimisil ödemesi, taşınmazın aynından kaynaklanan vergiler mülk sahibinin ödemekle işyar olduğu vergilerdir. Kiracı yalnız tasarruf kaynaklı ödemeleri yapmalıdır.

Kiracının ve aile sahibinin yapacağı ödemeler

Kiraz, altıncı kapı kendisine, kira sözleşmesine “taşınmazın mülkünden kaynaklı yatırım bütçesinin parçalanmamış kalemlerinin servet sahibince ödenmesi” hususunun eklenmesi gerektiğini bildirdi.

Burada arada bir müstecir ile mülk sahibi ortada ülkü yaşanabildiğini kaydeden Kiraz, “Örneğin asansörün değiştirilmesi dünyalık sahibinin, hizmet ücreti kiracının; kombi değiştirilmesi para sahibinin, bakımı kiracının sorumluluğundadır. Binanın boyanması ve güçlendirilmesi mal sahibine aitken, bostan ve çevre bakımı ücretlerini kiracının ödemesi gerekiyor. Apartman görevlisinin maaşı kiracıya, kıdem tazminatı mal sahibine aittir. bu örnekleri çoğaltabiliriz” dedi.

Tahliye tehdidi ve bu tehdidi ortadan kaldıracak yöntemler

Kiraz, sözleşmelerde bu hususların bulutsuz belirlenmesi durumunda kiracının, icar tespit davasına maruz kalmadan yasal artışı uygulayarak 5 yıl boyunca oturmaya bitmeme edebileceğini aktararak şunları söyledi:

Antrparantez 1+10 sene süresince doğrudan boşaltma tehdidiyle karşı karşıya kalmayacaktır. Burada kirasını eskiden ödemesi ve kanuncu artışı makul şekilde yapması mefret. Servet sahibine mevsuk tahliye sebebi oluşturacak tıpkı gerekçe verilmediği sürece 10+1 sene süresince aracısız boşaltma tehdidiyle karşı karşıya kalınmayacaktı. Mavera yandan mülk sahibinin yoz ihtiyacı varsa ve bunu belgeliyorsa, servet satılmışsa ve kullanılmamış düzlük kişinin da ihtiyacı varsa, müstecir borcunu ödemeyip iki kere ihtara maruz kalmışsa ve temerrüde düşmüşse boşaltma mal sahibinin hakkıdır.

Sözleşmenin detaylı olması kiracının, gücük yapılması karı sahibinin lehine

Yurt Hukuku Enstitüsü Başkanı Yüksek Yüksel de sözleşmelerin ayrıntılı kesiksiz yapılmasının kiracının, güdük olmasının hane sahibinin lehine olduğunu belirtti.

Yüksel, konutun satılması durumunda yeni malikin kiracıyı boşaltma etmesi hakkı bulunduğunu söyleyerek, “Bu durumdaki riski kaldırmak amacıyla, icar sözleşmesinin tapuya şerh edilmesinde yarar vardır. Şerh, kiracıyı koruyacaktır” ifadesini kullandı.

Karı sahibinin ihtiyaç üzere talepte bulunmayacağı husus adına sözleşmeye yazılabilir

Basamak sahibinin kendisinin yahut çocuklarının ihtiyacı amacıyla talepte bulunmayacağının bap yerine yazılabileceğini tabir fail Yüksel, “Sözleşmede, icar artışına ait yıllık fehamet yayımlamak adına ‘devletin kira oranında artma yapılacaktır’ ifadesi artışla ilişkin giderek yaşanacak ağız dalaşı ve davaları engelleyecektir. Bu durumda, devletin açıkladığı oranlar sene dönümünde otomatikman artım adına yapılmalıdır” dedi.

Aidat kavramının içine nelerin karışma olduğu engelsiz belirtilmeli

Yüksel, kira sözleşmesinde, aidat kavramının içine nelerin karışma olduğunun örtüsüz belirtilmesi gerektiğini bildirerek evde, sözleşmeye imza atan yaşama ve ailesi dışında kalacak güç varsa bunların belirtilmesi gerektiğini, aksi hâlde tahliye davası açılabileceğini aktardı.

Güvence Akçesi yeryüzü çok 3 mahiye icar bedeli büyüklüğünde olanaklı

Uca Yüksel, kiracı yahut kiraya verenin vefatı halinde sözleşmenin devam edip etmeyeceğinin belirtilmesinin önemine değinerek, “Bulunan kat krokisinin sözleşmeye eklenmesi elan sonradan duvarların kaldırıldığı ya da değişiklikler kabil konularda ihtilafı önleyecektir” açıklamasını yaptı.

Depozitonun sunma aşkın 3 maaş icar bedeli büyüklüğünde olabileceğini, bu rakamın vadeli benzeri hesapta tutulmasının zorunlu olduğunu belirten Yüksel, erken tahliye halinde kiracının konut sahibi ile gelişigüzel mevcut durumu aynı tutanakla tayin ederek tasdik etmesinin hayır olacağını açıkladı.

Home yazıhane olacaksa kontrata yazılmalı

Yüksel, home ofis kendisine kullanma şekliyle evden çalışılacak benzeri şirket bahis konusu ise kontrata yazılması gerektiğini söyleyerek kiracıları, kentsel dönüşüme girme riski olan binalara harcama yapmamaları üzerine uyardı.

Temmuz ayı kira çoğalma oranı hangi kadar?

Fasit diye niteleyerek kiraladıkları karı mezarları oluyordu

Ocak sahibinden bakir taktik: Parayla kiracı tart

Kiracılar dikkat: Oportünist familya sahiplerinden boşaltma şartı!

Icar sorununa ‘çöpçatanlı’ çözüm

Ilişkin en, caddelerde kiraların müstacelen yükselmesine sefer açtı

Share: