Maslak’ta ofis kiraları yüzde 32,1 düştü

Uluslararası ticari emlak danışmanlık şirketi Cushman&Wakefield, 2018 yılı dördüncü çeyrek Türkiye raporunu yayımladı.

Yılın önceki üç çeyreğinde 2017’nin ayrımsız dönemine bakarak ana yol mağazaları ve ofislerde kiralar yüzde 22’ye vasıl oranlarda gerilemişti. Bu eğilimin sürdüğünü gösteren dördüncü çeyrek altın ifade sonuçlarına göre, Türkiye genelindeki yazıhane kiraları döviz bazında averaj yüzdelik 20 düşerken, gayrimuntazam pazarında da yüzde 25 civarı aynı eksilme kaydedildi.

Yılın dördüncü çeyreği ara sonuçlarına göre, İstanbul Levent’te metrekare başına ve döviz bazında bölüm kiraları 2017’nin tıpkısı dönemine kıyasla yüzdelik 8,6 azalarak 32 dolara, Gayrettepe’da yüzdelik 9,1 düşüşle 20 dolara, Maslak’ta yüzde 32,1 düşüşle 19 dolara, İstanbul Küçük Asya Yakası’nda ise yüzdelik 4’lük düşüşle 24 dolara geriledi. bahis konusu rakamlar İzmir’bile yüzdelik 7.1 azalışla 13 dolar olurken, Ankara’üstelik yüzdelik 6.7 düşerek 14 dolar kendisine hesaplandı.

Satılık taşınmazlar sayısı arttı

Artan satılık gayrimenkuller ile birlikte, envestisman faaliyetlerinin ivme kazanmaya devam edeceğinin öngörüldüğü rapora göre, dördüncü çeyrekte asli düzensiz kiralarındaki metrekare fiyatları, Türkiye genelinde döviz bazında sayı farkı yüzde 25 civarında azaldı. Birincil gayrimuntazam kiraları İstanbul’üstelik geçtiğimiz yılın bire bir dönemine göre yüzdelik 27.8 azalarak 140 dolara geriledi. İzmir’dahi yüzde 25 düşüşle 70 dolar, Ankara’de ise yüzdelik 21.7’lik düşüşle 90 dolar namına gerçekleşti.

Dördüncü çeyrekte, uran ve geri hizmet envestisman işlemleri bile ana olarak toprak satın alımları zımnında sınırlı kaldı. Rapora bakarak, dördüncü çeyrekte birincil sınai kiralar İstanbul’de geçen yılın benzeri dönemine bakarak yüzde 4.2 düşerek 5.75 dolar oldu. Ankara’bile ise bu ölçü yüzde 7.1 azalarak 3.25 dolar namına hesaplandı.

Kiralar üstünde etki bitmeme edecek

Rapora göre; 2018 sonu itibariyle kurdaki faziletli dalgalanma ve enflasyonun koşa haneli seviyelerde bitmeme ettiği ekonomik koşulların ardından, yer fiyatlarının, döviz cinsinden düşmesi ve kiralar üzerindeki yükselen baskının bitmeme etmesi bekleniyor.

bununla birlikte, kullanılmamış İpek Yolu projesinin dahi dahil olduğu toptan tecim rotalarının doğuya kaydığı ve antrparantez Türk Akımı kabilinden projeler ile alay malay bölgenin enerji koridoru haline gelmesiyle bu dönemde Türkiye’nin benzeri lojistik merkezine dönüşmesinin türlü olduğu öngörülüyor.

Antrparantez tabir, küresel e-tecim şirketlerinin Türkiye pazarına girerek, önemli yatırımlar yaptığı aynı dönemde, mütezayit müteferrik ve elektronik tecim satışlarının hem nitelikli depolara hem da kentsel lojistik çözümlerine yönelik talebi elan de artıracağını öngörüyor.

Share: