2050’de istismara uğrayan 60 gözyaşı ve üstü sayısı 320 milyon olacak

Nemli istismarı, yaşlılara fiziksel, duygusal yahut ruhsal yönden çığlık davranıp beis vererek şiddetli çektirmek kendisine tanımlanırken, ihmal da yaşlının sosyal, fiziki ve birey ihtiyaçlarını karşılamada bilinçli ya dahi bilinçsiz boşluk namına biliniyor.

İstismar, yaşlılarda ciddi fiziksel yaralanmalar ile ince dönemli ruhsal sorunlara illet olabiliyor.

Dünya Afiyet Örgütü (DSÖ) raporlarına göre nüfusun yeryüzü az 1 milyarını 60 gözyaşı ve üstü oluşturuyor. 2050’birlikte dünya buğulanmış nüfusunun 320 milyonu istismara maruz kalabilir.

Buğulanmış zat 2030’da 1,4 milyara ulaşacak

Nemli nüfusunun 2030 yılında 1,4 milyara, 2050’dahi üstelik 2 milyara ulaşması beklenirken, sömürme edilenlerin oranında ayrım olmasa bile sayılarının 320 milyona ulaşacağı öngörülüyor.

60 gözyaşı gövde her 6 kişiden biri istismara maruz kalsa üstelik bunların sadece yüzdelik 4’ü kayda geçiyor. Yaşlılar, bildirme çok psikolojik ve finansal açıdan istismara uğruyor.

Hem gelişmiş hem bile gelişmekte olan ülkelerin sorunu

Hem kaslı hem de gelişmekte olan ülkelerin sorunu olan buğulanmış istismarı, dünya genelinde genellikle bildirilmiyor. Arz adsız ve beş altı bildirilen ihlallerden biri olması zımnında istismara uğrayan buğulu sayısının çok elan faziletli olabileceği öngörülüyor.

Yaşlıların yeryüzü çokça istismara uğradığı hastane, huzurevi ve ayrıntılı dönemli bakım tesisleri kabil kurumlardaki temas 3 çalışandan ikisi sonuç yıllarda yaşlıları sömürme ettiğini kabul ediyor.

Korona virüs istismarı artırdı

Pandemi, yaşlılara muteber istismarın artmasına sebep oldu. Korona sürecindeki sokağa ayazlık yasakları ve bakımevlerinde gerekseme mahsus çalışanların sayısının azalması kadar durumlar yaşlıların istismarına medar hazırladı.

Yaşlı nüfusun yoğun olduğu Avrupa’birlikte, milyonlarca emanet huzurevlerinde kalıyor. Birçok Avrupa ülkesinde, virüs kaynaklı birey kayıplarının erdemli olduğu huzurevleri, Kovid ölümlerinin adeta “merkez üssü” haline geldi.

Belçika’da ölümlerin yüzde 40’ından dahası huzurevlerindeki ihmallerden kaynaklandı

Belçika’dahi 2020’üstelik yayımlanan bire bir genelgede, hastanelerde begayet yığılmayı engellemek üzere huzurevlerinde ses seda gösterenlerin buralarda tutulması önerilmişti. Belçika makamları bir zamanda hayat evlerinde ölenleri ahiret yolculuğu istatistiklerine haddinden fazla geç dahil etmeye başlamıştı. Böylelikle erinç evlerinde dinamik yaşlıları bire bir nevi kaderine infirak eden ve “ölümlerini normal karşılayan” Belçika’de, ölümlerin tahminî yüzde 40’ından ilavesi bu tesislerde olmuştu.

İspanya’de bile bunaltıcı boşlama söz konusu

İspanya’da Mart 2020’bile dezenfektasyon çalışmaları için huzurevlerine revan askerler tesisleri tamamen tecezzi edilmiş halde bulmuştu. Askerler, burada bazen yataktan sakıt halde birçok yaşlının camit vücuduyla karşılaşmıştı.

Kanada’üstelik 2020’deki ölümler, tehlikeli ihmalden kaynaklandı

Kanada’üstelik 2020’de bire bir bakım merkezinde 31 yaşlının ölümünün peşi sıra başlatılan soruşturmada, ölümlerden takkadak beşinin Kovid dolayısıyla olduğu belirlenmişti. Ölümlerin, çalışanların çoğunluğunun müstevli sonrası işi bırakmalarıyla başladığı, merkezde küsurat 130 yaşlıya vakit kaybetmeden 2 hemşirenin bakım yüklemek zorunda kaldığı ortaya çıkmıştı.

Merkezde küsurat yaşlıların günlerce kemirmek yemediği, su dahi içemediği, tuvalete götürülmedikleri üzere yataklarının pislikle kaplandığı ve birçoğunun yatağından düştükten sonraları günlerce beton zeminde arkalama beklediği belirlenmişti.

Hangi olmuştu?

BM Umumi Sekreteri Antonio Guterres,15 Haziran 2021’de, güneş tacı sebebiyle hareketlerin kısıtlanmasına yönelik önlemlerin, yaşlılara cebin fiziksel, birey, mali ve cinsî herhangi bir tür istismara cebin henüz fazla gayret olayını tetikleyebileceği üzerine uyarmıştı. Guterres, yaşlıların haklarını müzaheret etmek için ulusal düzeyde ehliyetli mevzuatın ve arsıulusal kabul edilmiş yasal bir çerçevenin bulunmamasının, yaşlıların savunmasızlığında payı olduğunu belirtmişti.

Avusturalya’bile evde hizmet bekleyen 50 binin üzerinde buğulu öldü

Acun genelinde yaşlı insan oranı artıyor

İspanya’dahi yaşlılardan bankalara teknoloji protestosu

İngiltere’birlikte milyonlarca nemli faturalarını ödemekte zorlanıyor

İngiliz yaşlılar haftalardır hatırlatıcı aşıları bekliyor

Salgında ruhsal çöküntü sıklığı yaşlılarda üç mezuniyet arttı

Share: