Anadolu’da öne sâdır eskimemiş meslekler

25. Dünya Üniversiteler Şita Oyunları’na sülale sahipliği yapan Erzurum’üstelik akıbet yıllarda gelişmeye başlayan spor dalları, bir nice gencin istihdam edilmesini sağladı.
Erzurum Bilgisizlik ve Spor İl Müdürü Fatih Çintimar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erzurum’un alelhusus şita sporlarında koca ivme kaydettiğini belirterek, 2011 Acun Üniversiteler Şita oyunları’ndan sonra kış sporları üstüne kestirmece 10 bin kişinin spor eğitimine başladığını söyledi.
Sonunda aksiyon gücü talebinin kocaman oranda arttığını tamlayan Çintimar, Erzurum’da geleceğin mesleğinin spor aktiviteleri üzerine terbiye almış eğitmenler olacağını rapor etti.
Spor alanında istihdamın seçkin güzeşte devir arttığını vurgulayan Çintimar, ”Erzurum kış sporları alanında kendini ispatlayarak, bellik haline gelmiştir. Şehir, spor kamp merkezi olma yönünde heybetli adımlar atmaktadır. Kandilli’deki tesislerimiz şuan bütün doluluk oranıyla çalışıyor. Aynı haddinden fazla ilden sporcular dinlenme kampı yapıyor. 2004 yılında 2 antrenör fariza yaparken, şu anda bu rakam 70’e yükseldi” diye konuştu.

-”BİLGİSAYAR YAZILIM VE WEB TASARIM UZMANLIĞI”-

Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü İş ve Iz Danışmanı Köksal Tiryaki, bilgisayar yazılım ve Web tasarım uzmanlığı alanında hisse senedi gücü talebinin artım gösterdiğini belirterek, kurumları vasıtasıyla bu alanda verilen kurslara ilginin yoğunlaştığını söyledi.
Bilgisayarın gelişigüzel alanda yaygınlaşması, bu meslekteki elemanların iş bulmalarını bile kolaylaştırdığına aksan yapan Tiryaki, ”Bilgisayar ve teknoloji istihdamı aranan öge olma özelliklerini henüz tafsilatlı benzeri müddet koruyacaktır. Bu mesleği hem kadınlar hem birlikte erkekler yeğleme etmektedir” dedi.
Yazılım uzmanlığına olan hisse senedi gücü talebinin temas geçen dönüş arttığına dikkati çeken Tiryaki, şunları kaydetti:
”Yazılım uzmanları benzeri çok alanda yoğunlaşıyor. Bilgilerin bilgisayarda amaca akıllıca yerine sistematik benzeri biçimde kullanımını sağlayacak elektronik beyin programları edip, pek çokça bilgisayar programlama dilini bilir ve elindeki bilgilerin niteliğine sunu uygun olan programlama dilini seçer ve programı bu dilde yazar. Programlama dillerinin yazımında makbul kodlamaları yapar ve uygular. Yazdığı programı imtihan porte, cümle analistinin verdiği formları, bilgisayarın yararlanma diline kodlar.”
İş-Düzem İl Müdürü Ahmet Ötügen bile Avrupa Birliği’ne antre sürecinde bu alandaki hisse senedi gücü taleplerinin arttığını ifade ederek, Avrupa Birliği İlişkileri Bölümü mezunlarının çeşitli patika odaları, sendikalar, amme ve özel sektörlerde zindelik gösteren kuruluşların AKARSU birimlerinde, şubelerinde, AKARSU ile ilgilendiren konularda araştırma ve müşavirlik işleyen varlık ve şirketlerde, dış tecim firmalarında Gümrük Müşaviri kendisine çalışabileceklerini söyledi.
Türkiye’nin 3 Teşrinievvel 2005’te Avrupa Birliği’ne mecmu üyelik müzakerelerinin başlaması neticesinde ilişkin konuda terbiye görmüş insanlara olan ihtiyacın arttığına aksan eden Ötügen, bu mesleğe gelecekte daha aşkın gerekseme duyulacağını vurguladı.

-PEYZAJ MİMARLIĞI-

Atatürk Üniversitesi Kültür Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Melik Yılmaz, ”Peyzaj mimarlığının önemi, çevremizdeki beton yığınları arttıkça ortaya çıkıyor” dedi.
Peyzaj mimarlığının geleceğin patika grupları ortada gösterildiğini anlatım eden Yılmaz, ÇAKER’de yapılan araştırmalarda bahis konusu mesleğin geleceğin sunma kebir 50 meslek gurubu arasında gösterildiğini belirtti.
Beton yığınlarının artmasıyla, doğal ortamların kaybolduğunu, yeşil alanların namevcut olmaya beniz tuttuğunu ve bunlara sınırlanmış olarak hastalıkların arttığını dile getiren Yılmayan, şöyle konuştu:
”Doğal yaşam mekanlarının bulunmayan olmaması, var olanları ise daha gür yaşanabilir hale tefhim etmek amacıyla neler gerekli insanımız bunu çok gani biliyor. Kent planlaması yapılırken, yeşil alanların pekâlâ korunacağı gibi konular henüz yoğun tartışılmaya başlandı. Imdi insanlar bilinçlendi ve tıpkı ağacı keserken de buna cebin çıkabiliyor. Katıksız hayat kısıtlanmaya başladıkça insanların esenlik problemleri dahi arttı ve nebatat bahçelerin, parkların sayısı arttırılmaya başlandı. Ve bu bölümden mezun olarlar anında işe girebiliyor. Çünkü artık istihdam problemi namevcut.”

-IĞDIR-

Akıbet zamanlarda bölgede yer çabuk gelişen ve değişen iller arasında Iğdır üstelik düz alıyor.
İran, Nahcivan ve Ermenistan’a olan cızık kapıları sayesinde bölgede dakikasında büyüyen bire bir ekonomiye eş Iğdır’da kentte özellikle tahril ticaretine mecbur yerine arsıulusal taşımacılık dolay plana daha çok.
Bir Vakitler haset irtibat ve kamyonetlerle özellikle süt doğmak amacıyla yapılan sınır ticareti, günümüzde yerini balaban firmaların TIR’larıyla yapılan ticarete bıraktı.
Bölgenin sunu balaban TIR filosuna eş Iğdır’üstelik, arsıulusal taşımacılıkta çokça sayıda yurttaş istihdam edildi. Kentte serencam yıllarda yapım sektörü bile kolaylıkla gelişti. Göç almaya başlayan iller arasında kayran düzlük Iğdır’dahi artan kişi talebini diremek için bölük yatırımlarına yordam verildi.
Türkiye’nin konuşu teşrikimesai ve kalkınması hesabına yandaki ülkelerle sürekli toplantılar düzenlemekte, çapraz ticareti imar etmek için icraat yapmaktadır. Bu icraat çerçevesinde 2010 yılında İran ve Türkiye ”Sınır İlleri Iktisadi İşbirliği” toplantısı yapıldı.
Tecim ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan, 3 ülkeyle cızık olan Iğdır’ın az rastlanır coğrafi ve ciddi öneme erbap tıpkısı mülk olduğunu belirterek, Iğdır’ın nahiye sunu şişman TIR filosuna topluluk olduğunu söyledi.

-MUŞ-

Muş’ta serencam yıllarda besin ve tekstil alanına yapılan yatırımlarla hem bölgenin ekonomisi gelişiyor, hem da çoluk çocuk istihdam ediliyor.
Merkeze ilişkin Karaköprü köyünde tafsilatlı yıllar babasıyla çiftçilik fail Tarık Emrah Aşık, oluşum alanına envestisman yaparak, çalıştıran olmanın mutluluğu yaşıyor.
Cet mesleğini bırakarak, oluşum fabrikası kurduğunu anlatan Aşıramento, ”Babam o günün şartlarında çiftçilikle uğraşırken ego günümüz şartlarına bukanak uydurarak elan farklı bire bir sektöre girdim. Bu işe girerken ilimizin ve ülkemizin ekonomisine katkı sağlamayı de amaçladım. Şunda dokuma sektöründe istihsal yapıyorum” dedi.
Buraya kısaca 1 milyon 700 bin liralık yatırım yaptığını anlatım fail Kova, cesaret desteği almadan halis sermaye ile zat işini kurduğunu belirtti.
Burada, 210 kişiye hareket olanağı sağladığını vurgulayan Intihal, ”200 kişiye henüz ihtiyacımız var. Önümüzdeki dönemlerde saf üretime geçtiğimiz antlaşma 200 kişiyi daha işe alacağız” diyerek konuştu.
Fabrikasında üretilen ürünleri başta Almanya, İngiltere, Çin, İsviçre ve Hindistan atılmak üzere ayrımlı ülkelere dış satım yaptığını söyleyen Aşıramento, ”Muş’un gücük sürede Avrupa’ya açılmasını sağladık. Fabrikada günce 6 bin zerre istihsal yapıyoruz. Aylık 180 bin türlü eser kullanıma amade kuzuluk getiriliyor. Yurtiçine birlikte dış satım yapıyoruz. Muş’ta tekstil dış satım özne önce kürsü olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
Sosyal Riski Tenzil Projesi (SRAP) kapsamında kendi işyerini kuran Dayanabilen Toktaş dahi babasının yaptığı fırıncılık mesleğinden ayrımlı bir aksiyon kurduğunu söyledi.
Mülga INHISAR depolarında takti imalathanesi kurduğunu anlatım eden Toktaş, şöyle konuştu:
”Kapatılan TEKEL depolarında 500 metrekarelik bire bir saha verildi. Orada yaptığımız tadilatın arkası sıra çalışmalara başladık. İlk başladığımız işyerini babamın namına yaptırdık. 2011 yılında ev şirketi haline getirdim. Yaz döneminde okulların tatile girmesiyle birlikte özellikle eşim tevessül etmek üzere çocuklarım, kardeşlerim ve yeğenlerim de işyerinde çalışıyoruz. Yaklaşık 20 kişiyi istihdam ediyoruz. Bu bize bahtiyarlık veriyor.”
İnsanlar azimli olduğu müddetçe rastgele şeyin üstesinden gelebileceğini vurgulayan Toktaş, Muş, Bitlis, Van, Erciş, Veca ve Patnos’a akçakesme sattığını söyledi.

-TUNCELİ-

Tunceli’bile celi oteller, termal tesisler ve akarsu sporlarına yönelik yatırımlarla bölgede soylu erki ve toplumsal alanda muhteşem gelişmeler kaydedildi.
Turizmin gelişmesine müteveccih 7 milyon dolara mülk olan 135 akak kapasiteli Tunceli’nin önce ve yegâne 4 celi oteli yapılırken, kentte su sporlarının gelişmesine müteveccih da Vilayet vasıtasıyla rafting malzemeleri makbuz. Su sporlarının mergup seviyeye ulaşması halinde bölgede haddinden fazla sayıda vatandaşın istihdam edilmesi hedefleniyor.
Pertek ilçesinde kâin termal kaynakların turizme kazandırılması üzere ilde ilk defa Pertek Termal Bünye ve Akarsu Sporları Merkezini düz yazı fail Selahattin Şerefoğlu, Tunceli’nin Munzur Vadisi Milli Parkı, Munzur ve Pülümür çayları, Keban Baraj Gölü, termal suları, tarihi eserleri ve mesire yerleriyle yüce aynı turizm potansiyeline ehil olduğunu bildirdi.
Bölgedeki bu potansiyelin açığa çıkarılması, ekonomiye kazandırılması için yatırım yaptığını ifade fail Şerefoğlu, şunları kaydetti:
”Pertek’te 10 milyon doların üzerinde tıpkısı rakama dünyalık olan Pertek Termal Yapı ve Akarsu Sporları Merkezini yaparak hizmete açtım. Şu anda havza illerinden haddinden fazla sayıda herif termal tesisten feyizlenmek için buraya geliyor. Tesisimize mevrut misafirlerimiz termal havuzlarımızdan faydalanmanın beraberinde, Keban Baraj Gölünde tepkili uçak ski, sürat motorları, tekne turu gibi değişik etkinlikleri de yapabiliyorlar. Antrparantez ilin tanıtımına ulama nail olmak üzere misafirlerimizi turlarla il merkezi ve ilçelerine geziye götürmeyi planlıyoruz.”

-ARDAHAN-

Ardahan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Yaşar Daşdemir, Ardahan başta oluşmak için Türkiye’ye ekolojik oyuncak alanında yeni aynı hisse senedi kolunu kazandırdıklarını söyledi.
Daşdemir, 8 ay geçmiş kadınların istihdamına yönelik hazırlanan ”Ekolojik Oyuncak ve Eğitim Malzemesi Üretimi Eğitim Merkezi Projesi” kapsamında açılan kursun tamamlandığını söyledi.
söz konusu kursu bitirenlerin bundan sonra kullanılmamış aynı gelişim kolunu ekonomi piyasasına kazandıracaklarını tamlayan Daşdemir, ”Yemeden Içmeden Ardahan değil, ülke ekonomisine katkısı olacak bir hareket alanını açtık. Şuan itibariyle 25 kadınımız, günde 5 saat süren 8 mahiye kursu başarıyla tamamladı. Çıktı bu kursu bitirenler ekolojik oyuncak alanında kendileri atölye kurup üretim yapabilecekler” dedi.
Avrupa Birliği tarafından desteklenen proje kapsamında hazırlanan ekolojik oyuncakların keyif açısından koskocaman olduğunun altını çizen Daşdemir, ”Bundan Sonra ilimizde afiyet açısından yarayışlı tahtadan oyuncaklar yapılacak. Bu piyasanın kebir tıpkısı repo sağlayacağını düşünüyoruz. Şimdiden talepler arttı” diye niteleyerek konuştu.

-BİNGÖL-

Bingöl’birlikte 61. hükümette Kalkınma Bakanı yerine fariza kayran Cevdet Yılmaz’ın teşvikleriyle kurulan çağrı merkezi, sağladığı istihdam olanaklarıyla ilde sonuç dönemlerin sunma gözde meslek gurubu haline geldi.
Çağrı merkezi sektörünün önde gelen şirketlerinden Callpex, Bingöl Üniversitesi işbirliğiyle Marifet Literatür Fakültesi binası bodrum katında kurduğu bin kişi kapasiteli çağrı merkezinde, şuanda 200 güç çalışıyor.
Bingöl’ün yer çok istihdam sağlayan hür teşebbüs kuruluşu olan Callpex, müteharrik sayısını sene sonuna kadar 500’e yararlanmak üzere işsizlerden murat almaya başladı. Callpex, kademeli yerine Bingöl’deki etkin sayısını bine tamamlamayı hedefliyor.
Bulunan çalışanların yüzde 87’si avrat olan Callpex’in Bingöl Çağrı Merkezi, şimdilik Vestel, TTNET, Avea ve Pegasus müşterilerine bakım veriyor.

Güneydoğu Küçük Asya Bölgesi’nde yer kayran Batman’bile yapı, Diyarbakır’birlikte mermer, Mardin’bile turizm ve Siirt’te ise fıstıkçılık serencam yıllarda gelişen sektörler arasında dikkat çekiyor.
     Diyarbakır’dahi akıbet yıllarda gelişen sektörlerin yer başında mermer üretimi düz alırken, bu seksiyon sebebiyle binlerce güç istihdama kavuştu. Türkiye’dahi işsizliğin bildirme kırıcı yaşandığı illerin başında bulanan Diyarbakır’bile yaklaşık 15 yıl ilk beş on girişimcinin kıtipiyoz sermayelerle açtığı karı ve kurduğu işleme tesisleri sayesinde başlayan mermer üretimi, ilkin Çin ile Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine gerçekleştirilen dış satım yardımıyla güdük zamanda balaban evolüsyon gösterdi. Diyarbakır’dahi oturmuş 25 mermer fabrikasında almanak 270 bin metre sarhoş (750 bin titrem) mermer üretimi gerçekleştirilirken, bu 25 üretimevi ile 50 mermer ocağında toplanmış 4 bin sevimli istihdam edildi.
     Mermerciler Derneği Başkanı Anlaklı Tutal, mermercilik sektörü sebebiyle Kaplıca, Çüngüş, Lice, Hani, Kulp ve Silvan ilçelerinin rustik alanında kurulan 50 ocaktan mermer çıkarıldığını, bu mermerlerin çoğunluğu Diyarbakır’daki 25 fabrikada işlendiğini söyledi.
     Diyarbakır’da güzeşte sene kısaca 300 bin metre mikâp mermer üretimi yapıldığını ve bu mermerlerin yüzde 90’lık bölümünün ”bej” mermer olduğunu bildiren Tutal, üretimi yapılan mermerin nazik bölümünün aralarında Ortadoğu, Uzakdoğu ve Avrupa’nın düz aldığı 50’yi aşkın ülkeye ihraç edildiğini kaydetti.
     Diyarbakır’daki fabrikaların sonuç teknolojiyi kullandığını ve dünyadaki mahdut mermer fabrikaları beyninde meydan aldığını anlatan Tutal, şöyle konuştu:
     ”Diyarbakır’birlikte mermercilik sektöründe 4 emanet aracısız istihdam ediliyor. Mermercilik birlikte Diyarbakır’de farklı sektörlerin oluşmasını sağladı. Çabucak 500 kamyon mermer taşımacılığı yapıyor. Diyarbakır’birlikte ambalaj ve uydurma üretimi mermercilik sektörümüz için kuruldu. İş makinelerinin bakımı amacıyla hususi servisler kuruldu. Mermerciliğe tutkun gelişen taraf sektörlerle alay malay 10 bini aşkın can istihdama kavuştu. Sabık sene kestirmece 110 milyon dolarlık mermer ihracatı gerçekleştirdik. Bu ihracat, Diyarbakır üzere çokça eke aynı rakamdır. Diyarbakır haddinden fazla iri mermer yataklarına cemaat bulunuyor. Bunun çok mebzul değerlendirilmesi lazım. Sektörümüz, Diyarbakır’de işsizliğin azaltılmasına elan büyük yardım sunabilir. Fakat bunun için mermercilik sektörünün desteklenmesi gerekiyor. Hele maden ocağı açılması konusunda nazik bürokratik engellerle yüz yüze kalıyoruz. Bu nedenle Madencilik Yasasında farklılık yapılmasını arzu ediyoruz. Üretiğimiz mermerleri limana ulaştırmada erdemli nakliye ödemek zorunda kalıyoruz. Zira ihraç edilecek ürünleri Sazak Limanına yansıtmak amacıyla karayolunu tercih ediyoruz. Oysaki demiryolu ağımız gelişirse bu sıkıntımız olmayacak. Ayrıca mermercilik sektörü teşvik kapsamına alınmalı, sigorta pirimi ile erke giderinde tenzilat kolaylığı sağlanmalıdır. Bu bindi gerçekleşirse üretimimiz ve ihracatımız artar. Buna sınırlı yerine da istihdam edilenlerin sayısı 20 bine ulaşır.”
    
     -MARDİN’DE TURİZM SEKTÖRÜ HIZLA GELİŞİYOR-
    
     Günümüzde ”bacasız endüstri” adına nitelendirilen ve çok çabuk gelişen turizm sektöründen Mardin’birlikte payını almaya önceden, kente mevrut yerli ve ecnebi turistlerin konaklaması için haddinden fazla sayıda otel ve pansiyon yapılıyor. Mardin’e gelen gezgin sayısına paralel namına akak kapasitesinde son yıllarda iri artış oldu. 10 sene önce 500 akak kapasitesine topluluk Mardin, toprak ve ilçe merkezlerinde yapılan oteller yardımıyla yatak kapasitesini 3 bin 700’e ulaştırdı. 12’si turizm ve 13’ü birlikte şehremaneti belgeli girmek için bütün 25 otel yer alırken, haddinden fazla sayıda butik otel ile pansiyonda bulunuyor. Bu konaklama merkezlerinde bine mail can istihdam edilirken, bilcümle turizm sektöründe istihdama kavuşanların sayısı binleri aşıyor.
     İl Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay, Mardin’e mevrut domestik ve yabancı gezgin sayısında iri artım olduğunu belirterek, Suriye ile Türkiye arasındaki ara sınav uygulamasının sona ermesinin şehir turizmine ulama sunduğunu söyledi.
     Mardin’deki otellerin doluluk oranının erdemli olduğunu dile getiren Beliktay, şöyle konuştu:
     ”Mardin’in yanı sıra Savur, Midyat ve Nusaybin ilçeleri dahi sıra ve kültürel değerler açısından haddinden fazla ensesi kalın. 2001 yılında mülk genelinde 500 olan yatak kapasitemiz bu sezon 3 bin 700’e ulaşacak. Yapımı süren otellerin devreye girmesiyle gelecek mevsim akak kapasitemiz 4 bin 400’e ulaşacak. Antrparantez aile pansiyonculuğu dahi gelişiyor. Şu anda 7 vatandaşımız tarihi evini pansiyon yerine kullanmaya başladı. Bunun beraberinde butik otellere dahi şişman bent var. Gelen turistler tarihi evlerde yıkılmak istiyor. Gelen domestik ve ecnebi turistler yer çok Kasımiye Medresesi ile Deyrulzafaran Manastırını geziyor. Akıbet yıllarda gelişen turizm sektörünün ilime katkısı çok şişman.”
     Artuklu Kervansaray otelinin sahibi Sabahattin Evrensel, 10 yıl öncesine kadar Mardin’de turizmden meze etmenin hayal sayıldığını tabir ederek, şöyle dedi:
     ”Ama zaman Mardin’in turizmden nazik beklentiler var. İstanbul’daki yatımlarını buraya aktardım. Demincek seçme hafta kullanılmamış butik ve sarih oteller açılmaya başlandı. Biraz yıl öncesinde Mardin’i görüşme fail gezmen sayısı almanak 200 bini aşmazken zaman 1.5 milyon turist geliyor. Mardin’de turizm sektörü konuşu ayrımsız kesim haline geldi. Ayraç otellerin buralara akışı da bunun göstergesidir. Hala akak kapasitesi anlamında ihtiyaca karşılık veremiyoruz.”
     Mardin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Nasır Duyan ise Mardin’in her sabık zaman dünya turizminin gözdesi haline geldiği belirterek, turizm sektörünün Mardin’dahi yanında birçok sektörün gelişmesinde bile katkı sunduğunu söyledi.
     Mardin’i gezmeye mevrut domestik yahut ecnebi turistlerin kentte üretimi yapılan Telkari gümüş ürünlerine nazik rabıt gösteriyor. Bu dokunaklı sargı üstüne özellikle valilik ve kaymakamlıkları ile gâh sivil toplum kuruluşları açtıkları kurslarda çokça sayıda Telkari gümüş ustasının yetişmesini sağladı. Mardin Sakatlar Derneği’nce kurulan sim atölyesinde şimdiye büyüklüğünde 120 gönül telkari yapımını öğrendi.
     Cemiyet Başkanı Hasan Anuk, 2000 yılına kadar kente telkari gümüşü satan vakit kaybetmeden 2 işyerinin bulunduğunu belirterek, açılan kurslar ve ağırbaşlı rabıt nedeniyle Telkari gümüşü satan işyeri sayısının 100’ü aştığını söyledi. Geçmişi 5 bin yıl öncesine büyüklüğünde dayanan telkarinin, sim hünerli usta ellerinde hat bulması olduğunu tamlayan Anuk, ”2007 yılında geliştirdiğimiz projeyle bu atölyeyi kurduk. Sakat kardeşlerimiz bu atölyede hem namevcut olmaya beniz tutmuş bu sanatı geliştirdi hem birlikte kazançlı özgürlüklerini kazandı. Şu esas büyüklüğünde 120 engelli kardeşlerimize bu işte becerikli yaptık. Bu telkariler hem mikro zarfında hem dahi yurt dışına gönderiyoruz. KUL, Japonya, Avustralya ve Hollanda kadar ülkelere ihraç ediyoruz. Her ülkeye sayı farkı ayda 1-2 kilogram telkari gönderiyoruz” diye konuştu.
    
     -SİİRT’TE FISTIKÇILIKTAN 9 BİN KİŞİ GEÇİNİYOR-
    
     Kısaca 10 sene önceki 2.5 milyon fıstık ağacının bulunduğu Siirt’te kamu alım ve kuruluşları ile sivil dolgun örgütlerinin geliştirdiği projeler sayesinde gelişen fıstıkçılık sektörü seçkin sabık çevrim büyüyor. Aradan sabık 10 sene içerisinde kentteki fıstık ağacı sayısı tahminî 7 hatim artarak, 16 milyon 5 bin ağaca ulaştı. O dönemde kestirmece 1000 gönül sektörden geçimini sağlarken, fıstık üretiminin artmasına sadık kendisine çalışanların sayısı 9 bin kişiye ulaştı.
     Dönemin Valisi Nuri Okutan’ın girişimleri sayesinde 10 sene önce fıstık fidanı üretimine başlanırken, zaman imdi Siirt yılda 4.5 milyon fıstık fidanı üretir arkaç geldi. 10 sene geçmiş 500 ton fıstığın üretildiği Siirt daha çok almanak 7 bin tonun üzerinde fıstık üretimi yapıyor.
     Siirt İl Fıstık Üreticileri Birliği’nin Avrupa Birliği (SUTAŞ) marifetiyle namzet ve potansiyel aday ülkelere müzaheret etmek için oluşturulan, Paydaşlık Öncesi Müzaheret Uzlaştırıcı (IPA) yoluyla akseptans edilen 8,5 milyon avro tutarındaki projesi Siirt’te fıstıkçılığın gelişmesine daha dahi yardım yapacak.
     Siirt İl Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, kentin balaban gelir kaynaklarından birinin fıstıkçılık olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
     ”Siirt’te fıstıkçılık aceleten gelişmektedir. 2000 yılında 2.5 milyon olan fıstık ağacı sayısı şu anda 16.5 milyona ulaşmıştır. Türkiye’deki fıstık fidanının yüzde 85’i Siirt’te üretiliyor. Fıstık üretimi fail üreticilerimizin sayısı 6 bine ulaştı. Fıstığın işlenmesine ve kavrulmasında 1500 ve fidan üretiminde de esasen 1500 yaşama çalışmaktadır. Toplamda 9 bin güç geçimini fıstıkçılıktan sağlıyor. Fıstıkçılık sektörü ilimizde adeta başını almış gidiyor. Fıstıkçılık sektörü sanayisinin madun yapısı üstelik gelişiyor. Devletin bu konuda üreticilere balaban desteği var. Hoppadak bu yıl fıstıkçılık sektörü üzere 750 adet tarımsal çevirgeç desteği verildi. Katılma Öncesi Arkalama Uzlaştırıcı (IPA) aracılığıyla projemiz akseptans edildi. Bu proje sektörümüzün gelişmesine çokça büyük katkı sunacak. Proje sebebiyle kuracağımız 23 bin metkrekarelik tesiste 28 ayrı kalitede fıstık üreteceğiz.
     Fıstık işleme tesisi sahibi Nihat Cebbar kişi tesisinde 16 işçinin çalıştığını belirterek, ”Fıstıkçılık derhâl gelişiyor. Ekimi yapılan çokça sayıda rekiz eser verir ayla gelince haddinden fazla nazik üretim olacak. Şuanda 10 bine yakın sevimli bu sektörden geçiniyor. 5 yıl sonra fıstıkçılıktan geçinenlerin sayısının 20 bini aşacağını anlayış ediyoruz” dedi.
    
     -BATMAN TEKSTİL KENTİ OLMA YOLUNDA-
    
     Petrol kenti yerine bilenen Batman, güdük sürede bir lahzada gelişen tekstil sektörünün yeni yıldızı olacak. Maliye Bakanı Mehmet Balkır’in girişimleri sonucu bodur aynı müddet önce Batman’daki Tekel’e ait işsiz 60 bin metrekare büyüklüğündeki duman depolarının yatırımcılara tahsisiyle dokuma sektöründe nazik çoğalma kaydedildi. Bu alanda 10 nesiç firması üretime önceden, bu firmalarda istihdam edilenlerin sayısı bine yaklaştı.
     Tekstil firmalarının kalifiye öge ihtiyacına yanıt çevirmek için Batman Valiliği’nin desteğiyle Çok Gayeli Topluluk Merkezi (ÇATOM) ve İş-Seviye’da açılan kurslarla yüzlerce işsize yetişek veriliyor.
     Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Teymur, Tekel’e ilgili aylak 60 bin metrekare büyüklüğündeki esrar depolarının yatırımcılara tahsisiyle 10 firmanın ”Oluşum Site” adı verilen alanda üretime başladığını belirterek, bu firmaların ürettiği ürünlerin yurtiçi ve yurtdışında satışa sunulduğunu söyledi.
     İlçelerdeki tesislerle birlikte kentte 25’e mail dokuma tesisinin bulunduğunu kaydeden Teymur, şöyle konuştu:
     ”Bu firmalarımız zat markalarının beraberinde İngiltere ve Amerika firmalarına de fason üretim yapıyor. Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek ve Batman Valisi Ahmet Turhan’ın girişimleriyle kestirmece 100 dönümlük alanda ‘2. Dokuma Kenti’ kurulacak. Buranın meydan tahsisi yapıldı ve önümüzdeki günlerde bu hazine arazileri firmalara teşvik kapsamında verilecek. Burasıda faaliyete girdiği ara bu sektörde çalışanların sayısı 7 bine ulaşacak. Bu üstelik tıpkısı işsizliğin korkulu yaşandığı Batman için serencam merhale önemlidir. Büro beraberinde değişik sektörlerin birlikte gelişmesine yardım sunacak.”

 Ekonominin globalleşmesiyle birlikte Anadolu’de akıbet yıllarda bakir gelişim alanları ortaya çıkarken, gâh zinde batın işadamları babadan kalma meslekler namına eskimemiş sektörlerde neşelilik gösteriyor.
     Adıyaman’dahi dahi mermer sektörü ağır tıpkı sağlık kaynağı olarak kısa tıpkısı sürede öne bundan sonra.
     Adıyaman Tecim ve Endüstri Odası Başkanı Mustafa Düşüncesiz, tarıma dayalı ekonomiye sahip olan Adıyaman’bile özellikle tütüncülüğün finiş noktasına geldiği dönemlerde nesiç sektöründe aceleci tıpkısı aksiyon süreci yaşanarak koca bire bir eşkal haline geldiğini hatırlatan Fikirli, şunları anlattı:
     ”Ancak akıbet biraz sene içerisinde bugüne büyüklüğünde kullanılmayan düzlük altı zenginliklerimizden mermer kebir bire bir dirimlik kaynağı haline geldi. Adıyaman’bile bugüne büyüklüğünde işlenmeyen mermer yatakları çıktı kütlü mermerlerin çıkarılması sonucunda yetişkin ihracat kaynağına dönüştü. Ülke ekonomisinin sunma muhteşem zenginliklerinden biri olan mermer bundan sonra Adıyaman?üstelik önemli bir göz haline geldi.”
     Günce kestirmece 80-100 kamyon kütlü mermer çıkarıldığını bildiren Aptal, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ”Adıyaman’dan çıkarılan mermerler kamyonlarla mümasil limanlara oradan üstelik Uzakdoğu ülkelerine ihraç ediliyor. Bu birlikte yılda 120 milyon dolarlık aynı sağlık demektir. Temennimiz önümüzdeki dönemlerde bu yüce kaynağımızı kütlü tıpkısı şekilde ihraç değil da, Adıyaman’bile mermeri işleyerek meful haline getirip, ülke ekonomisine yardım sağlamaktır.”
     Öne sâdır diğer sektörlerin yapı, oto yan sanayi, iplik, tarım ve hayvancılık olduğunu tabir fail Düşüncesiz, ”Ancak eskimemiş sektörler beyninde yıldızı projektör ve öne çıkan mermercilik oldu. Hayvancılık bile akıbet yıllarda teşvikler sebebiyle biraz canlandı. Ayrıca Saffan Bin Verimsiz Hazretlerinin mezarının Adıyaman’dahi olması ve Türkiye’dahi mezarı tanıdık iki sahabeden biri oluşu, inanç turizminin birlikte gelişmesini sağlıyor” dedi.
    
     -KİLİS’TE ÜNİVERSİTENİN AÇILMASI YENİ SEKTÖRLER DOĞURDU-
    
     Kilis Tecim ve Uran Odası Umumi Sekreteri Kasıt Sakar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1995 yılında el olmaları, 5084 Basit Motivasyon Yasası ile sanayicinin sunulan desteklerden faydalanması ve 7 Açıklık Üniversitesi’nin kurulmasıyla alay malay kentte sanayinin yeniden şekillenmeye başladığını ve yeni sektörlerin öne çıktığını söyledi.
     Dokuma, çuval, zeytinyağı ve musaffa ayçiçek hasım, bostan oyuncakları, çikolata, baharat paketleme, pekmez ve sucuklu ceviz, nar suyu, plastik ambalaj, iplik, konfeksiyon, çimento, inşaat malzemeleri, hazır beton alanlarında üretimin vakar kazandığını belirten Sakar, hele 7 Mabeyin Üniversitesi’nin açılmasıyla birlikte fast-food, pastane, genel ağ cafe kabil işyerlerinin çoğaldığını kaydetti.
     Eskimemiş mesleklerin gelişmesinin yanı sıra babadan oğluna güzeşte kâh gelişim kolları, teknolojinin imkanları kullanılarak kol üretime dönüştürülüyor. Kilis’in sunu eski dondurma ve tatlıcılarından olan Yerey Ailesi’nin canlı kuşakları, dede mirası olan mesleklerini teknolojiyle birlikte büyüttüler. Ahmet Uğur, Erdinç ve İbrahim Yerey kardeşler, Mayıs 2011 tarihinde Hacı Fadıloğulları Azık İmalat Uran ve Tecim Limited Şirketi’ne kapalı kendisine üretimevi kurdular. Sekans üretime sabık kardeşler, ürettikleri dondurmayı bölgede bir nice kente birlikte pazarlıyor.
    
     -KAHRAMANMARAŞLI TAZE NESİL DÜNYAYI YAKINDAN TAKİP EDİYOR-
    
     Ilkin iplik kalkışmak üzere güpür ve konfeksiyon üretimi ile özel sektör yatırımlarının sürat kazandığı Kahramanmaraş’ta, son yıllarda bakir döl dinç işadamları dünyadaki soylu erki gelişmeleri yakından takip ederek değişik alanlara kadem atmaya başladı.
     Kahramanmaraş’ta bakırcılık çok eskilere dayanan tıpkı musahabe dalı. Üretilen geleneksel kaplar,Türkiye’nin hemencecik değme iline satılıyor. Yıllardır bakırı faal Kahramanmaraşlı ustaların çocukları zaman babalarından aldıkları emaneti haddinden fazla elan ayrımlı noktalara götürüyor. Bakırcılıktan gelen yıpranmamış sulp işadamları, bugün polat aş damı kayıt sektöründe mehabetli tıpkı üretim gerçekleştiriyor. Bugün Türkiye’nin çelik mutfak pırtı üretiminin yüzde 70’i Kahramanmaraş’ta yapılıyor.
     Kahramanmaraşla özdeşleşen dondurma, bugün modern tesislerde gerçekleştirilen üretimle ilgi çekiyor. Yıllardır geleneksel tarzda dondurma üretimi fail firmalar gerçekleştirdikleri yatırımlarla babalarından aldıkları emaneti kayırıcı seviyelere çıkarttılar. Sektörde yöre plana sâdır Mado, oluşturduğu bellik ile dünya çapında âdemoğlu yaptı.
    
     -ENERJİ SEKTÖRÜNE YATIRIM ARTIYOR-
    
     Akıbet yıllarda erke yatırımlarının hususi sektöre devredilmesiyle alay malay Kahramanmaraş’ta bu sektöre envestisman artmaya başladı. Zaman kentte 1 milyar dolarlık erke yatırımı bitmeme ediyor. Oluşum sektöründe faaliyet gösteren birçok firma erke yatırımlarına geçiyor.
     Canli işadamlarından Ertuğrul Tanrıverdi’nin ailesi yıllardır dokuma sektörü içerisinde düzlük aldı. Elan 27 yaşında olan Tanrıverdi, zaman Kahramanmaraş’ta canlılık gösteren Şaman Erke’nin Yönetim Kurulu Başbuğ Yardımcılığını yürütüyor.
    
     -TEKSTİLCİ BABANIN MODACI KIZI-
    
     TOBB Kahramanmaraş Avrat Girişimciler Yerleşmiş Başkanı birlikte olan Nazlı Ahu Kurtul, üniversitede işletme eğitimi aldıktan sonra memleketine döndü. Babası kentin önde mevrut yapı firmalarının birisinin başında vadi düzlük Kurtul, 3 yıldır moda ve dizayn konusunda istihsal gerçekleştiriyor. ”Baylan Ceylan” adlı zat markası oluşturan ve Türkiye’nin 8 noktasında komutan yapan Kurtul, ”Kürsü çeşitliliği ilimizde maalesef çok değil. Esasen ego bile kolayı seçebilir, babamın yanında işime devam edebilirdim. Fakat bunu tercih etmedim. Bire Bir nevi zoru seçtim ve bugün moda alanında istihsal gerçekleştiriyorum” dedi.
     Tarımdan mevrut bir ailenin çocuğu olan Saf Gümüşer üstelik kullanılmamış aksiyon alanlarının oluşmasındaki sunu azrail örneklerinden birisi. Bir Tane başına kurduğu Teknomelt firması ile Kahramanmaraş’ın ilk maharet yapı fabrikasının başında bulunan Gümüşer, dokusuz güpür adını verdiklerin ürünleri ancak dışına pazarlıyor.
     Akıbet yıllarda değişik sektörlere aşama atan firmalardan biri birlikte Kaplıca Yapı. Oluşum sektörü ile hisse senedi hayatına atılan firmanın Umumi Müdürü Ahmet Gaffar Akarca, geçen yıl odun kırıntıları, plastik ve kimyasal karışımından ahşap plastik üretimi gerçekleştirmeye başladı. Kahramanmaraş’ta tıpkı ilki gerçekleştirdiklerini belirten Kaplıca, bu alandaki yatırımlarına devam edeceklerini rapor etti. Kahramanmaraş Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Kamil Şirikçi, kullanılmamış sektörlerin devreye alınmasının kayıt olduğunu vurgularken, ”Yeni tohum işadamlarımızdan hasis umutluyuz. Dünyayı izliyorlar ve bu alanlarda envestisman gerçekleştiriyorlar” dedi.
    
     -GAZİANTEP SANAYİYE YÖNELİYOR-
    
     Gaziantep serencam 4-5 sene öncesine kadar asıl hammadde ve açıklık malı üretirken, bugün tüketiciye yönelik nihai ürünler fail şehir konuma geldi. Örneğin ip, oluşum-konfeksiyona ve halıya, makine imalatı anahtar teslimi üretimevi kurmaya, gıda üretimi paketli ürünlere dönüştü.
     Gaziantep’te hayatiyet gösteren Değirmen Araba, Türkiye’nin yanı sıra dünyada bir nice ülkede tıpkı yandan açacak teslimi un ve irmik fabrikaları kuruyor, farklı yandan kendi ürettiği makineleri satıyor.
     Şirketin Umumi Müdürü Selçuk Ataseven, ”Dünya genelinde 5 kıtada 45 ülkeye yayılmış binlerce müşteriye hizmet götürüyoruz, ihracat yapıyoruz. Ağırlığımız Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetleri. Ondan bilahare Afrika ülkeleri geliyor. Biz hem proje bazında fiilen anahtar teslimi üretimevi kuruyoruz hem da makine çeşidimiz çokça aşkın olduğu için fabrikaların makine ihtiyaçlarını birlikte karşılıyoruz. Bugüne kadar 300’ün üstünde anahtar teslimi un ve irmik fabrikası kurduk ve sayımsız makine yapım ettik. Sunma çokça Türk cumhuriyetleri ve Ortadoğu ülkelerinde, özellikle Kazakistan ve Suriye’de açacak teslimi üretimevi kurduk. Türkiye’bile lahzada lahzada hep şehirlerde tesis kurduk” dedi.
     Gaizantep Birleştirme Sanayi Bölgesi (OSB) ve Naksan Holding Başkanı Cahit Nakıboğlu, yıpranmamış neslin ticaretten haddinden fazla üretin satmaya, sanayiye yöneldiğini vurgularken, ”OSB’dahi otomotiv dışında Türkiye’deki mecmu sektörler var. Ama genişlik kategorik göze çoğaltan halıcılık sektörü. Gaziantep, acun araba halısı üretiminin merkezi oldu” dedi.
     Naksan Hoding’in tarihsel gelişimi, kullanılmamış kuşaklarla beraber hareketlilik gösterdikleri sektörel değişimi da gösteriyor. Temeli 1940 yılında Mehmet Nakıboğlu vasıtasıyla global attariye ve hırdavat mağazası atılmış, 1960’lı yıllarda plastik sektöründe atağa güzeşte Ana Ortaklık, üçüncü jenerasyonun idare kadrosunda vadi almasıyla içki tazeledi. NAKPilsa Yapı, Royal Halı, Adularya Enerji, Naksan Uygulayım Bilimi ve halı ipliği Royal BCF şirketlerini bünyesine kattı.
     Naksan Holding’in üçüncü jenerasyonu Taner Nakıboğlu, anlayış projeleriyle holdingin değişim ve yatırım sürecine taraf veriyor. Royal Halı, Adularya Enerji, Koşut Bina kabil koskocaman şirketleri başkanlığının yanı sıra Zirve Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığını yapan Taner Nakıboğlu, ”Holding adına 1998’den 2007’ye büyüklüğünde atılımı, 2007 yılından itibaren değişimi yaşıyoruz” diyor.

Kayseri’üstelik 1990’lı yıllardan sonradan familya yapımı yemeklerin ticaretini yapmaya başlayan kadınlar, hemcinslerine istihdam sağlıyor.
     Annelerinden veya kaynanalarından öğrendikleri, Kayseri’nin dernekevi lezzetlerini evlerinde yapan kadınlar, 1990’lı yılların sonlarında, talepleri değerlendirerek bu konudaki yeteneklerini ticarete dökmeye başladı.
     Eş girişimciler, ”bacı, abla yahut hanım” şan sıfatlarıyla adlarını verdikleri işyerlerinde, düğün, nişan yahut sünnet gibi hususi eyyam ile bayramlar üzere baklava ve şekerli çeşitleri yaparak, familya yapımı yerel lezzetlerin ticaretini yaptılar. İlerleyen yıllarda, takkadak hususi eyyam amacıyla değil, değişik zamanlarda dahi özelikle çalışan kadınların imdadına yetişen bu çeşit işyerleri, baklavanın yanında mantı, yağ mantısı, gümüş varak sarması, katmer, akarsu böreği, gözleme, bazlama, duygulandıran köfte, nevzine tatlısı, el yapımı makarna ve erişte kabilinden ürünleri müşterilerinin beğenisine sundular.
     Kadınların, evlerinde nesep işleri ve dernekevi lezzetleri yazmak hesabına, hemcinslerinin işyerlerinde yaptığı ürünlere rica göstermeleri, yavaş ayrımsız departman oluşmasına bozukluk oldu. Kayseri’birlikte bu şekilde 60 civarında işyeri ruh gösteriyor.
     Bu asıl işyerleri, imdi kadınlar üzere istihdam alanı oluşturuyor. Erkeklerin yalnız, muhasebe, pazarlama veya nakliye işlerinde fariza yaptığı işyerlerinde üretimde kadınlar çalıştırılıyor. Başka yerlerde faaliyet imkanı bulamayan 500’den fazla karı, bu işyerlerinde istihdam ediliyor.
     Serpil Abla isimli işyerini 1997’de kuran Serpil Özaşır (60), bugün 3 şube ile neşelilik gösteriyor. Dördüncü şubeyi açmaya hazırlanan Özaşır, 25 kadın iştirakçi çalıştırıyor, sülale üyeleri ve yakınlarıyla alay malay kestirmece 50 kişiye iş imkanı sağlıyor.
     Annesinden öğrendiği baklavaları yaparak bu işe başladığını belirten Özaşır, ”Düğün kabil özel günlerde baklava yaparak bu işe başladık. İlk zamanlar tereddütlüydük. Amma elan sonradan çok fazla rica oldu. 3 şubeye ulaştık, demin dördüncü şubemizi açacağız” dedi.
     Sema Abla isimli işyerinin işletmecisi Müjgan Ulama (43) da kardeşine gelişim bina etmek üzere açtıkları işyerinde 12 kadına istihdam sağlıyor.
     Akıbet dönemde, alim bilmeyen herkesin bu tür işyerleri açmaya başlamasından müşteki Ulama, şunları söyledi:
     ”Kardeşime aksiyon yapmak üzere bu işyerini açmıştık. Ben o çağ bir fabrikanın işletme müdürüydüm. Ama burası, çok hareket yapmaya başlayınca işimden ayrılıp işletmenin başına geçtim. Yaklaşık 13 yıldır müşterilerimizin desteğiyle marka haline geldik. Özelikle basit kadınlar üzere iş alanı oluşturuyoruz. Bambaşka ayrımsız hisse senedi etme imkanı olmayan kadınlar buralarda çalışarak karı bütçesine yardım sağlıyor. Tığ üstelik hemcinslerimize istihdam sağlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ancak, bu tuhaf işyerlerine olan rica artınca cümle bu sektöre yönelmeye başladı. İşi bilen bilmeyen dizge bu işi yapmaya çalışıyor. Hakeza olunca kalite düşüyor. Bundan rahatsısız, biz bu işi işinin ehli kadınların yapmasından yanayız.”
     Elan önce eksantrik benzeri hemcinsinin işyerinde çalıştıktan sonradan kendi işyerini kuran Neriman Arslan (52) bile ”Neriman Hanım” isimli işyerinde, eşi ve 3 çalışanıyla gelişigüzel lokal lezzetleri müşterilerine sunuyor.

Share: