Obezite sorunu olanlar Kovid-19’u alçak geçirebiliyor

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilgelik Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Bülent Şans, obezitenin Kovid-19 üzerine ve Kovid-19 salgınının obezite üzerine etkisine ait açıklamalarda bulundu. 

Dünyada 2 milyara mümasil insanın kilo fazlalığı evet dahi obezite problemi olduğunu, Kovid-19 vaka sayısının ise 40 milyona ulaştığını tamlayan Talih, son dönemde obezite ve Kovid-19 ilişkisini değerlendiren bilimsel icraat yapıldığını aktardı.

Obezitenin Kovid-19 hastalığının seyri üzerinde önemli etkisi olduğunu vurgulayan Felek, Hacettepe Üniversitesinde dünyada bugüne kadar yapılmış araştırmaların sonuçlarını değerlendirdikleri sermaye-analiz çalışmasına ilgili şu bilgileri verdi:

“Dünyada obezite ve Kovid-19 üstüne yapılan tamam çalışmaları taradıktan sonraları uygunluk kriterlerini karşılayan 19 araştırmanın sonuçlarını meta-analizle değerlendirdik. Elde ettiğimiz veriler, obezitesi olan bireylerde Kovid-19 dolayısıyla hastaneye yatma, aheste bakım ve teneffüs cihazına bağlanma ihtiyacının yüzdelik 80’e vasıl oranda arttığını gösterdi. Buna bedel obezitenin bati bakımda yatan Kovid-19 hastalarında ahiret yolculuğu riskini artırmadığını belirledik. Hafif itidalli şiddette obezitenin sakil bakımda bire bir cirim yardımcı etkisi de olabiliyor. Bu duruma obezite paradoksu adı veriliyor.”

Baht, meta-çözümleme makalesinin yorum aşaması tamamlandıktan sonraları arsıulusal ayrımsız ilmî dergide yayımlanacağını bildirdi.

Sağlığın korunmasında tagaddi, aymazlık, stres yönetimi ve egzersiz önem taşıyor

Prof. Dr. Felek, bu dönemde periyot içre ehliyetli fiziksel aktivitenin dahi önemine dikkati çekerek, “Pandemi döneminde evde geçirilen sürenin artması, fiziksel aktivitenin azalması, gaflet uykusu düzeninde engebe ve yüksek ruhsal gerilim ile obezitesi olan bireylerde kilo kontrolünü zorlaştırken, kilogram problemi olmayanlarda de zamanla kilo artışına hastalık olabiliyor.” dedi.

Pandemi döneminde kilo alımının önlenebilmesi amacıyla yapılması gerekenlere ait şunları kaydetti:

“Alınabilecek tedbirleri 4 harften oluşan ‘BUSE’ kelimesi ile tanımlıyorum. ‘B’ harfi tagaddi. Bunun üzere katiyetle zinde ve stabil ayrımsız beslenme programı geçişsiz. ‘U’ harfi uykuyu sahne ediyor. Pandemi döneminde bir nice güç içtimai medyadan ve televizyonlardan bazen gece geç saatlere büyüklüğünde haberleri ve Kovid-19’a ilgili programları izliyor. Bu nitelik gaflet düzenini bozduğu kabil stresi dahi artırıyor.

Koronavirüs salgını döneminde infodemi olarak adlandırılan, virüsten daha dokunaklı ve hızlı şekilde hatalı ve yanıltıcı haberlerin yayılması söz konusu. Sonuçta, geç saatlere büyüklüğünde bunların izlenmesi namına 6-8 saat okunabilen şeb uykusu önem taşıyor. ‘S’ harfi stresi ifade ediyor. Stres yönetimi çokça koskocaman. Zira tıpkı kişide ruhsal gerilim düzeyi hangi büyüklüğünde yüksekse kilogram isnat etmek o kadar zorlaşıyor. Strese ilişkin kendisine vücut alelhusus işaret çevresinde çok yağ tutmaya başlıyor. Nedeniyle sağlık riski artıyor.

Son kod ‘E’ ise idman. Akıntı etmeden kilo kontrolü hatırlamak türlü değil. Bu nedenle müstevli döneminde dahi evde evet birlikte dışarıda fiziki meydanlık kurallarına uyarak banko yeterli düzeyde idman yapılmalı.”

Veri Müesses üyesinden uyarı: Şiddetli ölçere alın misafire HES Kodu

Otobüste korona olduğunu ağzından kaçırdı âlem karıştı

Acun genelinde fert kaybı 1 milyon 248 bini aştı

Keyif Bakanı’ndan fotoğraflı ihtar: Hastalık yayılıyor

 

Share: