DeFi patlamasına yan veren girişimci

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ DUYUM SERVİSİ

2017 yılının saklı yazı mal balonunun kazananlarından Olaf Carlson-Wee, o dönemden bu yana balaban el intaç etti. O dönemde, ard arda piyasaya sürülen coin’ler düşüntülü bir çılgınlığa neden oldu ve saklı yazı servet piyasasının değerinin 100 bilyon doların konusunda çıkmasını sağladı. 2017 yılında 27 yaşında olan Carlson-Wee, Coinbase’de üç yıl çalışmasının ardından San Francisco merkezli hedge görüntü Polychain Capital’ı kurdu. Iştirak Andreessen Horowitz, Union Square Ventures ve Sequoia Capital kabilinden yatırımcılar aracılığıyla destek gördü.

Fonun varlıkları 2016 yılının ilkgüz aynda 4 milyon dolar seviyesinden, 200 milyon dolara yükseldi. Bugün Bitcoin ve ayrıksı saklı yazı paraların sadece beş altı hafta içre %30 ila %50 düşmesine hastalık olan satma dalgasına rağmen, kripto mülk piyasasının değeri halen 2 trilyon dolara mümasil. Forbes’un haberine bakarak Polychain’mağara varlıkları ise kuruluşundan bu yana %125 bin artışla 5 milyar dolara yükseldi. Carlson-Wee yakın zamanda üçüncü aşama fonu  üzere 750 milyon dolarlık tıpkısı fonlama turunu sonlandırdı. Tura Tiger Global Management ve Singapur’un Temasek Holdings’i de katıldı. Carlson-Wee, “bandaj çokça yüksekti” dedi.

32 yaşındaki Carlson-Wee’nin servetinin 600 milyon dolar olduğu aritmetik ediliyor. Zihayat girişimcinin geçmiş aşamada yaptığı sunu karlı envestisman Ethereum oldu. Ethereum demincek 2,700 dolardan prosedür görüyor ve Carlson-Wee’nin Polychain fonu Ethereum alımına başladığında 12 doların altındaydı. Carlson-Wee’nin başarısının ardındaki yeryüzü nazik nedenlerden tıpkısı tanesi kripto yatırımlarına er başlamış olması.

Ethereum’un kurucusu Vitalik Butterin ile Coinbase’dahi çalıştığı dönemde tanıştı. Buterin’in Ethereum blockchain’i düşüncesiz kontratlara izin veriyor. Bu şekilde NFT kabilinden saklı yazı ürünleri ortaya çıkarılabiliyor. 2018 yılında Berlin’birlikte gerçekleştirilen tıpkısı Web3 (metaverse) konferansında Carlson-Wee, MITOS Araştırma Görevlisi Harry Halpin ile tanıştı. Halpin Nym adında tıpkı gizlilik protokolünün yazarlarından tıpkı tanesi. Geleneksel adım sermayedarlarının, projeye yatırım yapmamasından sızlanan Halpin, “bu canlı insan geldi ve Polychain’mağara bakir teknolojilere yatırım açmak istediğini söyledi” dedi.

Bunun ardından Polychain, geçtiğimiz yıl temmuz ayında Nym üzere 6,5 milyon dolarlık bir fonlama turu gerçekleştirdi. Carlson-Wee, “birine önceki mümin sevimli olmayı seviyorum. Hedefimiz yıpranmamış türlerde organizasyonlara ve davranışlara imkan tanıyacak eskimemiş teknolojilere yatırım fayrap etmek” dedi. Polychain’mağara bugüne kadar yaptığı genişlik iddialı envestisman ise merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) alanında oldu.

finansgundem.com’un derlediği bilgilere bakarak DeFi blockchain teknolojisini kullanarak, anadan görme finans kurumlarının sağladığı hizmetleri henüz ucuza, daha efdal gizlilikle, emin ve erişilebilir bir şekilde sunmayı hedefliyor.

Carlson-Wee DeFi alanında evvel yatırımcılardan biri ve bu nedenle bile sunma büyük kazananlar beyninde meydan alıyor. Bu alanda öne çıkan Uniswap, yüreklilik uygulaması Compound, MakerDAO ve dYdX kabil uygulamaların yükselişi, Carlson-Wee’nin servetine mülk kattı. Blockchain üstünde iş gören DeFi token’ları yatırımcılarına nazik getiriler sağladı. Bütün DeFi piyasası deminden 78 milyar dolara ulaştı. Piyasa 2020’nin sülale ayında 10 milyar dolar dolar seviyesindeydi. Carlson-Wee’nin de aralarında olduğu kripto idealistleri, DeFi’nin finansın geleceği olduğuna inanıyor. Aracı rolünü üstlenen bankacılar beniz yıllardır şişman bir güce erbap ve devasa servetler elde etti. DeFi bu kurumları bloksuz bırakmayı hedefliyor.

DeFi’nin ödemeler, deneyim, envestisman, kredi kadar eksiksiz fonksiyonları blockchain büsbütün yazılımlar marifetiyle gerçekleştirilebiliyor. Tebeddülat ise token sahiplerinin oylarıyla yapılıyor. Bu nedenle bile merkezi aynı kontrol mekanizması bulunmuyor. Carlson-Wee’nin başarısı sadece yeryüzü erdemli potansiyele topluluk DeFi bidayet-up’larını bulabilme kabiliyetiyle sadık değil, bu şirketlere yüksek miktarlarda envestisman yapmasından dahi kaynaklanıyor.

Merkeziyetsizlik ve demokratikleşme DeFi’nin idealleri türlü ancak Polychain söz konusu olduğunda taharri Carlson-Wee’da. Carlson-Wee, “oldukça pragmatik yaklaşıyorum. Bence saklı yazı eşitsizliğin ya de mal dağılımının çözümü değil ancak sistemi aynı cirim sarsıyor” dedi.

Rusya kripto parayı yasaklamayacak; şartlı cevaz verecek

 

Dev vezneci Bitcoin üzere adaletli fiyatı ortaya çıkardı!

 

Singapur’bile kripto yatırımları rekor kırdı

 

Share: