Haziranda eve saldırı ettik

Türkiye genelinde haziran 2020’bile yapılan ev satışları tarihin sunma bol Haziran kocaoğlan verilerini getirdi. Esasen bu dönemde bildirme yüksek mahiye ciddi koca hacmine ulaşıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine bakarak, Türkiye genelinde basamak satışları 2020 Haziran ayında aynı geçmiş yılın tıpkı ayına göre yüzdelik 209.7 kabil şişman aynı çoğalma gösterdi. Kamu bankalarının düşük konut kredisi imkanları ile Yurt Konut GYO kampanyasının etkisiyle haziranda mecmu hane satışı 190 bin 12 oldu. Hürriyet’ten His Erdoğan haberine bakarak, büro temsilcileri, bu ivmenin sene sonuna kadar devam etmesini bekliyor.

Kamu bankaları vasıtasıyla tüketicilerin finansman ihtiyaçlarına akıllıca şartlarda destek verilebilmesi amacıyla haziranda devreye alınan bölük paketinde, birinci umum/rate konutlar üzere maksimum 12 kamer ödemesiz dönemli, 15 yıla büyüklüğünde mehil ve mahiye yüzdelik 0.64 nema oranı ile finansman imkanı sunulurken; ikinci el konutlar üzere azami 12 kamer ödemesiz dönemli, azami 15 sene vade ve aylık yüzde 0,74 faiz oranı ile finansman imkanı uygulanıyor. Yurt Ev GYO bile bire bir dönemde başlattığı ‘Hayallerini Erteleme Türkiye’ isimli kampanyasıyla; çizelge fiyatı üzerinden yüzdelik 10 indirim, arkası sıra yüzdelik 5 peşinat ve 2 yıl ödemesiz devir imkanı sunuyor. Önel oranı ise 0.69’dan başlıyor.

Krediye koştuk

Eş sahibi oluşmak isteyenleri harekete geçiren bildirme anne etkili bankaların emlak kredisi Repo oranları yerine biliniyor. Yüzde 1’mağara altındaki önel oranları tüketicinin taşınmazlar alımını hızlandırıyor. Bu dönemde amme bankaları öncülüğünde düşen konut kredisi getiri oranları sebebiyle ipotekli satışlara şişman tıpkısı demet oldu. Türkiye genelinde 2020 Haziran ayında ipotekli ev satışları bir önceki yılın ayrımsız ayına göre yüzde 1286.9 kadar tarihi ayrımsız artış göstererek 101 bin 504 oldu. Toplam göz satışları ortamında ipotekli satışların payı yüzde 53.4 olarak gerçekleşti. Diğer hane satışları 2020 Haziran ayında Türkiye genelinde bire bir eski yılın bire bir ayına göre yüzdelik 63.8 artarak 88 bin 508 oldu.

İstanbul’dahi sunu haddinden fazla ikinci halk alındı

Ev kampanyalarının hedefinde; bakir projeleri harekete geçirerek istihdam ve ekonomiye katkıyı tezyit etmek var. Bu sayede çarkıt yapı stokundan üstelik ayrılmak amaçlanıyor. Fakat kampanyalı çağ, sunma çokça ikinci halk konuta yaradı. Türkiye genelinde ilk kez satılan basamak sayısı 2020 Haziran ayında benzeri geçmiş yılın ayrımsız ayına bakarak yüzde 152 artarak 58 bin 632 olsa dahi mecmu konut satışları içindeki payı yüzdelik 31’dahi kaldı. İkinci ahali hane satışları ise 2020 Haziran ayında aynı esbak yılın bire bir ayına bakarak yüzdelik 245 artma göstererek 131 bin 380 oldu. Özellikle İstanbul’daki mecmu konut satışları içre ikinci el satışların payı yüzde 71.3 oldu.

‘Düşük maliyetli destek etkisi’

Türkiye genelinde tarihin bildirme bereketli haziran kocaoğlan ev satışına ilgili Hazne ve Maliye Bakanı Nişancı Albayrak de içtimai medya kanallarından paylaşım yaptı.

Nazır Albayrak, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Biricik başına 250 madun sektörü harekete geçiren göz sektöründe amme bankalarımızın düşük ömre bedel destekleri etkisini gösterdi. Ev satışları sabık kamer %209.7 artarak 190 bin 12 ile tarihinin en erdemli haziran rakamlarına ulaştı. Karı sahibi olan vatandaşlarımıza berceste olsun” değerlendirmesini yaptı.

Bildirme çok İranlılar bölük alımı yaptı

Yabancılara yapılan göz satışları aynı eski yılın aynı ayına bakarak yüzde 38.1 azalarak bin 664 oldu. Yabancılara yapılan bölük satışlarında, Haziran 2020’dahi ilk sırayı 730 göz satışı ile İstanbul aldı. İstanbul ilini sırasıyla 277 hane satışı ile Antalya, 180 hane satışı ile Ankara, 65 ev satışı ile İzmir ve 57 hane satışı ile Mersin izledi. Haziran ayında İran vatandaşları Türkiye’den 398 hane satın aldı. İran’ı sırasıyla, 257 ev ile Irak, 78 basamak ile Çin, 70 hane ile Azerbaycan ve 63 bölük ile Rusya Federasyonu izledi.

Cansuyu sıfıra değil ikinci halk konuta aktı

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, 150 bin bandının üzerindeki satışın gelecek aylarda bile devam etmesini beklediklerini söyledi. Durbakayım, “Düşük faizli konut kredisi başvurularının umum namına sonuçlanmaması ve hane ihtiyacı olanların bakir taleplerde bulunacak olması, bu beklentimizin temelini oluşturuyor. Ancak birinci elde beklentinin altında kaldık. Bütün satışlar içindeki payı yüzdelik 30.9’da kaldı. Sektöre aktarılmak maksut cansuyunun ikinci ahali piyasasına aktı” dedi.

‘Aradaki faiz marjı açılmalı’

Dap Yapı Başkanı Ziya Yılmayan, basamak satışlarının; bekledikleri ölçüde ivmelendiğini belirtirken, yıl sonuna kadar çoğalma trendinin sürmesini beklediklerini rapor etti.
Fer Yılmayan, “Ancak birinci ahali konutların satışında istediğimiz gelmedi. Zira birinci ahali ve ikinci umum arasındaki itimat faiz marjları birbirine çok mümasil. Tüketicinin emin ve sağlıklı evlerde yaşaması için bu marjlar açılmalı. Onlarca ast endüstri kolunu harekete geçirip istihdama katkı sunan ayrımsız bölüm adına buna ihtiyacımız var” dedi.

Yıpranmamış projeler üzere meni gibi

Basamak Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, “Normalleşmeye ‘V’ şeklinde başladık” dedi. Vezneci sağlam satışların alelumum yüzde 40 bandı ve altında kaldığını hatırlatan Cevahir, “Haziranda ilk defa bu aksine döndü. Yani az daha yüzdelik 60’a mümasil ev ciddi hava gerçekleşti. Eylül – ekimden itibaren eskimemiş projelerle ilişkin işaretler görebiliriz” diye niteleyerek konuştu.

‘Talepler hemencek devreye girdi’

Yurt ve Emlak Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu, atılmış taleplerin çokça acul şekilde devreye girdiğini söyledi. Kalyoncu, “Düşük faizli hane kredileri, hem vatandaşımızın konut sahibi olmasını sağladı, hem de metanetli bire bir dönemde yurt sektörüne büyük aynı maneviyat getirdi. 2020’bile sektörün hedeflerini tutturmasının önü açıldı” dedi.

Share: