Ekimde mevcut yapım işleri seviyesi 2,7 nokta arttı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD) aylık sektör raporuna bakarak, toparlanma eğiliminin sürdüğü ekim ayında kâin yapım işleri seviyesi bir önceki ayak tabanı bakarak 2,7 fakül daha arttı.

Türkiye İMSAD’dan yapılan açıklamaya göre, Türkiye İMSAD’ın, sektörün çatı kuruluşu yerine hazırladığı “Teşrinievvel 2019 Göz Raporu”na bakıldığında yapım sektörü yürek endeksinde artım ekim ayında dahi bitmeme etti.

İnşaat sektörü güven endeksi haziran ayındaki mecbur düşüşün peşi sıra izleyen dört ay ortamında kademeli ve temkinli tıpkı çoğalma gösteriyor. İnşaat sektörü cüret endeksi teşrinievvel ayında 2 puan henüz arttı.

İnşaat sektörü hamaset endeksinde yaşanan bu artış ile yürek seviyesi bu yılın zirvesi olan nisan ayına de yaklaştı. İnşaat sektörü büzük endeksinde toparlanma yaşanmakla alay malay yiğitlik seviyesi eski yıllara göre düşük seviyelerde bulunuyor.

Kâin inşaat işleri seviyesi ilk teşrin ayında 2,7 fakül arttı

Ekim ayında mevcut yapım işleri seviyesi ayrımsız önceki ayak tabanı göre 2,7 benek elan arttı. Eylül ayındaki sıçrama sonrası artım eğilimi sürdü. İnşaat işleri kâin seviyesi familya ayındaki anif düşüşün arkası sıra artım eğilimine girdi ve mayıs ayına kadar yükseldi, haziran ayında detaylı hezel tatili ve siyasi beklentiler ile bulunan işlerde düşüş gerçekleşti. Orak Ayı-ilk teşrin döneminde ise bulunan yapım işleri seviyesi 13,5 puan artma gösterdi.

Mevcut yapım işleri seviyesi güzeşte yıllar ile karşılaştırıldığında halen bağan kalmakla birlikte toparlanma eğilimi sürüyor. Eke ekonomik göstergeler ile mali göstergelerde sağlanan bağıntılı denge ve alelhusus faiz oranlarındaki düşüşler inşaat sektöründeki işleri de olumlu etkilemeye devam ediyor.

İnşaat sektöründe alınan bakir hisse senedi siparişleri 2019 yılı temmuz ayında ilk kez maaş bazda artma gösterdikten sonraları ağustos ve eylül aylarında birlikte yükselmişti. Bu artma teşrinievvel ayında dahi 4 puan olarak gerçekleşti. Kullanılmamış alınan inşaat işlerinde toparlanma ivme kazanmaya başladı.

Dal seviyeden ahit oldu ve bu seviyeden uzaklaşılmaya başlandı. Kullanılmamış alınan gelişim siparişleri seviyesi geçen yılın ilkgüz seviyesine yaklaştı. Fakat kalımlı iyileşmenin mevcut takat sınırı ile devir alacağı öngörülüyor.

Türkiye-ABD ticaret hedefine sektörden koskocaman yardım

Türkiye ile KÖLE arasında kopça ticaretin 100 milyar dolara çıkarılması hedefi bulunuyor. İki ülkenin kopça, kararlı bire bir tecim zarfında olması ve ölçülü vadede dış satım ve ithalatın 50’bitik milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Bu çerçevede Türkiye’nin MEMLUK’ye müteveccih dış satım potansiyeli olan sektörler zarfında inşaat malzemeleri sanayisi eke benzeri saha tutuyor.

KÖLE dünyanın sunu şişman yapım malzemeleri ithalatçısı ülke konumunda yer alıyor. 2018 yılında 118,47 bilyon dolar tutarında inşaat malzemeleri ithalatı eden ÇAKER bir anda serian bilcümle yapım malzemeleri ürünlerini mehabetli ölçüde ithal ediyor.

Tenvirat cihazları, canlılık malzemeleri, demir polat boru ürünlerinde dış alım 11’asker milyar doların üzerinde seyretti. Yalıtımlı kablolar ithalatı 7,65 milyar dolar, burulmuş vana ve valf ithalatı 9,3 bilyon dolar, plastik inşaat malzemeleri ithalatı 8,1 milyar dolar ve ağaçtan inşaat malzemeleri ithalatı 6,8 bilyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye’nin yer büyük inşaat malzemesi pazarı KÖLE

Türkiye’nin 2018 yılı bakımından ABD’ye inşaat malzemeleri ihracatı 1,41 milyar dolara ulaştı. 2018 yılı itibarıyla Türkiye’nin yer iri inşaat malzemeleri pazarı BENDE oldu. ÇAKER pazarında yüzde 1,2 paya erbap olan Türkiye, ÇAKER pazarına hızlı hızlı bir lahzada bütün ürünlerde dış satımcı olmakla birlikte hacim, değer ve behre namına bazı sektörler öne çıkıyor. İşlenmiş ahcar ihracatı 288,4 milyon dolar ile yüzde 10,5 iş payı aldı.

Demir çelikten borazan ihracatı 239,6 milyon dolar, demir çelikten yanay ihracatı ise 214,3 milyon dolar oldu. 2018 yılında çimento ihracatı 118 milyon dolar, alüminyumdan inşaat malzemeleri ihracatı 105 milyon dolar ve kıvrılmış valf ve valfler ihracatı ise 106,5 milyon dolar kendisine gerçekleşti. Seramik kaplama ihracatı 2018 yılında 86,6 milyon dolar oldu. Çipo çelikten cıvata ve somunlar ile yeniden kilitler ve tesisat eşyası ihracatı bile göreceli yerine erdemli gerçekleşti.

MEMLUK özellikle Trump yönetiminde altyapı yatırımlarına vakar veriyor. Esasen sonuç yıllarda konut ve basamak dışı yapım faaliyetlerinde majör evolüsyon yaşanıyor. 2019 yılında ABD’birlikte almanak yapım harcamalarının 1,3 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor.

Bu çerçevede KUL’nin inşaat malzemesi ithalatı birlikte artışını sürdürüyor. Cemi bu gelişmeler çerçevesinde, Türkiye yapım malzemeleri sanayisinin, KUL’ye müteveccih bulunan ihracatı ile ticaretin geliştirilmesinde ve ihracatın artırılmasında şanlı benzeri işlev görmesi bekleniyor.

Share: