İklim değişikliği tarım sigortalarını kaçınılmaz kılıyor

Ekincilik Sigortaları Havuzu (TARSİM) Umumi Müdürü Serpil Günal, iklim değişikliğinin tamlık dünyada olduğu kadar Türkiye’de bile etkilerinin görüldüğünü belirterek, “İklim değişikliğinin etkileri tarım sigortalarını mübrem kılıyor.” dedi.

Günal, iklim değişikliğinin akıbet yılların toptan sorunlarından birisi olduğunu söyledi.

İklim değişikliğinin çevresel, içtimai ve konuşu boyutta türlü sonuçlara defa açtığını, zirai sürdürülebilirliği mehabetli ölçüde etkilediğini ve bu durumun giderek çabukluk kazandığını tamlayan Günal, Konfedere Milletlere sadık Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) sonuç raporuna göre, küresel ısınmanın 2030 yılına büyüklüğünde 1,5 derece artacağını ve kıymetli tanıdık ötede çekicilik olaylarının sıklaşacağını hatırlattı.

Günal, ekincilik sigortasının üretici ve yetiştiriciler amacıyla önemine bel ederek, “İklim değişikliği umum dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkilerini gösteriyor. İklim değişikliğinin etkileri tarım sigortalarını mübrem kılıyor. Ekincilik sigortası ihmal edilmemesi müstelzim bire bir bahis.” ifadelerini kullandı.

Orman yangınları ve selden etkilenen üreticilerin zararları karşılanıyor

Günal, ülkenin zorlu çok noktasında meydana gelerek, duygusal ve dünyalık kayıplarına sefer açan ve benzeri zamanda tarımsal faaliyetleri de pahal yönde etkileyen orman yangını ve Gün Batısı Karadeniz’üstelik aktif olan yeğin hadiseleri sebebiyle ekiplerin çalışmalarını balaban benzeri hassasiyetle ve titizlikle sürdürdüğünü aktardı.

Günal, Batı Karadeniz’birlikte hareketli olan başat sebebiyle Umumi Müdürlükçe hasar raporlarının incelenmesi sonrasında dosyaları tamamlanan sigortalı üretici ve yetiştiricilere hasar ödemeleri yapılmaya başlandığına belen ederek, “Başat dolayısıyla Bartın, Kastamonu, Cıvıl Cıvıl ve Sinop’ta hep 66 hasar dosyasına eşit 301 bin teklik hasar ödemesi gerçekleştirildi.” diye konuştu.

Orman yangınlarının ardından Adana, Osmaniye, Antalya, Sazak, Muğla, Balıkesir, İzmir, Karaman, Münevver ve Burdur’dan tahminî binin üstünde ihbar alındığına dikkati çekici Günal, şunları kaydetti:

“Antalya 750 adet civarında hasar ihbarı ile sunma haddinden fazla ihbar alınan ilimizdir. Bu ilimizdeki ihbarların iri ayrımsız kısmını hayvan sahn sigortaları branşı oluşturmaktadır. Bu branşı, tavhane ve bitkisel işaret sigortaları branşları strateji etmektedir. Şimdiye büyüklüğünde mecmu 10 ilden ateş nedenli ihbar alınmıştır. Umumi Müdürlüğümüzde hasar raporlarının incelenmesi sonrasında dosyaları tamamlanan sigortalı yetiştirici ve yetiştiricilerimize hasar ödemeleri yapılmaya başlanmıştır. Bulunan durumda dosyaları tamamlanan müstahsil ve yetiştiricilerimize 11,6 milyon lira hasar ödemesi gerçekleştirilmiş olup, 503 bin liralık daha ifa yapılacaktır.”

Günal, yetiştirici ve yetiştiricilerin, lüzumlu işlemlerin yapılabilmesi amacıyla hasar ihbarında bulunması gerektiğini anımsatarak, hasar ihbarlarının, süratle ve aceleci tıpkı şekilde, mütehammil haddinden fazla kanal marifetiyle 7 zaman 24 saat esasına göre gerçekleştirilebildiğini sözlerine ekledi.

Zorunlu Afet Sigortası geliyor!

 

Ekincilik sektörü 12 çeyrektir büyüyor

 

Tarımsal sulamada yeni gerçek

 

Share: