‘Global çip kıtlığı 2022’ye büyüklüğünde sürecek’

Korona virüs salgını sonrası otomotiv endüstrisi, global yonga krizi, polat fiyatlarındaki artış, lojistik ve konteyner sorunlarıyla boğuşuyor.

Yaşanan sorunlar otomotiv fiyatlarında gelişigüzel geçen devir artışa bozukluk oldu.

Sektörün kullanılmamış sorunu ise magnezyum tedariki. Dünya magnezyum ihtiyacının yüzde 80’den fazlasını Çin karşılıyor. Fakat Çin ülkedeki enerji sıkıntısı nedeniyle magnezyum üretimini tenzil kararı aldı.

Bu kapsam magnezyumun fiyatının benzeri yılda yüzdelik 500 artmasına sebep oldu.

Konuyu değerlendiren Maharet ve Ticari Koordinatör Erhan Şeker Hastalığı, “Çin’dahi üretilen malzemenin yolda lojistik sıkıntısıyla beraber son tüketiciye ulaşmasında hemencecik dakikasında 2 veya 3 aylık süre zarfları bahis konusu oluyor. Şu anda ilkgüz ayından itibaren Çin’bile başlayan magnezyum krizi son teşrin ve ara ayında sair kıtalarda çokça ayan tıpkı şekilde hissedilmeye başlandı. Özellikle otomotiv sektöründe çokça ayan yansımaları olduğu üzere Çin ile olan bu bağlantıyı dizge kesme noktasında.” dedi.

Stoklarda sunu fazla 3 kamer bekleyebiliyor

Magnezyumdaki darboğazın yeryüzü iri sebeplerinden birisi stoklanması edisyon aynı metal olması. magnezyum stoklarda yer aşkın 3 kamer bekleyebiliyor. aksi takdirde oksitlenip kullanılmaz arkaç geliyor.

Magnezyumdan, alüminyumun belli belirsiz ve dayanıklılığı erdemli benzeri halita oluşturması amacıyla faydalanılıyor.

Şanzımanlardan direksiyon millerine, bindi çerçevelerinden mahrukat deposu kapaklarına kadar dokuz canlı çok alanda üstelik kullanılıyor.

Magnezyumun yerini alacak eksantrik tıpkı malzeme olmaması otomotiv üreticilerini zora sokuyor. Bu nitelik hele Avrupa’daki otomotiv üreticilerini yeni alternatifler bulmaya yönlendiriyor.

Üreticiler gözünü Türkiye’ye çevirdi

Avrupa’dahi otomotiv üreticileri magnezyum krizinde gözünü Türkiye’ye çevirdi. Afyonkarahisar Emirdağ’daki bu yapı Avrupa’de tek Türkiye’dahi ilk magnezyum üretim tesisi

4 yıldır hareketlilik gösteren kasılma, Avrupa, Amerika ve Irak Şarki ülkelerindeki alüminyum üreticilerine magnezyum ihraç ediyor.

Kasılma yıllık 15 bin tonluk kapasitesi ile tesis, Türkiye’nin almanak 18 bin tonluk magnezyum ihtiyacının iri çoğunluğunu karşılayabilecek güçte.

Türkiye’bile böyle benzeri tesisin müesses olmasının tedarikçiler için balaban baht olduğunu anlatım fail Şeker, “Benzeri zamanda ülkemizde yapılacak yerel makine için da motosiklet ve başka aksamları amacıyla dahi hazırlık sorununu ortadan kaldırmış durumda. değme şekilde ilerleyen dönemde bu yapılış var olduğu sürece magnezyum sorunu yaşaması söz konusu değil.” diye konuştu.

Özellikle otomotiv taraf sanayisinde çok dallı güllü olan Türkiye, ilerleyici süreçte magnezyum krizinden en beş altı hasarla çıkacak ülkelerden biri.

Otomotiv üretimi ekim’dahi azaldı

 

Enflasyonda otomotivin ‘yonga’ sorunu

 

Share: