PROF. DR. AHMET AYDIN: İLAÇ TEMIZLEMEK PROFESYONELLİK GEREKTİRİR

İlaç kullanmanın profesyonellik gerektirdiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Entelektüel, ‘İlaç kullanımında bilinmesi müstelzim sunu eke noktalardan biri hastalarımızın kendi başlarına evet de kulaktan biber dolması tavsiyelerle reçete kullanmamasıdır. İlaçları kullanırken doktor ve eczacı eliyle marke olan talimatlara kelimesi kelimesine uyulması gerekiyor. Uyulmazsa, derman etkisini göstermeyebilir evet üstelik zehirlenmeye kadar gidebilen istenmeyen etkiler ortaya çıkabilir’ dedi.

Kış aylarının gelmesi ve gribal enfeksiyonların artması üzerine hasta olmamak ya bile hastalığı hafif avutmak amacıyla hekim onayı olmadan bazı ilaçlar kullanmaya başlayan insanların olduğuna belen fail Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Ana Marifet Dalı Başkanı Prof. Dr. Aydın, bu durumun haddinden fazla zararlı olabileceğini belirtti. Prof. Dr. Ahmet Münevver, derman kullanma sürecinde uyulması gereken kavait karşı hikmet verdi.

‘İLAÇLARIN MAKUL ORTAMDA SAKLANMASI GEREKİYOR’

İlaçların düzgün ortamda saklanması ve uygun ortamda tutulması gerektiğini tamlayan Prof. Dr. Aydın, ‘Eğer ilaçlar akla yatkin ortamda saklanmazsa maatteessüf ilaçlardan beklenen tartı alınmayabilir. Diyelim kim, oldukça benzeri çocuğa doktor vasıtasıyla antibiyotik yazıldı. Genellikle çocukların kullandığı antibiyotikler sulandırılarak beğenilen antibiyotiklerdir. Burada o antibiyotiklerin şişedeki ölçüye büyüklüğünde sulandırılması, fena hâlde karıştırılması iri ehemmiyet yer ediyor. Mütecanis bire bir karışımın olduğunu vatandaşımızın görmesi gerekiyor. Tıpkısı gayrı koca laf ise bu sulandırılmış antibiyotiğin nerede saklanacağıdır. Yıvışık antibiyotik kesinlikle buzdolabında saklanmalı çünkü sulandırılmış antibiyotikler hızlı hızlı bozulmaya başlar. Antibiyotik eğer makul saklanmazsa 3-4 çağ bilahare etkisini göstermez, tedavinin tamamlanmasını engeller’ ifadelerini kullandı.

‘HERKESİN VÜCUDU, HASTALIĞI FARKLI; BİRİNE İYİ GELEN İLAÇ DİĞERİNE İYİ GELMEYEBİLİR’

Viral enfeksiyonlar sırasında bir nice insanın birbirlerine ilaç tavsiyelerinde bulunduğunun dahi altını çizen Prof. Dr. Kültürlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Herkesin vücudu, hastalığı farklı; birine bereketli mevrut derman diğerine bol gelmeyebilir. Diyelim ki, hastalar ilaçları birbirine verip, kaynak etmeye başladı; ilacı kullanmaya devam fail pestil sakat kullandığı için tıpkısı faydasını göremez, ayrıksı can ise kullanmaması gereken tıpkısı ilacı kullanmış olacak. İnsanlardaki çor belirtileri birbirine benzeyebilir; örneğin iki tarafın da ateşi kabil. Amma bir tarafın ateşinin sebebi bakteriyel enfeksiyon olabilecekken gayrı tarafın ateşinin sebebi viral tıpkısı enfeksiyon benzer. Bakteri amacıyla kullanılabilecek antibiyotiğin şu anda aktif olan enflüanza ve aynı emraz amacıyla hiçbir faydası yok ve vücuda boşuna deva almış olunur. Hele kış aylarında bağışıklığımız güçlensin diye hekimler aracılığıyla hastalara vitamin desteği önerilebiliyor. C vitamininin ambalajı açıldığı anda bozulmaya başlaması kabilinden çokça şanlı benzeri özelliği vardır. O nedenle parasız C vitamini kullanırken ilacın kapağını yakinen kapatmayı unutmamalı ve vitamin evde ince süre bekletilmemeli.’

‘ANTİBİYOTİK KULLANIMINDA HEKİMİN BELİRLEDİĞİ MÜDDET TAMAMLANMALI’

İlaçların kullanma talimatlarına çok ilgi edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Görgülü, ‘Ayrımsız çare tok karnına alınması gerekiyorken haris karnına alınıyorsa midede rahatsızlığa ve istenmeyen reaksiyonlara posta açabilir. Bu nedenle doktor ve eczacı tarafından belirtilmiş olan talimatlara kelimesi kelimesine uyulması gerekiyor. Uyulmazsa, tılsım etkisini göstermeyebilir, zehirlenmeye büyüklüğünde gidebilen istenmeyen etkiler ortaya çıkabilir. İlaçlar hekimin yazmış olduğu düze bitene kadar kullanılmalı. Tıpkısı dahi bu reçete antibiyotikse nitelik çok henüz kritik. Antibiyotiklerde hastalık belirtileri geçse de umar kullanımında belirlenen süre tamamlanmalı. Eğer 6 çevrim kullanılması gerektiği söylenmişse, çıkar yol 6 aktarılma süresince kullanılmalıdır. Evde, alelumum, tedavi süreleri ayrımlı olduğu için aspirin, parasetamol kabil ağrı kesiciler bulunuyor. Evde kusurlu eskimiş ilaçları cins olduğu büyüklüğünde tutmamak gerekir’ dedi.

‘KARACİĞERDE NAZIK BİR BITKIN MEYDANA GELEBİLİR’

İlaçların evde çocukların erişemeyeceği yerlerde tutulması gerektiğinin ve çocukların ilaçlara erişmesinin birçok sıkıntılı süreci bile yanı sıra getireceğinin altını çizen Prof. Dr. Okumuş, yetişkinler üzere da günce hayatta kullandıkları ilaçlara dayalı bilgilendirmelerde bulundu:

‘Günümüzde, kış aylarında çok çok yeğleme edilen ve parasetamol faal maddesini tablet yahut şurup formundaki ilaçların kullanımında hastalarımız çokça titiz olmalı. Önerilen günce dozunu geçmemeleri gerekiyor. Eğer geçilirse sonuçları haddinden fazla bati cins; karaciğerde büyük tıpkısı haşat meydana gelebilir. Şayet hastanın dirilmek üzere elan aşkın doza ihtiyacı varsa muhakkak hekimine ve eczacısına danışması gerekir kim bu durumda hangi yapılması gerektiği konusunda tavsiye mektubu alacaktır ve vücudunda istenmeyen ayrımsız etki oluşması önlenecektir.’

Share: