Korona virüsün psikolojik etkileriyle savaş ediliyor

Keyif Bakanlığı, eksiksiz dünyayı etkisi altına alan kullanılmamış tür korona virüs (Kovid-19) salgınının psikolojik etkileriyle de savaş ederek muhteşem çalışmaları hayata geçiriyor.

“10 Teşrinievvel Dünya Ruh Sağlığı Günü” zımnında, Keyif Bakanlığı verilerinden derlenen bilgilere bakarak, bu yılki ana konu, “Her antlaşma ve temas yerde tümce amacıyla can kuşu sağlığı” kendisine belirlendi.

Kovid-19 salgını milyonlarca insanın ruh sağlığını üstelik etkileyerek küresel namına eşi görülmemiş bire bir afiyet önceliği yaşatıyor. Dünya virüsü kontrol altına kabul etmek ve çözüm seçmek için uğraş ederken, yaşanan keder, çekinmek, tecrit ve kısıtlamalar belirsizlik ve birey sıkıntıları artırıyor.

Acun çapındaki salgının etkileri dışında, ruh sağlığı alanında bile dokuz canlı çok gerekseme bulunuyor.

450 milyon ruh bilimi sekte yaşıyor

Acun Sağlık Örgütü (DSÖ) 2001 Acun Afiyet Raporu’na göre, kestirmece 450 milyon âdem sağlıksızlık ve engelliliğin önde mevrut nedenleri arasında saha alan ruhiyat bozukluklarla yaşıyor.

DSÖ 2012 Acun Sağlık Raporu’na bakarak ise seçkin dört kişiden biri hayatlarının aynı aşamasında ruhiyat aynı bozukluktan etkilenirken, zihinsel, nörolojik ve yön kullanma bozuklukları, hep global hastalık yükünün yüzde 13’ünü oluşturuyor. Bu resim, can kuşu sağlığına gelişigüzel zamankinden daha fazla evleviyet verilmesi gerektiğini gözler önüne seriyor.

Mevcut toptan ivedili esenlik durumu altında kimsenin ruh sağlığı hizmetinden yoksun bırakılmaması gerekiyor. Psikososyal destek ve ruh sağlığı millî planlarının, Kovid-19 salgınının can kuşu sağlığı sonuçlarını ve vatandaşlar üzerindeki etkisini ele alması gerekiyor.

Psikososyal bindi hizmeti veren 2 bin 283 personele eğitim verildi

Türkiye’da Mart 2020’den bu yana etkisini gösteren Kovid-19 salgın sürecinde erişilebilir ruh sağlığı hizmetlerinin sağlanabilmesi amacıyla 81 ilde pandemi psikososyal bindi planlama ve çalışmaları yapıldı.

Pandemi Millî Gösteri Planı’nda, psikososyal bindi hizmetleri ve lacerem verilmesine ilgilendiren bire bir seri düzenleme yapıldı. Kovid-19 ile mücadele kapsamında, 30 Mart 2020’den itibaren 81 ilin tamamında psikososyal bindi hatları etkin kuzuluk getirildi.

Psikososyal bindi hatlarında, halkın ve afiyet çalışanlarının değişen günce hayat alışkanlıkları, kendileri ve sevdikleri amacıyla duydukları sakil melal, kızdırma, utanmak, çaresizlikten kaynaklanan stresin genişlik uzuv indirilebilmesi, kronik ruh bilimi bozukluğu olan ve takibi müstelzim bireylere ve ailelerine verilen desteğin sürdürülebilmesi konularında destek sağlandı.

“Psikolojik Bilgilendirme Rehberi” hazırlandı

Yurtlarda ya bile evlerinde karantinada olan vatandaşlara ve afiyet çalışanlarına müteveccih “Ruh Bilimsel Bilgilendirme Rehberi” dahi hazırlandı.

Rehberde, “Belkili psikolojik tepkiler nelerdir? Devir ilerledikçe neler mümkün? Kendimizi iyi yararlanmak için neler yapabiliriz ve hangi antlaşma benzeri uzmandan destek almalıyız?” başlıklarını içeren bilgilendirmeler yapıldı. Moral ve kılavuzluk hizmeti kapsamında videoteyp, gürültülü kaydı, e-Risale, e-Katalog, e-Afişler ve amme spotu hazırlandı.

Kovid-19 ile uğraş kapsamında hatlar üzerinden psikososyal bindi hizmeti veren 2 bin 283 personele (psikiyatri uzmanı, ruhiyatçı, sosyal hizmet uzmanı ve çocuk gelişimci); yetkinliğinin artırılması ve hızlı oryantasyon amacıyla, güneş tacı virüsten dehalet yolları, afiyet çalışanına destek, stresle başa çıkmanın yolları, hadise yönetimi ve online ruh sağlığı hizmetinin pekâlâ alınacağı konularında online yerine Sağlık Bakanlığı “Ulusal Sağlık Eğitim Bilimi Sistemi” üzerinden “Kovid-19 ile Mücadelede Psikososyal Bindi Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Eğitimi” verildi.

Dünyada 37 milyondan fazla Kovid-19 vakası var

Maskeyi elan yıllarca takacak mıyız?

 

Share: