Tarihi Kuleli Yalısı satışa çıkarıldı

İstanbul Boğazı’nın incisi 600 yalıdan biri olan Tarihi Kuleli Yalısı yıpranmamış sahiplerini bekliyor. 1800’lü yılların böylece yapılan ve benzeri hafta önceki 190 milyon liraya satışa çıkarılan 2’nci dereceden tarihi eser olan deniz boyu 723 metrekare arsa içerisinde saha alıyor. 14 kaynak ve 4 salonun vadi aldığı yalının 2 yüzme havuzu ve 3 araçlık sınırlanmış ve örtüsüz otoparkı var. Yaka, 50 yıl bilahare ailenin sığamaması gerekçesiyle satılıyor.

“YILLAR SONRA İLK KEZ SATIŞA ÇIKTI”

Şu anda süresince hareketli ailenin yalıyı 1970’lı yıllarda satın aldığını belirten Emlak Danışmanı Evrim Kırmızıtaş, “Aslına akla yatkın benzeri şekilde restore edildi. Yalıyı satın düz familya 1974 yılından beri burada oturuyor. Hem deniz hem birlikte nöbet yalısını aynı fiyata satıyoruz. Toplamda 900 metrekare sınırlı alanımız var. 723 metrekarelik arsada bahir ve kat yalısı tutmak üzere iki skor yalı kayran alıyor. Yıllar bilahare ilk defa satışa daha çok” dedi.

”AİLE YALIYA SIĞAMADIĞI İÇİN SATIYOR”

Kırmızıtaş, “Sülale kalabalık olduğu üzere sığamıyorlar o yüzden satılmasına değişmeyen verdiler. Yalının ilk sahibi 94 yaşında bibi burada yaşıyor. Çokça zer ve etkili tıpkısı gelişim insanıdır. Yalının iskelesi var, rıhtımın uzunluğu 24 metre” diye niteleyerek konuştu.

166 YALI TARİHİ YAYIN

İstanbul Boğazı’ndaki yalıların sonuç dönemde yabancıların hele dahi Mutedil Şarklı turistlerin ilgisini çektiğini ve yazlık üzere kazanmak için satın aldıklarını hatırlatan Kırmızıtaş, “600 yalının 100’ünü yabancılar aldı. 2019 yılı önceki 6 ayında yabancıya satışlar yüzdelik 82 arttı. Bu kadar yükselmesinin nedeni ise yurttaşlık hakkı başlangıçta 1 milyon dolar ve üst gayrimenkul alanlara veriliyordu. Belli benzeri süre önceki bu cirim 250 bin dolara indirilince satışlarımız ivme kazandı. Bu yalıların 166 tanesi tarihi yayın ve hepsi birbirinden kızıl. Katarlılara, İranlılara, Iraklılarla, Suudi Arabistanlılara, Amerikalılara ve Ruslara satışlar bitmeme ediyor” ifadelerini kullandı. 

KULELİ YALISI’NIN TARİHÇESİ

1800’lü yıllarda Abdülhamit Dönemi’nde yapılan yalıda uzun yıllar Türkiye’deki Credit Lyonnais Fransız Bankası’nın Müdürü Noel Eram ve ailesi hayatını sürdürdü. Banka sayısı artınca Eram’ın çalıştığı bankayı Fransızlar kapattı ve Eram tekaüt oldu. Tafsilatlı yıllar Fransa’bile mütezayit ve futbol oynayan Eram hayatını kaybedince âşık kardeşi Matmazel Liza yalıda bir tane başına ağırlık günler geçirdi.

Yunanistan Gümülcine’den Smaro yerine apotr tıpkı kızı yanına düz Liza, ölmeden onu evlendirdi ve bağış adına yalıyı kendisine bağışladı. Henüz sonra Smaro ve eşi yalıyı sattı. O dönemde yalıyı satın kayran can restore ettirerek 1974 yılından bugüne süresince hayatını sürdürmeye bitmeme ediyor.

Share: