KOSGEB’in hızlı destek programıyla kullanılmamış çıkışlı 90 bin zinde istihdam edildi

Endüstri ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOSGEB tarafından yılbaşından bu zamana kadar KOBİ’lere 8,3 bilyon lira esas sağladıklarını belirterek, “Bu kaynağın yaklaşık 7 bilyon lirasını, Sıkı ve Süfli İşletmelere Hızlı Bindi Programı kapsamında 47 bin 500 işletmeye aktardık. Eskimemiş mezun 90 bin taze, KOSGEB’in bu programı sebebiyle ilk defa istihdam edildi.” ifadelerini kullandı.

Bakanlıktan yapılan yazılmış açıklamada, KOSGEB’in, April 2021’dahi Yurt ve Âdeta İşletmelere müteveccih Acul Destek Programı’nı başlattığı anımsatıldı.

Açıklamada, Varank’ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bindi programında gelinen serencam aşamayı anlattığına bel edildi.

KOSGEB kendisine yılbaşından bu zamana kadar KOBİ’lere 8,3 bilyon teklik gerçeklik sağladıklarını bildiren Varank, “Bu kaynağın kestirmece 7 bilyon lirasını, Sıkı ve Basit İşletmelere Çabuk Bindi Programı kapsamında 47 bin 500 işletmeye aktardık. Patika lisesi ya da üniversiteden yeni mezun 90 bin dinç, KOSGEB’in bu programı yardımıyla ilk kez istihdam edildi.” bilgisini verdi.

İmalatçı KOBİ’lere yönelik başladı

İmalatçı KOBİ’lere müteveccih olarak tasarlanan Yetersiz ve Adi İşletmelere Acul Destek Programı’nın önceki iki fazında imalat sektörüne odaklanıldığı vurgulanan açıklamada, bu 2 dönemde 12 bin işletmeye 367 milyon lira işletme sermayesi desteği verildiği bildirildi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu sene başında bakir aşamasını duyurduğu programa, imalat sektörünün beraberinde bakım ve tecim sektörlerinin dahil olduğu ve gençlerin istihdamına müteveccih bir kurguya geçildiği rapor edildi.

Bindi tutarı artırıldı

Açıklamada, serencam 12 aydaki sayı farkı istihdamını esirgeyici ve alacağı arttırma personeli 12 ay boyunca çalıştırma taahhüdünde bulunan işletmelerin, programa başvurmaya başladığı belirtilerek, güçlükle işletmelerin 2, tezyifkâr işletmelerin üstelik 5 personele büyüklüğünde yararlanabildiği programın 3’üncü döneminde 100 bin liralık olan destek tutarının, 4’üncü fazda 125 bin liraya çıkartıldığı kaydedildi.

Program kapsamında 10 Ekim’e kadar başvurularını özne işletmelerin, ilave personeli istihdam ederek, 28 Kasım’a kadar KOSGEB’den istihdam başına 125 bin liralık olan ödemeyi arzu edebileceği tamlanan açıklamada, şu bilgilere vadi verildi:

“Dinç, kullanılmamış çıkışlı ve avrat istihdamını hedefleyen programda, belirlenen sektörlerde ruh gösteren işletmeler, 1981 ve sonrası tevellütlü, elan önce on paralık çalışmamış yahut son 3 yılda 6 aydan çok çalışmamış olan eskimemiş personeli istihdam edebiliyor. Destekten, darülfünun mezununun yanında meslek lisesi, maharet lise veya mesleksel ve beceri ortaöğretim mezunu olan kişileri istihdam fail işletmeler yararlanabiliyor. Desteği kullanan işletmeler, önce 24 kamer bir ifa yapmayacak. Sonraki 24 ayda 6 bedel taksitle KOSGEB’e dümbelek ödemede bulunacak. Izansız ödemede, gelişigüzel repo yahut encümen alınmayacak. Desteğin ilk dümbelek ödeme taksitleri Eylül 2024’te başlayacak.”

Share: