İstanbul’da kiralar yüzdelik 66 arttı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Planlama Ajansı’nın “Basamak Sorunu Araştırması: İstanbul’da Kâin Ebat ve Öneriler raporu” dün yayımlandı.

Anlatım İstanbul’de yaşanan kiralık konut krizinin can alıcı boyutlarını rakamlarla ortaya koydu. 1-7 Ilkgüz 2021 tarihleri ortada bilgisayar destekli telefon görüşmesi yöntemi kullanılarak 647 İstanbullu ile yapılan araştırmaya göre İstanbulluların yüzde 95’i İstanbul’de kiraların faziletkâr olduğunu düşünüyor.

Araştırmalara bakarak, son 1 yıl içerisinde evini değiştirenler dışarıda tutulduğunda İstanbul’da sayı farkı icar 1541 TL iken, akıbet benzeri yıl içerisinde kiralık familya tutan katılımcıların sayı farkı kirasının 2561 TL olduğu ortaya daha çok.

Buna bakarak, 2021’dahi kullanılmamış kiraya çıkanlar için kiralar sabık seneye bakarak yüzde 66 zamlandı.

Araştırı kapsamında görüşülen kiracıların yüzdelik 41’i ise pandemi döneminde kiralarını ödeyemediğini yahut aksattığını belirtti.

ABES KONUT VAR AMMA ERİŞİLEMİYOR
İBB verilerine göre Avrupa Yakası’nda Beylikdüzü, Başakşehir, Küçükçekmece ve Bağcılar ile Küçük Asya Yakası’nda Kadıköy, Ataşehir, Sancaktepe ve Tuzla’da boş hane stokunun faziletkâr olduğu görüldü. İstanbul’daki yersiz bölük sayısı Avrupa’daki diğer kentlerle kıyaslandığında ise ortalamanın üzerinde. Bu dahi esasta İstanbul’bile yersiz ev olduğunu, ancak bütün üzere erişilebilir olmadığını gösteriyor.

Raporda antrparantez, 2020 yılı sonu itibariyle işlevlerinden mutlak yerine İstanbul’de kısaca 6 milyon 400 bin mukayyet ev bulunduğu ve bunların kısaca 4 milyon 400 bininde ikamet edildiği belirtildi. Buna bakarak kâin kayıtlı ikameti olmayan mesken sayısının 1 milyon 800 bin nüsha olduğu
belirtildi. 2008 sonrası düz yazı edilmiş olan yapılar incelendiğinde ise toplamda 153 bin 240 adet yapının abes bölük olduğu belirtildi. Antrparantez raporda, 2008 sonrası inşa edilen abes konutların yarattığı kentsel dokunun İstanbul’un kuzeyindeki orman alanlarına akıllıca ilerlediği ve kırsal alanları gözdağı ettiği rapor edildi.

KİRAYA YÜZDELIK 66 ZAM
İstanbul’daki kiralık konut krizine dair sonuçlarsa raporun sunu azrail bölümlerini oluşturdu.

Kirada oturmakta olan katılımcılara sorulduğunda maaş icar ücretinin 2021’de geçtiğimiz yıla bakarak yüzdelik 20 arttığı ortaya daha çok. Tıpkısı istifham eş sahiplerine yöneltildiğinde ise yıllık icar gelirlerinin 14 arttığı hesaplandı.

Yapılan araştırmaya bakarak, son 1 sene içerisinde evini değiştirenler dışarıda tutulduğunda İstanbul’bile sayı farkı icar 1541 TL iken sonuç benzeri sene içerisinde kiralık ocak tutan katılımcıların sayı farkı kirasının 2561 TL olduğu ortaya daha çok. Nedeniyle 2021 yılında eskimemiş kiraya çıkacakların 2020 ve öncesinde kiraya çıkanlara göre yüzdelik 66,2 oranında daha faziletli icar bedeliyle karşılaştığı gözlemlendi.

Son kira artma döneminde kiracıların yüzde 71,7’si eş sahipleri ile, karı sahiplerinin ise yüzdelik 81,3’ü kiracılarıyla sav yaşadığını belirtti.

Yükselen kiralarla ilgilendiren akıllıca icar artışının oranı sorulduğunda İstanbullular bu oranın yüzde 12,2 olması gerektiğini belirtti. Müstecir olan katılımcılar bu oranı yüzdelik 11,6 adına düşünürken İstanbul’üstelik evini kiraya veren katılımcılar yüzde 13,6 olması gerektiğini anlatım etti.

TOKİ MAHDUT GELİRLİ İÇİN BÖLÜK ÜRETMİYOR
Rapordaki can alıcı verilerden biri de toplumsal konutlarla ilgili. Mikro gelirli toplumsal gruplar için üretilmesi gereken içtimai konutlar üzerine TOKİ’nin sınıfta kaldığı görülüyor.

TOKİ’nin İstanbul projelerine bakıldığında tamamlanan 50 bin 918 konuttan yalnız 678’inin ast dirimsel grubu üzere üretildiği görüldü. İnşaat aşamasında olan konutlar da eklendiğinde bu nüsha 766’ya daha çok.

Katılımcıların yüzdelik 50,8’i İstanbul’daki kira artışının önüne sarkıtmak için devletin şehirde elan çok sosyal konut düz yazı etmesi gerektiğini belirtti.

‘Kiralara art temel getirilsin’ kampanyası

Eş satılırsa müstecir geçmek zorunda mı?

Karı sahipleri bunu zinhar yapmayın! 12 aylık kirayı…

Share: