Basamak satışında böke ilçe anlaşılan oldu

Türkiye genelinde yılın 8 ayında sunma çokça ev satılan kaza 18 bin 976 adetle İstanbul Esenyurt olurken, Esenyurt’u, 11 bin 510 adetle Antalya Acı ve 10 bin 651 adetle Ankara Keçiören takip etti.

FuzulEv’in, büyüklük genelinde nüfusu 150 binin üstünde 159 ilçenin karışma edildiği “Türkiye Genelinde Sunma Haddinden Fazla Bölük Satılan İlçeler” antetli araştırmasına bakarak, yılın 8 ayında Küçük Asya’üstelik makul pahalı konutlara olan rica etkili kaldı.

İlk 10’birlikte İstanbul’dan takkadak benzeri ilçe düzlük alırken, Ankara’nın 4 ilçesi listede namına düz buldu.

Yılın 8 mahiye döneminde talih genelinde sunma çokça konut satılan kaymakamlık 18 bin 976 adetle İstanbul Esenyurt oldu. Esenyurt’u, 11 bin 510 adetle Antalya Acı ve 10 bin 651 adetle Ankara Keçiören strateji ederken, Çankaya 10 bin 309 adetle dördüncü ve Mamak 9 bin 842 adetle beşinci sırada saha aldı.

Bursa Nilüfer 8 bin 535 adetle altıncı, Ankara Yenimahalle 7 bin 784 adetle yedinci, Gaziantep Şahinbey 7 bin 538 adetle sekizinci, Antalya Alanya 7 bin 307 adetle dokuzuncu ve Konya Selçuki 7 bin 82 adetle onuncu oldu.

İlk 20’de 8 farklı mülk saha aldı

Listenin ilk 20’sinde 8 ayrımlı ilden ilçeler meydan aldı. İlk 10 dışında kalan Ankara Sincan’bile 8 ayda 6 bin 798 basamak satılırken, Gaziantep Şehitkamil’de 6 bin 770, Antalya Muratpaşa’bile 6 bin 494, İstanbul Pendik’te 6 bin 471 ve Kayseri Melikgazi’de 6 bin 422 bölük el değiştirdi.

İlk 20 içerisinde kayran düzlük İstanbul Başakşehir’de 6 bin 274 ve Beylikdüzü’nde 6 bin 211, Ankara Etimesgut’ta 6 bin 70 ve Altındağ’dahi 6 bin 58, Eskişehir Tepebaşı’nda bile 6 bin 12 konutun satışı gerçekleştirildi.

söz konusu ilçelerde alelhusus kamu bankalarının bölük emniyet faizlerini yüzdelik 0,99’a düşürdüğü ağustosta faziletkâr eş rakamlarına ulaşıldı. Ağustos ayının Kurban Bayramı ve yaz tatiline balya gelmesine rağmen hele ipotekli satışlar katlanarak arttı.

“Küçük Asya’bile göz talebi hala etkin”

FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Esenyurt’un 2018’de olduğu gibi bu yıl de liderliği elinden bırakmadığını belirterek, kaymakamlık nüfusunun 1 milyona yaklaşması ve makul fiyatlı konutların bulunmasının bu liderlikte enerjik olduğunu vurguladı.

Listede hele Ankara ve Rum’daki ilçelerin göze çarptığını rapor eden Akbal, önceki 10’birlikte İstanbul’u temaşa eden bir tane ilçenin Esenyurt olduğunu söyledi. Akbal, “Listede Anadolu ilçelerinin ağırlığı göze çarpıyor. İlk 10 süresince İstanbul’u desise eden biricik kaza Esenyurt olurken, Ankara’dan 4 kaymakamlık bulunuyor.” dedi.

Akbal, Küçük Asya’dan Antalya, Bursa, Gaziantep ve Konya’nın de evvel 10’de saha aldığını, bu tablonun Küçük Asya’da bibi basamak talebinin deli dolu olduğunu gösterdiğini kaydetti.

İlk 20’de ise Kayseri ve Eskişehir’in birer ilçeyle listeye dahil olduğunu aktaran Akbal, Türkiye’de basamak sahipliği oranının akıbet yıllarda düşüşe geçtiğini, eve müteveccih diri talebin her ant varlığını sürdürdüğünü, burada makro etkenin “akıllıca bedel-lokasyon” olduğunu söyledi.

Erciş ve Beykoz son ikide

Eyüp Akbal, nüfusu 150 binden yüksek 159 ilçe arasında yapılan araştırmada en son sırada Van’ın Erciş ilçesinin yer aldığını, Beykoz’un de sondan ikinci olduğunu belirterek, “Beykoz’un 250 bine andıran nüfusu olmasına rağmen ilçedeki basamak stokunun azlığı ve hane tipinin artık ense gelire hitap eden ünitelerden oluşması bu sonuçtaki yer nazik etkenlerden bir tanesi.” dedi.

Gayrimenkulde hep İstanbul’a odaklanıldığını ancak İstanbul dışında dahi ciddi bölük satışı olduğunu anlatım fail Akbal, en çok konut satılan ilçelere bakıldığında bu durumun net namına görüldüğünü söyledi.

Akbal, “Bu gerçekte FuzulEv yerine bizim ince zamandır üzerinde durduğumuz tıpkı bahis. Türkiye’de taşınmazlar ahzetmek talip, bu konuda iştahı mevcut çokça vahim ayrımsız anlaşma var. Bu kesimin aile hayallerini gerçekleştirebilmeleri üzere onlara akla yatkın koşulların sağlanması haddinden fazla kebir. Küçük Asya’bile makul pahalı, metrekare fiyatı 2 bin 500 TL civarında konutlara vahim ayrımsız talep var ve bu talebin henüz teferruatlı süre devam etmesini bekliyoruz.” diye konuştu.

Share: