Korona virüsü zir fail virüs keşfedildi

Kâh virüslerin birbirleriyle rekabet halinde oldukları biliniyor ve Glasgow Üniversitesi uzmanları, bu mücadelede soğuk algınlığı virüsünün koronavirüsü yendiğini söylüyor.

Ancak virüsler arasındaki bu mücadelenin faydalarının güdük ömürlü olacağı, yani itici algınlığı atlatıldıktan sonraları insanların yeniden Covid riskine küşade olacağı vurgulanıyor.

bununla birlikte, rinovirüsün çokça makro olmasının Covid’in baskı altına alınmasına apotr olabileceğine dikkat çekiliyor.

‘Rinovirüs, haddinden fazla hodkâm tıpkısı virüs’
Uzmanlar bu olguyu şöyle açıklıyor: Büyüklenme, boğaz ve akciğerlerinizdeki hücreleri omuz omuza evlermiş üzere düşünün.

Virüs hatır girdiğinde kapıyı evet başka virüslerin bile girmesine müsaade çevirmek için kemiksiz bırakır ya üstelik evde yegâne başına olabilmek için sıkı sıkıya kapatır.

Bu virüs haddinden fazla hodbin benzeri virüs ve neredeyse rastgele devir insanları yegâne başına enfekte ediyor.

Adenovirüsler gibi diğer virüslerin ise “paylaşıma yalınlık olduğu” belirtiliyor.

Kovid-19 hastalığına posta açan Sars-CoV-2’nin, virüslerin gizemli dünyasında sair virüslerle elbet benzeri etkileşime gireceği etraflı bir süredir zül ediliyordu.

Ancak güneş tacı virüs salgını sırasında sosyal ara, gayrı virüslerin yayılmasını yavaşlattı ve bu alanda faaliyet yapılmasını zorlaştı.

‘Sars-CoV-2 yerinden kıpırdayamıyor’
Glasgow Virüs Araştırmaları Merkezi’nde yapılan çalışmanın sonuçları Journal of Infectious Diseases Dergisi’nde yayımlandı.

Araştırmada mergup solunum yolları çeperi, hem Sars-CoV-2 hem bile rinovirüsle enfekte edildi ve mücadeleden itici algınlığı virüsünün galip çıktığı görüldü.

Koronavirüsün vücuda 24 saat önceki girmesi yerinde üstelik rinovirüs yoluyla uzaklaştırıldığı belirleme edildi.

Denemelerde rinovirüsün enfekte reşit hücrelerde bağışıklık sistemini tetiklediği ve bunun dahi Sars-CoV-2’nin çoğalmasını engellediği görüldü.

Araştırmacılar bağışıklık tepkisini bloke ettiklerinde Covid virüslerinin seviyesinin rinovirüsün varlığından eski düzeye çıktığı belirleme edildi.

Bu format, antipatik algınlığının geçmesi ve bağışıklık sisteminin çarkıt haline dönmesinden bilahare Covid’in yeniden insanları enfekte etmeye devam edebileceği anlamına geliyor.

Dr. Pablo Murcia, BBC’ye “Sars-CoV-2 yerinden kıpırdayamıyor. Rinovirüs marifetiyle sağlam şekilde baskılanıyor. Bu çok coşku verici. Zira rinovirüs yayılırsa eskimemiş Sars-CoV-2 enfeksiyonlarını seçme ant durdurabilir” dedi.

Analog bastırık ayrımsız daha ilk dahi görülmüştü. 2009’daki balaban enflüanza salgınının Avrupa’nın bazı bölgelerinde domuz gribi salgınını geciktirmiş olabileceği düşünülüyor.

Dr. Murcia, “Aşı, hıfzıssıhha ve virüsler arasındaki etkileşim Sars-CoV-2 vakalarını azaltabilir. Amma yer fazla güçlük aşıdan ati” diye konuştu.

Warwick Tababet Fakültesi’nden Prof. Lawrence Young, insanlarda tanıdık rinovirüslerin çok bulaşıcı olduğuna dikkat çekerek “Bu mesai, bu koskocaman enfeksiyonun güz ve kışta Covid-19 yükünü hafifletebileceğini gösteriyor” dedi.

Ancak gelecekte kışları nasıl bir durumla karşılaşacağımız mahsus değil.

Uzmanlara göre koronavirüs galiba var olmaya bitmeme edecek ve pandemi sırasında baskılanan cümle özge enfeksiyonlar bağışıklığın zayıflamasıyla hoşgörüsüz gelebilir.

Ağır bakımda güneş tacı virüs aşısının etkisi

 

Share: