İstanbul’un denizlerinden 322 bin 620 metrekare hayalet apışlık çıkarıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Akarsu Ürünleri Genel Müdürlüğü vasıtasıyla koordine edilen “Denizlerin Ayrılma Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi” kapsamında İstanbul’un denizlerinde, 2014’ten bugüne büyüklüğünde 192 lokasyondan 4 milyon 982 bin metrekarelik alan tarandı, 212 adet fantom ağ (322 bin 620 metrekare apışlık) deniz dibinden çıkarılıp gabi dönüşüme kazandırıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, fantom ağların, ticari evet de toy avcılık yaparken takılan, kopan yahut düşünülerek bırakılan av araçlarının eş kontrolü olmaksızın hidrofil ekosistemdeki canlıların ölümüne neden olan ağlar olduğu belirtildi.

Denizlerde yahut çöz sularda, fantom av araçlarının kaybolduktan sonradan dahi avcılık faaliyetlerini devam ettirdikleri ve hidrofil biyoçeşitliliğin tehlikeye girmesine etmen oldukları tabir edilen açıklamada, “Balıkçılık camiasında bu konuda farkındalık bina etmek amacıyla Bakanlığımız Balıkçılık ve Akarsu Ürünleri Umumi Müdürlüğü yoluyla eş güdümlü edilen ve İl Müdürlüğümüz Balıkçılık ve Akarsu Ürünleri Yazıhane Müdürlüğünce düzenlenen ‘Denizlerin Ayrılma Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi’ 2014’te uygulamaya geçilmiş olup, 2021’e büyüklüğünde devam etmiştir. İlimiz sınırlarında saha kayran Marmara ve Karadeniz kıyılarındaki bilcümle lokasyonlar taranmıştır.” ifadeleri meydan aldı.

Açıklamada, proje kapsamında 2021’e büyüklüğünde 184 lokasyonda mecmu 4 milyon 732 bin metrekare alanın tarandığı, 204 nüsha hayalet ağın (289 bin 620 metrekare apışlık) bahir dibinden çıkarılarak geri dönüşüme kazandırıldığı, 2017 çalışmaları ile ilgili bakanlığın Balıkçılık ve Akarsu Ürünleri Umumi Müdürlüğü koordinatörlüğünde, İl Müdürlüğü ve TRT Umumi Müdürlüğü beyninde Dokümanter Çekimi gerçekleştirildiği, “Dipteki Hınç” adlı belgeselin TRT Belgesel kanalında gösterildiği kaydedildi.

2022’de 250 bin metrekarelik alan tarandı

Açıklamada şunlara vurgu yapıldi:

“2022’de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü koordinasyonunda, Periferi Düzenlilik, Marmara ve Boğazlar Havza Komutanlığı, İl Güvenlik Müdürlüğü Bahir Limanı Ofis Müdürlüğü, İBB Polis Ofis Başkanlığı Bahir Polis Amirliği ve İBB Deniz Hizmetleri Şube Müdürlüğü ekipleriyle bu arada kısaca 5 bin metre uzunluğunda 15 ben metrekare ağ (gizliden gizliye dalyan zehir), 2 adet şişman pinter ve 2 skor büyük balık kafesi denizden çıkarılmıştır.

Proje devamında; 7 noktadan 6 bin m uzunluğunda 7 adet mecmu 18 bin metrekare fantom ağın denizden çıkarılması işlemi gerçekleştirilmiştir. Böylece 2022’de 250 bin metrekarelik düzlük taranmış olup 8 nüsha toplam 33 bin metrekare hayalet apışlık denizden çıkarılmıştır. Son olarak, 2014 yılından bugüne büyüklüğünde toplam 192 lokasyondan 4 milyon 982 bin metrekali düzlük taralı olup, 212 skor fantom ağ (322 bin 620 metrekare ağ) bahir dibinden çıkarılıp vurdumduymaz dönüşüme kazandırılmıştır.

Ayrılma edilmiş av araçlarının su ürünleri ve su ürünleri kaynaklarına verdiği zararın genişlik aza indirilmesi, akarsu ürünlerinin korunması ve kamuoyunda farkındalık yaratılması üzere kısıtlanmış bütçe ve büyük say harcanarak düzenlenen proje ile doğanın korunmasına, kasaba bilincinin geliştirilmesine ve denizlerimize ehil çıkılmasına katkı sağlayacaktır.”

Açıklamada antrparantez, proje kapsamında 15 Aralık’ta İstanbul Valisi Yardımcısı Gaye Aladağ ve İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Çetin Karaca’nın katılımı, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Yazıhane Müdürlüğü koordinasyonunda, Yaka Güvenlik, Marmara ve Boğazlar Havza Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü Bahir Limanı Büro Müdürlüğü, İBB Polis Daire Başkanlığı Bahir Polis Amirliği, İBB Deniz Hizmetleri Ofis Müdürlüğü, S.S. Kınalıada Akarsu Ürünleri Kooperatifi, S.S. Yeşilköy Su Ürünleri Kooperatifi hareket birliğiyle Adalar-Bakırköy arasındaki bölgede fantom ağ çıkarılma çalışması gerçekleştirileceği kaydedildi.

Share: